Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Dubrovacka nava
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
brndza

Član od: 24 Kol 2016
Mjesto: Kruševac
PorukaUpisano: Pet Kol 26, 2016 1:32 am    Naslov poruke: Dubrovacka nava Citiraj ovaj komentar

Pozdrav kolege. Rekoh samo da javim da su vaši redovi postali jači za još jednog zaljubljenika. Nedavno sam otkrio ovaj divan hobi i za kratko vreme sam postao zavisnik. Ali ne žalim. Daleko od toga... Smile
Elem, reših da vam se predstavim. Započeo sam sklapanje DeAgostini-jevog sv. Jovana Krstitelja, ali to će malo potrajati jer trenutno imam u posedu tek prvih 26 brojeva. Dok ne nabavim ostatak ostaćete uskraćeni za fotografije... A Dubrovačka nava, tj. karaka je moja prva maketa koju pravim od nule. Radim je po uputstvima iz knjige "Modeli naših brodova", ali sam dao sebi slobodu da određene detalje modifikujem po svom ukusu. Trudim se da što veći deo uradim ručno, bez pozivanja u pomoć električnih mašina. Tako da ima tu i sitnih grešaka. Neke sam uvideo, neke možda i nisam. A vi izvolite pa recite vaše mišljenje. Puno će mi značiti... Samo imajte u vidu da se još uvek učim, pa budite blagi koliko je to moguće... Šalim se, naravno. Smile Pucajte bez okolišanja...
Evo albuma
https://goo.gl/photos/tKxP3ihX4KJcNJho9

brndza: poruka promijenjena dana: Pon Ruj 12, 2016 1:58 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
brndza

PorukaUpisano: Uto Ruj 06, 2016 2:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima li ikoga na ovom forumu?
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ruj 06, 2016 7:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima nas na forumu, naravno...
Pogledao sam fotografije pa iako nisam sručnjak za drvenu gradnju maketa primijetio sam da su jarboli daleko predebeli u odnosu na stvarne brodove toga vremena. Oni su ipak imali određenu vitkost tj. vidljivo su se sužavali prema vrhu a često su bili sastavljeni od više dijelova tj. nastavaka - na mjestima spajanja su bili koševi.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
brndza

PorukaUpisano: Uto Ruj 06, 2016 7:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, da. U pravu ste u vezi jarbola. Ali oni još uvek nisu završeni. Samo su skraćeni na predmeru i postavljeni na suvo. Radi boljeg utiska. A i da se ne pogube negde u svom ovom lomu. Smile Njih sređujem na kraju. Kad završim sve detalje na palubama i koritu.
Natrag na vrh
2851cz

Član od: 11 Lip 2012
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Uto Ruj 06, 2016 10:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Rad mi se sviđa... pratim ga .
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
brndza

PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2016 5:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo još par sličica

brndza: poruka promijenjena dana: Pon Ruj 12, 2016 2:02 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Ruj 07, 2016 6:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav još jednom ovisniku o piljevini i ljepilu Cool

Lijep i zanimljiv rad, izabrao si , za takav trup dosta zahtjevan način rada ali čini mi se da si taj dio dosta dobro odradio.

Kako mi se čini da i u detaljima dobro radiš upozorio bih te na neke stvari koje ne štimaju.
Prva stvar je prijelaz sa školjke trupa na kobilicu.

Nisam vidio nacrte broda kojeg radiš pa ne mogu sa sigurnošću reči međutim kod velike većine taj prijelaz nije oštar, i nije lom, naime to bi bilo jako slabo mjesto konstruktivno i tu bi se daske oplate prekidale.
U stvarnosti tu se stvara lučni prijelaz i daske se dosta krive i vitopere kako bi se vodile sa zakrivljenog trupa na ravnu kobilicu.
U presjeku se dobije dvostruka krivulja koja u gornjem dijelu prelazi u ogradu a u donjem dijelu u vertikalu kobilice.

Druga opaska odnosi se na oblaganje drugom/završnom oplatom, opet pošto vidim to zapravo dobro radiš mislim da je korisno obratiti pažnju.
Na tvojoj maketi prvo si obložio trup a zatim si doddao dio gdje je "ograda" konstruktivno i taj dio tvori ljusku/školjku/trup broda pa su daske oplate neprekinute, odnosno prekinute su zbog ograničenosti dužine drva u naravi ali u svakom slučaju nikad se nastavci dasaka jednog reda ne preklapaju sa slijedećim i prethodnim redom.
Natrag na vrh
brndza

PorukaUpisano: Čet Ruj 08, 2016 7:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav i tebi druže.
Nisam baš siguran da sam najbolje razumeo šta si napisao. Ali ako kapiram, hoćeš da kažeš da je skoro neizvodljivo napraviti plovilo ovako oštrih krivina? Pretpodatavljam da bih i sam naišao na problem o kom pričaš da sam radio šupalj trup, ali obzirom da je ovo model iz komada provukao sam se ovog puta. Smile
Ne znam, čini mi se da sam uspeo dosta verno da prenesem linije sa nacrta po kom radim. Mada, nije ni bilo komplikovano. Samo šmirglanje i šmirglanje dok ne zadeluje da je to to... U svakom slučaju, imaću sledećeg puta na umu tvoje sugestije. I hvala puno na njima...
Natrag na vrh
brndza

PorukaUpisano: Čet Ruj 08, 2016 7:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo kad sam već ovde da dodam još koju sliku
Malo sam okitio ograde na svoju ruku. Nije tako po nacrtu, ali mi deluje lepše...

Čamac je dobio kobilicu

A onda mi se to učinilo nedovoljno pa sam rešio da ga privežem. Samo mi ovo ne deluje kao najbolje rešenje. Imate li neki savet? Naravno, ove krajeve koji štrče ću iseći...

A evo i kako sve to trenutno izgleda kao celina.

brndza: poruka promijenjena dana: Pon Ruj 12, 2016 2:10 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
brndza

PorukaUpisano: Čet Ruj 08, 2016 7:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Još jedno pitanje. Šta pogrešno radim prilikom postavljanja slika pa ih ne prikazuje u poruci, nego se samo vidi link do njih?
Natrag na vrh
brndza

PorukaUpisano: Pon Ruj 12, 2016 2:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Rešen problem. Very Happy
Natrag na vrh
brndza

PorukaUpisano: Pon Ruj 12, 2016 4:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kubije, jarboli i još ponešto...

Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pon Ruj 12, 2016 7:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ovaj jumbo konop na provi - to je za??? Shocked Shocked
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
brndza

PorukaUpisano: Pon Ruj 12, 2016 7:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za sidro.
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pon Ruj 12, 2016 7:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jel znas kolko bi to bilo debelo u stvarnosti?? jedno pol metra Smile
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma