Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila - tiger
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
tiger
Gost
PorukaUpisano: Pet Svi 08, 2015 11:30 pm    Naslov poruke: Mala vojna vozila - tiger Citiraj ovaj komentar

Moram priznati da već dugo smišljam kako da i sam pokrenem topic poput našega Voje. Iako mi je Vojo sam ponudio da dodajem svoje radove uz njegove, smatram da to ne bi bilo fer, da mu kontaminiram prekrasan topic. Stoga evo pokrećem zasebni sa istom temom, mala vojna vozila. Od kada sam se počeo baviti ovim lijepim hobijem, prije nekih 27 godina, Vojine radove pratim i divim se, pa svakako moram priznati da mi je jedan od uzora. Biti ću toliko slobodan da kopiram način prikaza svojih maketa njegovim stilom. Smatram da je to dobar način i vjerujem da mu iz toga razloga neće biti krivo, a koliko ću biti dobar ne znam, truditi ću se da vam približim kroz kratke recenzije svoj način izrade.
Samo bih još napomenuo da je ovakav blogovski oblik svakako prihvatljiv za ova mala mjerila, koja su svakako manje popularna od onih u 1/35 no siguran sam da nas ima još, barem nekoliko koji to vole.
Također ću se truditi da često objavljujem radove, jer je izrada puno kraća od večih mjerila, manje zahtjevni detali, manje dijelova i sl. A stash je svakako golem.
Koliko će recenzije biti dobre procjeniti ćete vi, slobodno ispravljajte i predlažite što bi trebalo dopisati. Literacija mi nije neka omiljena discplina, više volim onaj tehnički dio, pa ne zamerite na površnosti, a nadam se da će kasnije kvaliteta rasti. Kako izrade tako i pisanja.

Maketa: Wiesel 1 MK20
Proizvođač: S-Model
Mjerilo: 1:72
Na prvi pogled:
Od nekoliko maketa koje sam uspio nabaviti ovoga proizvođača nisam dobio dimenzijski istu kutiju, a najprije što se može vidjeti je ilustracija ovoga maloga gusjeničara, naravno u standardnim bojama Bundeswehra. U prozirnoj foliju dolaze dva stabla, svaki za jedno vozilo naoružano 20 milimetarskim topom. Razina detalja prema mome subjektivnom viđenju je visoka, obzirom da se radi o minijaturnim dimenzijama ukupne makete, možda ne za peticu, ali 4+ svakako.
Glavne cijeline su tijelo vozila iz dva dijela sa relativno dobro posloženim rešetkama, mrežicama i ostalim detaljima. Gusjenice su jednodjelne sa unutarnjim kotačima spojenim u jednom komadu i vanjskim kotačima koji se lijepe nakon montaže, što je jako dobro jer se dobiva puna trodimenzionalnost. Treći dio je kupolica sa dvadeset milimetarskim Rheinmetallovim topom MK20, ako niste prezahtjevni prolazi.
Osim plastičnih dijelova pod standard ovoga proizvođača dolazi i mala pločica jetkanih dijelova, koji me nije baš oduševio, posve upotrebljiv je tek alat. Neka to bude neka srednja ocjena, 3.

Oznake:
Za decale su se svakako mogli malo više potruditi, osim standardne oznake Željeznog križa, meni upotrebljive su tek njemačke zastavice, a za opciju mirovnjaka čak 8 UN naljepnica, slabo - dvojka.
Moja maketa je dobila decale iz Revellovih setova...

Sastavljanje makete:
Ovaj dio je svakako odličan, usporedno sa nekim ukrajinskim proizvođačem ovo izgleda kao nekoliko tehnoloških generacija ispred. Uklapanje svega je moguće ostaviti bez ljepljenja kao što možete vidjeti na fotografiji, a posebno dobro je što možete provjeriti pripasivanje gusjenica, naknadno ih skinuti, obojiti neovisno o maketi, te vratiti na posve obojanu maketu.

Ovako izgleda bez ikakvih dorada:

Same gusjenice iz kita nisu toliko loše, ali sam ipak napravio malu doradu. Pobrusio sam kompletni gornji dio i dodao stirenske trake koje sam zaljepljene zasjekao kako bi dobio simulaciju vulkanizirani kvadratića.

Na tijelo makete dodao sam sitne rukohvate i alke za pričvrščivanje opreme, gumeni dio blatobrana i malo detaljirana antena.
Nažalost glavni nosač kutija municije je kompletno kriv, najprije sam zalijepio originalni PE dio, no nije mi se svidio oblik i iz stirena sam napravio novi. Dodao sitnice poput malih ručkica, el. vodova, periskopa i sl. Figurica je iz MiGovog seta za moderne njemačke tenkiste, bez glave, za koju je poslužila od britanskog vozača iz 2. rata.

Bojanje:
Spomenuo sam da proizvođač predlaže dvije opcije, no obje su izmišljene. Odlučio sam se za jednu iz prvih njemačkih kontigenata u sastavu ISAF-a u Afganistanu, njemačkih zračno desantnih bojni. Kao referenca postoji sjajan članak u magazinu Tankograd od prije nekoliko godina.
Za bojanje takve sheme odabrao sam nove Migove boje iz smart NATO colors seta, čak više da isprobam. Opči dojam je da se odlično nanose, finoga su pigmenta, no zelena i smeđa su pretamne za veča mjerila, a naročito za 1:72. Meni su ipak ostale na maketi pretamne, malo sam ublažio kasnijim filterom, no generalno nisam zadovoljan.

Uputstva:
Na jedan lista papira za takvu maketu stvarno sve stane, od ilustracija sa shemom bojanja do redosljeda u izonometrijskom obliku. Oni koji znaju kineski, mogu nešto i pročitati, pa neka jave...

Zaključak:
Jasno da postoje mane, kao i na svakoj maketi, no za svakoga ljubitelja ovoga mjerila preporučam kutijicu. Obzirom da su u svakom pakiranju dvije, svoju sam podijelio sa frendom i nadam se da ćemo je vidjeti na forumu. Naravno, ako dobijem volju možda i sam kupim još jedno pakiranje, jer iako ne postoje ostale varijante, malom doradom bi se lako izvele.

Natrag na vrh
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Svi 09, 2015 3:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jako lipo sto imamo jos jedan odlican post o malim vozilima, ovo cu pratiti sa guštom, odlicna minijaturica, samo naprid sa ostalima.
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MakroMaki

Član od: 27 Kol 2013
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Svi 09, 2015 4:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Krasna mala pikula, jako lijepo si je odradio.

Drago mi je da si pokazao Migove NATO boje, bas sam htio vidjeti kako bi se mogle usporediti s Tamiyinima... Slazem se da su jako zagasite i pretamne za tako malo mjerilo. Mig ima tendenciju izdavati kojekakve "smart" boje koje su dosta daleko od onoga sto bi trebale predstavljati. Enivej, cini mi se da si uspio spasiti stvar vederingom koji je po meni vrlo uvjerljiv.

U svakom slucaju, bravo za maketu ali i za pokretanje topica.

Mario

MK Grunf website
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Sub Svi 09, 2015 4:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super je. Ovaj je malen i u 35.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Nick

Član od: 26 Stu 2006
Mjesto: VŽ
PorukaUpisano: Sub Svi 09, 2015 4:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super mališa.

Da ne otvaram novu temu, jel se netko susrel sa AK Interactive NATO colors setom ?
http://ak-interactive.com/v2/?product=nato-colors-set

Kakav je u usporedbi sa ovim MIG-ovim ili Tamiyinim bojama?
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Sub Svi 09, 2015 9:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično izgleda.

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Svi 09, 2015 11:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast Tiger na živcima ,za ovu zbilja minijaturu, vidim krenuo te oklopr u zadnje vrijeme Very Happy Wink
Davor

Član od: 09 Lis 2011
PorukaUpisano: Sub Svi 09, 2015 11:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...prijatel... meni je ovo dobro ali malo....očekujem od tebe da svoj veliki potencijal iskoristiš u većem mjerilu... Very Happy Very Happy
tiger
Gost
PorukaUpisano: Ned Svi 10, 2015 8:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na pozitivnim odgovorima.
Što se tiče boja, spomenuo bih da sam kupio također Migov set za ruska moderna vozila i čini mi se da je to odrađeno sa puno više pažnje. Za tridesetpeticu boje mogu bez posvjetljavanja na maketu, manja mjerila možda malo posvjetliti, siguran sam da se sa blagim filterom (ruske žuto sive) dolazi do zadovoljavajučega tona. Također sam isprobao boje i što se tiče nanošenja uz originalni razrjeđivač pigment je odličan, a obzirom da nisam imao originalnu bijelu za posvjetljivanje odlično je odradila i Tamiya bijela i Vallejo. Trenutno radim jedno rusko vozilo sa tim bojama, pa će nadam se i uskoro fotke. (Malo je veće vozilo da može i Davor bolje vidjeti) Cool
Oko nanošenja je posve druga priča sa AK bojama, ima stvarno primamljivih tonova no iskreno se dvoumim, kupio sam set Flesh and skin colors, a Zdravko set za ISAF vozila i obojca smo prilično nezadovoljni tonovima i pigmentima, ako vidi topic možda se i on javi svojim iskustvima.
For my, Tamiya colors - rules forever.
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Svi 10, 2015 8:45 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Veselim se napretku ovog topica, drago mi je pratit ove tvoje "kako od ničega napraviti nešto" projekte. Very Happy
tiger
Gost
PorukaUpisano: Ned Svi 10, 2015 10:01 am    Naslov poruke: PzH 2000, Revell 1/72 Citiraj ovaj komentar

Maketa: Panzerhaubitze 2000 / PzH 2000
Proizvođač: Revell 03121
Mjerilo: 1:72
Dodaci: Eduard 22028
Na prvi pogled:
Vjerujem da je većini maketara poznat nivo izrade i kvaliteta Revellovih maketa. Ova maketa definitivno spada u jedan takav prosjek. Nivo detalja je svakako za ovo mjerilo zadovoljavajući. Čak ako se odlučite za izradu makete „drito iz kutije“ rezultat je pozitivan. Mana opčenito toga mjerila je što poneki detalj obzirom da je izliven sa glavninom makete dobiva dvodimenzijalnost, stoga bi za bolji efekt trebalo malo samogradnje ili kakav aftermarket set. Pogledom na tamno zelena stabla plastike najprije što uočavamo velike dijelove transmisijskog dijela šasije sa osnovnim dijelovima impresivne kupole na prvom dijelu kita. Drugo veće stablo se sastoji od gornjeg posadnog dijela šasije sa blatobranima i lafetom cijevi haubice. Trči dio je transmisija sa kotačima i cijevi. Posljednji dio su gusjenice sa separiranim člancima u pregibu. Sve u svemu, sve skupa odlično izgleda.
Oznake:
Oznake su također u visokoj Revell kvaliteti. Dva različita primjerka samohotke iz njemačkih Panzer Artilleriebataillona iz ranije faze upotrebe, cca 2000. Godina: 3.Batt./PzArtBat 405 i 4.Batt./ PzArt-Lehrbat. 95, Bundeswehr.
Sastavljanje makete:
Obzirom da sam se odlučio za izradu primjerka korištenog u prvom njemačkom kontingentu ISAF-a, potrebno je napraviti neke izmjene na plastici u vidu razmještaja detalja tako da se neću previše oslanjati na sastavnicu u redosljedu sastavljanja.

Dijelovi se načelno dobro uklapaju i nije bilo potrebno posebno pripasivati, osim kitanja na pojedinim spojevima: spoj hodnog dijela podvozja sa tijelom nosećeg tijela kupole, nosač cijevi haubice kao i samu cijev. Pobrusiti sitne detalje koje ću zamjeniti PE dijelovima iz Eduard seta 22028. Prije sastavljanja polovica podvozja obojan je donji dio kao i kotači i gusjenice. Pri sastavljanju ponuđena je opcija pozicije vučne rude, od naprijed ili sa strane, u ovome slučaju ona je smještena od naprijed. Osim dodataka iz Eduardovoga seta u samogradnji sam napravio nosač za cijev u hodnoj poziciji, platno mantleta, antene, stezljke servisnoga alata.
Od bakrene žice su također u samogradnji izrađene ručkice, branici za svjetla i sajla za vuču. Dorađen je prednji dio blatobrana od stirena, kao i od stirenske šipke osovine za podizanje stranica blatobrana.

Bojanje:
Cijela maketa je bojana temeljom Alclada. Za osnovu pješčane boje korištena je Vallejo 71075 sa dodavanjem bijele, a u originalu se radi o RAL1039, prema referenci o bojanju njemačkih ISAF vozila u Afganistanu objavljenim u Tankograd Military Fahrzeug 1/2013. Piješčanoj boji dodana je maskirna zelena Helloliv RAL 6040 iz kombinacije kao osnova Tamiya XF65. Nakon ljepljenja decala cijela maketa je prešpricana laganim pješčanim filterom.

Uputstva:
Uputsva su lako čitljiva i ispunjavaju svrhu, no moja zamjerka je opčenito na Revellov način prikaza istih, barem za ovo mjerilo. Tko je radio sa njima primječuje nekakav čudan način presavijanja, nema onoga standardnoga načina kako obično čitamo magazine ili neke stripove, već je format rezan uz duže strane i presavija se odozgo odnosno kada prijeđete ba novi list, odozdo. Sorkač Revellu, ali ipak malo nepraktično.

Zaključak:
Čak bi i Davoru preporučio da je kupi koliko je maketa stvarno dobra za sastavljanje!

Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Svi 10, 2015 2:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dva prsta gore Goreprsti

Eto! Very Happy
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Svi 10, 2015 4:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dva prsta gore Clap 2

Jako lipo, čitam,pratim, upijam, guštam.........
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Ned Svi 10, 2015 6:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tiger, svaka čast - vrhunske makete.

Odlično da si se pridružio prikazu tih 'malih' vozila - ovi 35-tičari će nas inače zadaviti sa svojim kantama od pola metra ....

Vojo Very Happy Laughing
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
PergerCRO

Član od: 13 Sij 2015
PorukaUpisano: Pon Svi 11, 2015 7:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Obje makete vrh Smile Svaka čast.

http://modelling-gp.weebly.com/
https://www.facebook.com/gpmodels87
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma