Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Topovi Seponea
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 3:40 pm    Naslov poruke: Topovi Seponea Citiraj ovaj komentar

Složio sam Classic Airframesov B-57B Canberru u 1/48.
Većina vas ju je vidjela jučer na Kupu Zagreb pa su fotke makete za one koji nisu, a za ostale priča o dotičnom avionu i zašto sam odlučio raditi baš njega.
Naime, prvo sam kao sav normalan svijet ga htio raditi ga u SEA shemi ali onda sam vidio ovu sliku koja se nalazi na naslovnici Ospreyice "B-57 units of Vietnam War".

Slika me podsjetila na western filmove gdje meci fijuču na sve strane, a junaci usprkos tome neustrašivo stoje nasred glavne ulice pucijači iz oba pištolja. Smile
Uglavom priča me toliko zaintersirala da sam se predomislio i odlučio se da ipak bude srebrnjak.

A priča ide ovako....

Sredinom ožujka 1966, američki izviđači su u dolini rijeke Xe Namkok u zadnje vrijeme počeli primjećivati vrlo gust promet kamiona i koncentracije trupa vojske Sjevernog Vijetnama na Ho Ši Minovoj stazi u blizini mjesta Seponea u južnom Laosu.

15. ožujka 1966 B-57-ce iz sastava 8 BS/6252 TBW poslane su u napad na taj dio Ho Ši Minove staze.
Među Canberrama je bila i 53-3906 s pilotom satnikom Larry Masonom i navigatorom satnikom Jere Joynerom i radio pozivnim imenom "Yellowbird 22". Oni su letjeli kao wingman 53-3905 kojom je upravljao satnik Art Kono sa navigatorom Hankom Shoughrinom i radio pozivnim imenom "Yellowbird 21". Dva O-1E Bird Doga radio pozivnog imena "Hound Dog 52" i "Hound Dog 54" su imali ulogu FAC-a tj. navoditi B-57-ce na ciljeve

Nakon što su istresli tovare bombi na predviđene ciljeve "Yellowbird 21" i "Yellowbird 22" su u brišućem letu nastavili duž doline rijeke Xe Namkok štepajući sa svoja 4 20 mm topa vozila i neprijateljske trupe sve dok "Yellowbird 21" nije ostao bez municije. S obzirom da su bili pri kraju i s gorivom Kono je predložio da lagano krenu prema kući, no Masonu je ostalo još nekih 800 granata za 20 mm topove te je želio prvo to potrošiti. Nastavljaju brišući let u potrazi za ciljevima u uskoj formaciji kako bi zadržali vizualni kontakt usprkos magli koja se nadvila nad dolinom, kad im je njihov FAC "Hound Dog 54" javio da se 5 km sjeverno od cilja kojeg su zasuli s bombama nalazi zaustavljen kamion nasred ceste. Mason kreće prema tom novootkrivenom cilju, uočava ga i zaljeće se na njega. No ono što Mason nije znao je da je kamion samo mamac i da se u stvari radi o protuavionskoj zamci s toliko dobro zamaskiranim topovima da ih ni FAC u toj izmaglici nije uočio. Čim se Mason približio na njega je otvorena snažna i precizna radarski navođena vatra bitnica 57-mm, 37-mm i 12, 7 mm topova i strojnica koja je u trenutku pretvorila njegov B-57 u švicarski sir.
Pogodak 57 mm granate u krilo, točno u municiju za topove, ga je kako se kaže u mom kraju "zula v zraku" tj. silina eksplozije je obrnula cijeli avion na leđa. Dvije 37 mm granate su pogodile trup u predjelu pilotske kabine, prekinuvši električne vodove, hidrauliku, dotok kisika a struja zraka kroz rupu u trup i pad tlaka u kabini je uskomešala prašinu koja je u kombinaciji sa letećim šrapnelima i dimom ispunila kabinu potpuno prekrivši pilotovo vidno polje. Sljedeći pogodak 57 mm granate otkinuo je gotov cijeli desni flaps izbušivši šrapnelima desni motor, a tekućina iz rastrganih hidrauličkih vodova je počela špricati po užarenoj mlaznici motora što je dovelo do požara. Taj trenutak kad su Mason i Joner pogođeni i kad se njihov desni motor pretvorio u plamteću baklju vidio je njihov FAC "Hound Dog 54" kojim je pilotirao satnik David Holmes koji ih je pokušao upozoriti. Ostala je zabilježena komunikacija "Yellowbird 22, look out! Yellowbird 22 you’re . . ." Tog trenutka je njegov Bird Dog primio direktan pogodak koji ga je poslao ravno u zemlju. Satnik Holmes je na mjestu poginuo.

Yellowbird 21 koji je pratio Yellowbird 22 je također vidio što se desilo međutim u sljedećem trenutku je i on pogođen te je Kono morao napraviti manevar kako bi izbjegao neprijateljku vatru. I na njegovom B-57 je došlo do požara ali on se srećom brzo sam ugasio i Kono je usprkos pogotku zadržao kontrolu nad avionom iako je izgubio vizualni kontakt sa Masonom i Jonerom.

Za to vrijeme Mason je uspio trenutak prije nego što će se rasplisnuti u zemlju povratiti kontrolu na svojim Yellowbirdom 22 i izravnati avion. Brza procjena situacije je pokazala da nije dobro. Jedan motor nije radio uopće, dok je crvena lampica koja signalizira požar na drugom motoru veselo treptala. Većeina električnih sustava nije radila, s time i većina instrumenata na instrumentalnoj tabli, ispala je hidraulika, ispala je sva komunikacija, čak ni interkom u kabini dok je cijeli zrakoplov jako podrhtavao i činilo se kao da će se od vibracija svakog trenutka raspasti. Masonu je bilo odmah jasno da nema šanse da se vrate u bazu i da mu preostaje jedino pokušati održati zrakoplov u zraku dovoljno dugo da nađu dobro mjesto za iskakanje po mogućnosti što dalje od neprijateljskih linija.
U tom trenutku njegov navigator Joner mu je dodao okrvavljenu fotografiju cilja na poleđini koje je pisalo "Teško sam pogođen u ruku i nogu. Jako krvarim." Jedan pogled u zakrvavljenog Jonera i Masonu je bilo jasno da mu kolega neće preživjeti katapultiranje iz zrakoplova, a ako i nekim čudom preživi vjerojatno će iskrvariti prije nego bilo kakva pomoć dođe do njih. Istog trenutka je prekrižio ideju iskakanja iz aviona. Pokušat će dovući teško oštećeni avion do Da Nanga, pa što bude. Boreći se jednom rukom s komandama zrakoplova drugom je dodao svoj kompresivni zavoj Joneru da ovaj pokuša zaustaviti krvarenje, a ovaj mu se uz znak zahvalnosti i ohrabrenja čak uspio osmjehnuti i pokazati "palac gore". Joneru ovo nije bila prva ovakva situacija. Tri mjeseca prije toga njegov B-57B (52-1565) u kojem je letio s pilotom Robert J Meroneyem oboren je od strane protuavionske vatre. Joner se uspio katapulirati i spašen je, dok je pilot Meroney poginuo.

Za to vrijeme Kono u Yellowbirdu 21 je naišao na ostatke nekog sasvim drugog zrakoplova na zemlji i pogrešno zaključio da je to mjesto pada Yellowbirda 22 te je javio zapovjedništvu u Da Nangu da su Mason i Joner oboreni. Ovi su pokušali uspostaviti komunikaciju s Yellowbirdom 22 no kako nije bilo nikakvog odgovora mogli su samo potvrditi da su Mason i Joner oboreni te su uzbunili SAR ekipu koja je odmah uzletjela u pokušaju da lociraju pilote i spase ih ako su eventualno još živi.

Uz to digli su i kompletan 8 BS uz ostale zračne snage i poslali da sravne sa zemljom cijelo to područje s obzirom da su topovi Seponea tijekom tog istog dana oborili i jedan OV-1A Mohawk, 1 VNAF A-1E, te drugi oštetili.

Inače, na Brittmodeleru je jedan maketar složio maketu tog Mohawka koji je oboren tog dana od tih istih topova koji su dohvatili MAsona i Jonera

http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234923880-roden-148-grumman-ov-1a-mohawk-ironspud/

I dok se sva ta aktivnost oko Seponea odvijala Yellowbird 22 je nekako uspio došepati natrag do Da Nanga, no zbog teške upravljivosti uzrokovane velikim oštećenjima Mason nije uspio iz prvog pokušaja naciljati pistu te je na samo jednom motoru morao napraviti cijeli krug oko baze kako bi ponovo došao u položaj za sljetanje. U drugom pokušaju se uspio poravnati s pistom ali kad je pokušao izvući stajni trap s užasom je shvatio da se samo jedna noga glavnog stajnog trapa spustila dok je nosna noga i druga noga glavnog stajnog trapa ostala u nekom poluizvučenom položaju. Stoga je ponovo prekinuo sljetanje i krenuo u još jedan krug oko baze pokušavajući na sve moguće načine spustiti stajni trap. No bez uspjeha. Pista se približavala, a Joner koji se cijelim putem od slabosti klatio lijevo-desno na stražnjem sjedištu, pojavljujući se i skrivajući u Masonovom retrovizoru, se prestao micati. Ako ponovo prekine sljetanje i pokuša još jedan krug oko baze kako bi probao izvući stajni trap Joner će iskrvariti do smrti.
Stoga Mason trešće ručicu kontrole stajnog trapa u položaj "gore". Pokušat će spustiti mrcinu na trbuh.
Vremena više nema, radio ne radi da signalizira zemaljskoj kontroli da pripreme pistu. Odlučio je ne spuštati flapsove jer su nedavno izgubili jedan B-57 i posadu koja je probala sletjeti s gorivom koje je šiktalo iz pogođenih krilnih tankova. Sve je bilo u redu dok nisu spustili flapsove za sljetanje. Promjena struje zraka preko krila usmjerila je mlaz goriva koje je curilo iz tankova na užareni motor te je došlo do ekspolozije koje je rezultiralo pogibijom oba pilota. Mason je znao za taj incident i pretpostavljao je da i njemu svašta curi iz prorešetanog zrakoplova i odlučio je da će korisiti minimum minumuma kotrolnih površina koje su potrebne za sljetanje. Ovo se pokazalo kao ispravna odluka jer ono što Mason nije znao da osim što mu je granata otkinula gotovo cijeli flaps, prekinula mu je i vezu između desnog flapsa i krila. Da je pokušao spustiti flapsove spustio bi se samo lijevi što bi dovelo vjerojatno do gubitka kontrole nad zrakopovom na maloj visini i tu bio bio kraj priče za Masona i Jonera.
I dok se beton poletno sletne staze brzo približavao ne znam dal je Mason molio Očenaš ali mu je Bog (ako ste vjernici, ili sreća ako niste) odlučio tu malo pomoći. Naime, ono što Mason nije znao da je zbog oštećenja hidrauličnih vodova i gubitka pritiska zbog istjecanja tekućine stajni trap sam pod utjecajem gravitacije s vremenom jednostavno propao kroz poklopce stajnog trapa i zaključao se u položaju dole, a da mi je indikator položaja stajnog trapa kao i većina instrumenata pokvaren. Mason je očekivao u trenutku doticaja sa tlom škripu, krš i lomljavu, a sletio je kao na jastuk na sve tri točke stajnog trapa u vjerojatno najmekšem sljetanju svoje pilotske karijere.

Ovo je fotografija Yellowbirda 22 nakon sljetanja. Nedostaje mu poklopac kabine jer ga nije bilo moguće otvoriti normalnim putem, pa ga je spasilačka ekipa detonirala izvana kako bi što prije izvukli teško ranjenog Jonera.
A ovo je još par fotografija oštećenja na avionu nastalih tada.

A ovdje Mason osobno čuči na krilu Yellowbirda 22.

A ovo je fotka Konovog Yellowbirda 21 nakon povratka u bazu. Desna fotka je maketarski jako zanimljiva jer se vide vortex generatori na horizontalnim stabilizatorima koje nijedan proizvođ maketa ni u jednom mjerilu ne daje, te otvorene panele za topove u krilima koje točne daje samo mislim Italeri u 1/72.

Joner je preživio i oporavio se bez nekih posljedica iako su nabrojali 46 rana od šrapnela na njemu. Vrlo visok i jak čovjek, te aktivno vježbanje i teretana su sigurno pomogli da preživi. Nakon oporavka odlikovan je Srebrnom zvijezdom (Silver Star).
Mason je pak za svoj poduhvat odlikovan Križem ratnog zrakoplovstva (Air Force Cross), najvišim USAF-ovim odlikovanjem za požrtvovnost što ga čini jedinim pilotom B-57 koji je dobio ovaj orden.

Puni tekst objašnjenja ordena glasi
"The President of the United States of America, authorized by Title 10, Section 8742, United States Code, takes pleasure in presenting the Air Force Cross to Captain Larry B. Mason (AFSN: 0-3102518), United States Air Force, for extraordinary heroism in connection with military operations against an opposing armed force as an Aircraft Commander of a B-57 tactical jet bomber of the 8th Tactical Bomber Squadron, Clark Air Base, Philippine Islands, in action on 15 March 1966. On that date, while attacking a heavily defended target, Captain Mason's aircraft was hit repeatedly by 57-mm. and 37-mm. shells which set fire to the right engine and created extreme vibration in the left engine. One shell exploded in the rear cockpit, wounding the navigator and severing a section of wiring which deprived the crew of most electrical power. Wind, blasting through a large hole in the fuselage, scattered dirt and debris around the cockpit temporarily blinding Captain Mason. As he regained his sight, he realized that a safe bailout could not be affected because of the wounded navigator's condition. With one engine shut down and the other on fire, and with approximately 30 square feet of surface missing from the right wing, Captain Mason, with complete disregard for his own personal safety, attempted the return flight to his home base. Flight conditions were further hampered by inoperative radios, no hydraulic pressure or oxygen, severe airframe vibration, and no indication of gear position or fuel level. Through outstanding airmanship, he piloted his crippled aircraft to a safe landing in friendly territory. By his extraordinary heroism, superb airmanship, and aggressiveness in the face of the enemy, Captain Mason reflected the highest credit upon himself and the United States Air Force."

Obojica su ostali u aktivnoj službi i ostvarili uspješne karijere u USAF-u.

A žilava Canberra 53-3906 je vrlo brzo ponovo letjela. Dobila je zamjensko krilo s ove hrpe...

i sljedeće tri godne zlostavljala napačeni narod Vijetnama, da bi nakon toga bila vraćena u SAD, modernizirana na B-57G standard i ponovo poslana u Vijetnam na još jednu turu.

Nadam se da vas nisam previše udavio, ali htio sam ovu priču koja me i motivirala da radim baš ovaj zrakoplov podjeliti s vama. I prije fotki makete par referentnih fotki jer na moje iznenađenje me jučer u ZG par ljudi pitalo koja je svrha ove čađe po maketi.
Znači, B-57 se starta sa patronom s barutnim punjem i start motora izgleda ovako (zemaljsko osobljee je obučeno da je to normalno, ali se ipak dešavalo da se uspaničene i zaliju pjenom motor i posadu u cockpitu jer su mislili da se nešto zapalilo).

A posljedice toga je ovakav izgled aviona.

A sad o maketi. Classic Airframes u 1/48 je točna maketa i jedna od boljih od ovog proizvođača, ali usprkos tome i dalje je short run gdje većinu sitnijih detalja treba skrečati. To da je ogroman i da sam se odlučio za NMF svakako nije ubrzalo proces izrade pa sam se ubio radeći je preko dvije godine i nema smisla da sad sve što sam radio opisujem, ali evo par RUT fotki koje sam uslikao u te dvije godine (i uspio nać na disku)

Dakle, kao što rekoh, B-57 je jedna od boljih CA maketa, ali to samo znači da ne trebate potrošiti cijelu tubu kita, već samo pola! Very Happy
Vide se i metalne štange koje sam zalijepio kao remenjaču da drže ogromna i teška krila.

Stolci. Iza je orginal iz kita (zbiljla nije loš ali je glavni problem što glava nije šuplja kao na pravom već je puni resin pa sam morao to izdubiti)

Unutrašnja strana poklopca kabine

Na turbinama fale ovi dimnjaci za te barutne plinove koji pokreću turbinu.

CA B-57 je jedina maketa Canberre u 1/48 koja ima točnu dimenziju wingtip tankova. Ne samo Airfix, već i CA je na svim ostalim modelima Canberre dao premale tankove. No čak iako to veseli ne dobiju se nikavi detalji pa svi zavari te mjesto za točenje goriva su skreč. Također se vide i skrečana wingtip signalna svijetla ušmirglana u krilo

Nosna noga je totalno kriva jer je dana britanski tip, a ne američki i ktome je ionako preduga pa cijela maketa krivo stoji. Stoga sam skrečao novu.

Poklopci glavnog stajnog trapa

Poklopci prednje noge stajnog trapa

I par fotki gotove makete.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 3:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Krasna maketa i zanimljiva priča Smile
Napravi mu chiping na nosu jer na fotki vidim
da mu je boja zguljena. Da li je to nastalo
prije ili poslije prinudnog slijetanja ????
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 4:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlična priča, i prelijepa maketa! svaka čast! Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 4:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prekrasno izrađena maketa, drago mi je da sam je mogao uživo vidit.
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 4:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mpuky1 Napisao/la:
Krasna maketa i zanimljiva priča Smile
Napravi mu chiping na nosu jer na fotki vidim
da mu je boja zguljena. Da li je to nastalo
prije ili poslije prinudnog slijetanja ????

To nije isti avion. Ja sam radio 906, a na slici je 908 tj. "Miss Manuky". Inače i taj je oboren i oba člana posade su poginula pritom.
Natrag na vrh
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 5:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlicna prica i super odrađena maketa.volin projekte iza kojih stoji neka zanimljiva prica Very Happy
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 6:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

krasan, jong padavane..svaka cast
Kurfurst

Član od: 28 Pro 2014
Mjesto: Split-Kamen
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 7:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

genijalna i priča i maketa!
Uostalom, jedan od najboljih postova na forumu... Cool

U maketarstvu nije bitno čime si to napravio nego kako to izgleda!
Natrag na vrh
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 8:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prekrasna maketa koju sam jučer vidio uživo. Mene se osobito dojmila kombinacija sjajnog i mat istrošenog metala na krilima i trupu. Fenomenalno napravljeno!
Šteta što nije bila pri vrhu prva tri mjeta. Njeno plasiranje ne govori o kvaliteti makete, već o sposobnosti sudaca, ali o sucima uvijek sve najbolje... Cool
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 10:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

O maketi i popratnom tekstu svaka pohvala, ali zanima me kako ti se pokazao držač za makete? Jel može neka mala recenzija?
mmarack

Član od: 11 Sij 2015
PorukaUpisano: Pon Lip 01, 2015 6:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlična priča i odlično urađena maketa.
tiger
Gost
PorukaUpisano: Pon Lip 01, 2015 7:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično odrađena maketa, svakak čast Tomo na količini živaca.

Antun Janković Napisao/la:
Prekrasna maketa koju sam jučer vidio uživo. Mene se osobito dojmila kombinacija sjajnog i mat istrošenog metala na krilima i trupu. Fenomenalno napravljeno!
Šteta što nije bila pri vrhu prva tri mjeta. Njeno plasiranje ne govori o kvaliteti makete, već o sposobnosti sudaca, ali o sucima uvijek sve najbolje... Cool

Dragi gospodine Jankovićiu, sudačka odluka je subjektivna i vjerujete da nam je jako teško bilo odlučiti za svih pet maketa redosljed, no presudili su stvarno sitni detalji.
Predlažem Vam da se ubuduće javite kao sudac, očito znadete kako se to radi, jer Vaše to (kako mislite) sposobnosti jesu na nivou.

Obično ne komentiram ovakve komentare, no ovaj puta me malo cimnulo, jer uvijek ima onih koji znadu i mogu bolje, baš me zanima kad će kod nas sve doći na svoje mjesto....
Natrag na vrh
PergerCRO

Član od: 13 Sij 2015
PorukaUpisano: Pon Lip 01, 2015 7:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlična maketa, svaka čast Smile

http://modelling-gp.weebly.com/
https://www.facebook.com/gpmodels87
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Pon Lip 01, 2015 8:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Rijetko pratim avione, jer za mene je dobar avion onaj koji s crtom dima pada u more, ali ovaj put sam s guštom pročital priču, a avionček sam videl u subotu i Palac gore
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Lip 01, 2015 10:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast Tomo! I na maketi i na priči, ja sam se sav naježio iako sam slutio Happy end! Very Happy
Poruka za nove kolege ,eto ovo je pravo maketarstvo ,ne mojte uvjek uzeti samo maketu iz kutije i sljepo sljediti sastavnicu te ćim prije složiti maketu, ovo je dodatan gušt u ovom hobbyu ,istraživanje i otkrivanje novog, skoro uvijek iskrsne neka zanimljiva prića Wink !
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma