Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| irconbih
 | | Član od: 15 Stu 2006 | | Poruke: 23 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Uto Lis 04, 2016 7:07 pm Naslov poruke: Akrilne boje |
|
|
| U pitanju su "obične" akrilne boje, one iz hobi prodavnica, za slikanje i ostale hobi tehnike (dekupaz, bojanje drveta i sl.). Mogu li se koristiti na maketama i kako se ponasaju na njima? Pitam ovo iz razloga jer imam neke cudne nijanse tih boja, a da ne bih mijesao da pogodim tu nijansu, da koristim te akilne. Koja je uopste razlika izmedju maketarskih i ovih "obicnih" akrilnih boja? Koristi se isti thinner i mogu na isti primer, pretpostavljam? Hvala! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kurfurst
 | | Član od: 28 Pro 2014 | | Poruke: 571 | | Mjesto: Split-Kamen |
|
Upisano: Uto Lis 04, 2016 7:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Ne vidim u čemu bi trebala biti razlike, osim ako su tempere...
Doduše ja sam tu labav jer u mene je "nije bitna marka" princip _________________ U radu: brate svaśta
U maketarstvu nije bitno čime si to napravio nego kako to izgleda! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| irconbih
 | | Član od: 15 Stu 2006 | | Poruke: 23 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Uto Lis 04, 2016 7:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa, to, j... marku, ako obavlja posao kako treba
Akril je akril, samo sto proizvodjaci maketarskog pribora to malo drugacije upakuju i vise naplate. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Lis 04, 2016 11:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Razlika je u granulaciji tj. finoci pigmenta. Pigment je kod maketarskih akrilnih boja puno finiji od onog u slikarskim akrilima. Slikarske akrilne boje se mogu koristiti pri bojanju nekakvih dijelova na podlogama za diorame ali su za bojanje samih maketa previse 'grube'. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 05, 2016 7:02 am Naslov poruke: |
|
|
Za farbanje koristis AB ili kist ? Mozes si probati
dati izmjesati akrilnu auto boju ukoliko ih mjesaju
kod Vas. Ja sam platio u Zg 1 deci akrilne boje
cca 50 kn ali je bila ona specijalna narandjasta sa
perlom za nizozemski F-16. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 05, 2016 10:59 am Naslov poruke: |
|
|
Neke od tih hobby akrilnih boja su sasvim dobre za maketarstvo i imaju dovoljno fini pigment, ali trebaš paziti sa kojim akrilima ih miješaš jer nisu svi na istoj bazi. Revell i Model master se mogu uspješno razrjediti sa vodom i etanolom, a većina tih hobby akrila je na istoj bazi, pa se mogu s njima i miješati. Tamiya i Gunze su druga stvar i ne mogu se dobro miješati sa tim bojama, a razrjeđivanje sa vodom i etanolom daje loše rezultate, pa je najbolje koristiti tvorničke razređivače. Gunze i Tamiya akrili se međusobno mogu miješati kao i razređivači jer je sve ista kemija. Vallejo je pak treća vrsta akrila koji se ne mogu miješati sa prethodno navedenim i nužno je koristiti tvornički razređivač... Moraš nešto od tih hobby boja kupiti i napraviti pokus kako bi bio siguran da mogu na maketu.  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sri Lis 05, 2016 11:42 am Naslov poruke: |
|
|
Akrilne boje se kao i svake druge boje sastoje od pigmenta (finije ili krupnije mljevenog) i vezivnog sredstva tzv. "bindera". Kemijski sastav vezivnog sredstva ili bindera se razlikuje od proizvođača do proizvođača tako da neke boje podnose (do određene mjere) razrjeđivanje običnom ili destiliranom vodom uz dodatak alkohola dok neke boje poput Tamiye i Gunzea rade samo sa svojim razrjeđivačem. Ono što mnogi korisnici akrilnih boja ne znaju je da se ni jedna vrsta akrilne boje bila ona maketarska ili slikarska ne može u nedogled razrjeđivati vodom ili nekom home made mješavinom. Ako se boja razrjeđuje vodom u omjeru većem od 50:50, dolazi do značajnog slabljenja tvorničkog vezivnog sredstva tj. bindera, on gubi svoje karakteristike i takva boja je jako nestabilna na podlozi na koju je nanesena. Jednostavno se i na najmanji dodir ljušti, na prstima ostaju tragovi boje a nakon određenog vremena počne sama od sebe ispadati. Svaka akrilna boja, bez obzira na proizvođača i cijenu, za razrjeđivanje u omjeru većem od 50:50 zahtijeva ili originalni tvornički ili neki univerzalni akrilni razrjeđivač koji u sebi sadrži uz vodu i to vezivno sredstvo tj. 'binder'. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lisec
 | | Član od: 30 Lis 2008 | | Poruke: 1199 | | Mjesto: Zaprešić |
|
Upisano: Sri Lis 05, 2016 3:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako su to boje iz tube, onda ih izbjegavaj za ovu svrhu _________________ Matija
http://mkgrunf.com/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 05, 2016 3:25 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Tamiya i Gunze su druga stvar i ne mogu se dobro miješati sa tim bojama, a razrjeđivanje sa vodom i etanolom daje loše rezultate, |
Ne znam za Tamiyu ,ali ja Gunze akrile razrjeđujem i pripremam za a-brush samo i sključivo sa vodom i alkoholom bez ikakvih problema...  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jura_vg
 | | Član od: 05 Velj 2015 | | Poruke: 302 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Sri Lis 05, 2016 3:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | | Citat: | | Tamiya i Gunze su druga stvar i ne mogu se dobro miješati sa tim bojama, a razrjeđivanje sa vodom i etanolom daje loše rezultate, |
Ne znam za Tamiyu ,ali ja Gunze akrile razrjeđujem i pripremam za a-brush samo i sključivo sa vodom i alkoholom bez ikakvih problema...  |
Iako nisam siguran ima li to veze u ovoj svrsi, ali nisu svi alkoholi isti!
Ja koristim izopropilni  _________________ U RADU: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix
ZADNJE SLOŽENO: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lis 06, 2016 9:48 am Naslov poruke: |
|
|
Kad se Tamiya ili Gunze razrijede sa etanolom i vodom daju dosta slabiji završni izgled nego sa tvorničkim razređivačem koji sadržava izopropilni alkohol koji je spomenuo Jura. Osim toga, poanta je u retarderu koji je u tvorničkom razređivaču, tako da se dizna na AB-u ne zaštopava, a boja se fino rasporedi po površini čak i u slučaju grešaka kod bojanja. Nakon što sam isprobao Gunze levelling thinner, počeo sam koristiti isključivo njega za sve akrilne i MR Color lacquer boje, kao i MR surfacer tekući kit. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|