Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| PergerCRO
 | | Član od: 13 Sij 2015 | | Poruke: 672 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
 | | Član od: 12 Lis 2010 | | Poruke: 549 | | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Pet Ožu 11, 2016 1:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Šteta što se nisi potrudil bolje obojat prozore i malo pokitat neka mjesta na trupu ali slijedeći će bit bolji.  _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ožu 14, 2016 4:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Vodena linija ti je "čupava". Malo bi se više trebao posvetiti preciznosti kod bojanja i nabaciti malo weatheringa-ostalo je OK. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
Upisano: Sri Ožu 16, 2016 11:24 am Naslov poruke: |
|
|
| Groff Napisao/la: | Šteta što se nisi potrudil bolje obojat prozore i malo pokitat neka mjesta na trupu ali slijedeći će bit bolji.  |
Ma jasno. Muče me ti detalji kada treba bojati, sve mi to nekak smotano ispadne, ne uspijem povući neku ravnu liniju ili nešto, ali i to će doći sa vježbom.
| Grunf Napisao/la: | | Vodena linija ti je "čupava". Malo bi se više trebao posvetiti preciznosti kod bojanja i nabaciti malo weatheringa-ostalo je OK. |
Što se tiče vodene linije sve je jasno, ali se nište drugo ne može ni očekivati kada imaš lošu tehniku bojanja i lošu maskirnu traku
A do sad nisam nikad radio weathering, ali ću svakako na slijedećoj maketi pokušati i to..
Hvala na komentarima, gledajući druge radove i sam sam svjestan nedostataka, upijam znanja iz posta u post, i na slijedećim maketama ću ih svakako upotrijebiti. Hvala. _________________
http://modelling-gp.weebly.com/
https://www.facebook.com/gpmodels87 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sri Ožu 16, 2016 2:18 pm Naslov poruke: |
|
|
nemrem vjerovat....ipak na forumu postoji covjek koji se ne vrijedja kad mu ukazes na greske....aleluja.....  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav Viljetić
 | | Član od: 01 Ruj 2007 | | Poruke: 190 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 16, 2016 5:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Moj je dojam da je maketa rađena, što bi se reklo, u jednom dahu, i nadi da će se eventuale greške ispraviti kasnije. Ostavi si više vremena za rad, nemoj pokušavati završiti maketu u kratkom vremenskom roku. Maketarstvo zahtijeva precizan rad i vrijeme.Ponekad i više mjeseci.
Sitnije dijelovekoliko je to moguće, pokušaj obraditi i obojiti na samom spru-u (grani) pa tek onda ljepiti namaketu.Prije sastavljanja pregledaj web,
na njemu je stotinjak dobrih originalnih fotografija tvog broda, pa neka ti one budu vodilja u daljnjem radu.Osim toga, uvijek možeš, ukoliko naiđeš na problem,upitati starije kolege maketare s OMF-a, koji će ti rado pomoći.
Za čistu vodenu liniju probaj koristiti Tamiya maskirnu traku.
Za tri dana rada uspio sam napraviti samo toliko na Oerlikonu 20 mm, a moga sam ga zbrzati za par sati. Nadam se da će krajnji rezultat pokazati da u maketarstvu brzina nije vrlina.
 _________________ Pozdrav, Nostomo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
Upisano: Sri Ožu 16, 2016 6:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Totalno si u pravu, svjestan sam da često puta brzam, samo što mene maketarenje strašno opušta, i onda ja dođem s posla i poslije ručka sjednem i radim do navečer... i onda ja to napravim tako zbrzaka  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Monstrum
 | | Član od: 02 Tra 2015 | | Poruke: 50 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Čet Ožu 17, 2016 8:51 am Naslov poruke: |
|
|
možeš i koristiti krep traku, generalno bolje je ako ne ide na već bojani dio, a ako ide prvo ju pod prstima malo provučeš da se ne lijepi tako jako ... sve u svemu kako su kolege rekli ... strpljenje, vrijeme, preciznost su potrebni, možda smiješno no ja već 8 mjeseci radim na jednoj diorami stug-a, s tim da mi je trebalo cca 3 mjeseca da samo proučim okoliš za dioramu, vrstu uniformi na vojnicima, boje, vojne jedinice "gdje je tko bio u datom trenutku" itd. ... samo polako  _________________ "When I die bury me upside down, so the world can kiss my ass." |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
 | | Član od: 05 Jul 2010 | | Poruke: 1489 | | Mjesto: Garica-Otok Krk |
|
Upisano: Čet Ožu 17, 2016 2:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ja koji put, kad mi je jako bitno i želim potpuno glatku crtu, zalijepim tamiya traku, a možeš i običnu, na komad pleksiglasa/plastike i razrežem je skalpelom po dužini uz pomoć ravnala naravno. Tako ćeš dobiti potpuno ravni i glatki rub trake jer čak i tamiya traka ako se dugo kotrlja po ladicama i stolu izgubi taj ravni rub ,a još se i prašina zalijepi na rub. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Ožu 17, 2016 11:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| PergerCRO Napisao/la: | Svakako budem pokušao tako. Najveći problem je bio u bojanju, previše sam nanio boje sa AB-om, pa se ona nakupila i onda je curila ispod trake  |
Par savjeta iz mog skromnog iskustva, za ubuduće:
- kada zalijepiš traku, čačkalicom lagano prođi preko ruba trake gdje će biti
bojano, tako da si siguran da je traka dobro legla tj. da se boja ne može
podvući ispod nje.
- kada prskaš AB-om, nemoj prskati pod kutem prema rubu trake nego od ruba trake, tako ćeš izbjeći akumuliranje boje na rubu.
Uvijek, uvijek, uvijek prskaj najmanje dva tanka sloja boje, nemoj nikada nastojati obojati maketu odjednom samo jednim slojem boje. Šanse da će ti na nekom mjestu nastati 'curke' tada rapidno rastu.
- Maskirnu traku uvijek povlači 'od boje' tj. u smjeru suprotnom od obojane površine.
- Ako već naneseš samo jedan sloj boje (recimo da je dovoljan i da nisi ništa zeznuo) traku skidaj uvijek prije nego se boja potpuno osušila, tako ćeš smanjiti rizik od pucanja boje na rubu maskirne trake. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
Upisano: Pet Ožu 18, 2016 12:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | PergerCRO Napisao/la: | Svakako budem pokušao tako. Najveći problem je bio u bojanju, previše sam nanio boje sa AB-om, pa se ona nakupila i onda je curila ispod trake  |
podvući ispod nje.
- kada prskaš AB-om, nemoj prskati pod kutem prema rubu trake nego od ruba trake, tako ćeš izbjeći akumuliranje boje na rubu.
Uvijek, uvijek, uvijek prskaj najmanje dva tanka sloja boje, nemoj nikada nastojati obojati maketu odjednom samo jednim slojem boje. Šanse da će ti na nekom mjestu nastati 'curke' tada rapidno rastu.
- Maskirnu traku uvijek povlači 'od boje' tj. u smjeru suprotnom od obojane površine.
- Ako već naneseš samo jedan sloj boje (recimo da je dovoljan i da nisi ništa zeznuo) traku skidaj uvijek prije nego se boja potpuno osušila, tako ćeš smanjiti rizik od pucanja boje na rubu maskirne trake. |
E ovo nisam znao da treba odmah skinuti traku, hvala. A nisam bas skužio ovo za povlačenje trake. Kako misliš točno ? Recimo kad naljepim metar trake sad na trupu za bojanje vodene linije što znaći povući od boje ?? _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jura_vg
 | | Član od: 05 Velj 2015 | | Poruke: 302 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pet Ožu 18, 2016 12:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| PergerCRO Napisao/la: | | Boris G. Napisao/la: | | PergerCRO Napisao/la: | Svakako budem pokušao tako. Najveći problem je bio u bojanju, previše sam nanio boje sa AB-om, pa se ona nakupila i onda je curila ispod trake  |
podvući ispod nje.
- Ako već naneseš samo jedan sloj boje (recimo da je dovoljan i da nisi ništa zeznuo) traku skidaj uvijek prije nego se boja potpuno osušila, tako ćeš smanjiti rizik od pucanja boje na rubu maskirne trake. |
E ovo nisam znao da treba odmah skinuti traku, hvala. A nisam bas skužio ovo za povlačenje trake. Kako misliš točno ? Recimo kad naljepim metar trake sad na trupu za bojanje vodene linije što znaći povući od boje ?? |
Ja uvijek sam krojim traku na glatkoj pločici i onda ju lijepim na maketu, a originalne rubove trake izbjegavam. Koristim samo Tamiyu, a s obzirom da ju sam režem, uvijek kupujem najširu (18mm).
Nije nužno odmah skinuti traku, ali time smanjuješ vjerojatnost da ćeš povući boju jer je još elastična i mekana (boja). Ako mogu, skidam ju čim je boja suha na dodir (obično cca. pola sata nakon farbanja), nekad to bude drugi dan, a ponekad organizacija to ne dozvoljava pa ostane i više dana.
Kada skidaš traku, kraj koji povlačiš vuci lagano prema površini koju si maskirao i otprilike pod 45 stupnjeva u odnosu na površinu. Tako traka "lomi" boju točno po liniji maskiranja, a to je ono što želiš.
Od svega mislim da je najbitnije strpljenje. Maskiranje gotovo uvijek iziskuje više (i do nekoliko puta) vremena nego samo farbanje. Kod skidanja također strpljivo i sporim pokretima. _________________ U RADU: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix
ZADNJE SLOŽENO: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pet Ožu 18, 2016 1:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| PergerCRO Napisao/la: | | A nisam bas skužio ovo za povlačenje trake. Kako misliš točno ? Recimo kad naljepim metar trake sad na trupu za bojanje vodene linije što znaći povući od boje ?? |
Ako si prvo obojao trup, pa zatim stavio traku i bojaš podvodni dio, tada traku prilikom odljepljivanja vučeš prema gore, tj. prema trupu, suprotno od površine koju si bojao. Ako si prvo obojao podvodni dio, tada radiš obrnuto. Traku povlačiš prema površini koja je već obojana tj. na koju je bila zalijepljena.
I da, ovo što Jura kaže, po "odlijepiti odmah" nisam mislio baš odmah isti minut, nego nakon 15-20 minuta, kad boja malo stisne. Ako bojaš akrilkama, traku možeš skinit doslovno par minuta nakon bojanja, jer su akrilke nakon pola sata već poprilično suhe.
Naravno, koji puta proces izrade neke makete zahtijeva da maskirna traka ostane i više dana na maketi, tada šansa da ti boja ispuca po rubu poprilično ovisi o tome koliko ti je debeo sloj boje kojeg si nanio.
Stari Konfučije je rekao (ili je to možda ipak bio Br.1): "Nije važno koliko se sporo krećeš, bitno je samo da ne staneš."  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|