Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| mali od palube
| | Član od: 01 Tra 2011 | | Poruke: 8 | |
|
Upisano: Ned Lis 23, 2016 10:29 pm Naslov poruke: Trabakul u boci 1:85 |
|
|
Spremam se raditi Trabakula u boci. Kolega stari mi je poslao nacrt ovoga što je on radio:
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=29364
I ovdje mu zahvaljujem na tome.
Boca će zapravo biti bocun od 15 litara. Nešto ovakvo:
https://www.flaschenland.de/Flaschen/Glasflaschen/Glasballonflaschen/Ballonflasche-15-Liter-mit-Plastikkorb.html
Sve što sam na netu našao o maketama brodova u boci svodi se na - trik (gledati od 1:54):
https://www.youtube.com/watch?v=L0Z8meYj92w&t=9s
To mi nije baš neki izazov. Osim toga stari brodovi s naše obale u pravilu imaju bucmaste trupove koji teško prolaze kroz glić boce. Ili prolaze, ali onda bi u boci bili premaleni.
Da ne duljim, i ja bih cijeli brod radio izvan boce, ali tako da ga mogu rastaviti (kao LEGO) i onda u boci ponovno pažljivo sastaviti.
Naravno, sve se urotilo protiv te moje ideje. Onaj nacrt i veličina boce mi kažu da bi mjerilo bilo 1:85. To je najveće što stane u takvu bocu. Trup bi kroz grlić prošao u 6 dijelova. Plus posebno kobilica. Plan mi je u te dijelove ukopati male magnetiće koji bi u boci pomogli pri ljepljenju tih dijelova. Osim magnetića ukopao bih i željezne šipkice koje bi bile vodilice - da sve sjedne na isto mjesto na kojemu je bilo i izvan boce. Dakako, tu ne dolazi u obzir gradnja rebrima i letvicama. Radio bih puni trup od slojeva mdf-a debelog 5 mm. Svakako bih ga obojao, pa taj mdf (mediapan) ne bih oblagao trakama furnira. Madire bih možda prije bojanja lagano "zaparao" vrhom igle. Već tu počinju nedoumice - tako sitno mjerilo i vidljivi "spojevi" madira - ne znam je li to okej.
Imam i poneko filozofsko pitanje - što je zapravo maketa i maketarstvo. Naime, dostupno mi je i lasersko izrezivanje i CNC i 3D printanje, ali mi nekako...
Ne znam... nije mi to-to. Onda se postavlja pitanje gdje je granica? Zašto već tri dana iz koleginog nacrta linija broda i rebara sve precrtavam u uzdužne "pune" slojeve mdf-a... i to radim u ACadu? Zašti ti, frajeru, nisi uzeo (lijepo) trokute, ravnalo, šestar i kutomjer... čisti bijeli papir i tako izradio nacrte?
Ne znam kuži li netko što me muči? Gdje je granica? Jedna je apsurdna krajnost - dozvoljen ti je samo oštar nožić, pa ti, frajeru, time pokaži kakav si modelar. Druga apsurdna krajnost - važno je da BAŠ SVE znaš nacrtati, pa ćeš to lako i jednostavno onda isprintati u 3 dimenzije, polijepiti i eto taj čas gotove makete. Ne jedne nego koliko god komada želiš... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Lis 23, 2016 11:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da sebi postavljaš nepotrebne dileme.
Vrlo pragmatično koristi sve što ti može pomoći.
Budimo realni, ono što se na kraju vidi je krajnji rezultat.
Zašto bi bilo "nemaketarski" koristiti ACAD i 3d print a maketarski je koristiti kitove u stirenu ili resinu i sl ..!?
Pa razraditi sve u ACADU nije mali posao.
Zanimljiv projekt i zanimljiv  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mali od palube
|
Upisano: Ned Lis 23, 2016 11:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | Pa razraditi sve u ACADU nije mali posao.
Zanimljiv projekt i zanimljiv  |
Naravno da nije mali posao... ali ja postavljam pitanje je li to maketarski posao? Okej... ne mislim ja baš direktno na crtanje u ACadu. To sam samo naveo kao jedan u nizu...
Ali 3D printanje primjerice - je li to maketarstvo? Ili glodanje nekog kompliciranog djelića na CNC-u? Kad ga jednom iscrtaš, možeš izglodati 100 komada za jedno popodne... Je li to maketarstvo ili... ne znam... CNC programiranje (točnije crtanje)?
Otprilike... zašto slikari slikaju portrete i pejsaže kistovima i bojama, kad ih mogu jednostavno fotografirati? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Lis 24, 2016 7:24 am Naslov poruke: |
|
|
Neće ti nitko na to pitanje odgovorit jer koliko god nas ovdje ima, toliko ima i različitih definicija "što je to pravo maketarstvo". Svatko od nas ovom hobiju pristupa sa različitom motivacijom i pogledom na problematiku. Pokušaj odgovora na to pitanje su u prošlosti dovodile do dugotrajnih, žučnih i besplodnih rasprava, tako da se ja na tvom mjestu ne bih previše zamarao. Radi kako ti smatraš da je ispravno, jedina bitna stvar je da uživaš u onome što radiš i da na kraju budeš zadovoljan urađneim.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Lis 24, 2016 8:43 am Naslov poruke: |
|
|
Sviđa mi se ono "jednostavno fotografirati"
sorry al ti se moram izbeljiti jel bi volio da mi van teme objasniš što to znaći jednostavno fotografirati?
I ponavljam zašto nešto napraviti sam ili djelomično sam na cnc-u/rezat laserom/ printat u 3d NIJE maketarstvo a kupiti kit u kutiji i sastaviti ga JE?
U drvenom maketarstvu ljudi kupuju bocele, šupljaće, topove, okove, šarke... tj sve što uspiju naći u mjerilu...
I nije zato to manje vrijedno maketarstvo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Lis 24, 2016 8:46 am Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | ......Radi kako ti smatraš da je ispravno, jedina bitna stvar je da uživaš u onome što radiš i da na kraju budeš zadovoljan urađneim.  |
Boris je rekao najbitnije, usridu!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pon Lis 24, 2016 2:40 pm Naslov poruke: |
|
|
makete i filozofija...vrlo sklisko podrucje.......zaobici u sirokom luku
kolko maketara, toliko filozofija, cak i vise....
kak je Boris reko - radi kaj ti je gust
ak oces radit avione od slame, radi....ak ti je gust i ak nikog ne povrijedis, super
kaj se tice broda u boci - ak ti nist ne pase kaj su drugi smislili, smisli sam... tak ja radim
nekad uspije, nekad ne
eto
simpl as det _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mali od palube
|
Upisano: Pon Lis 24, 2016 5:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Slažem se da je Borisov odgovor baš "u sridu". Mislim da sam baš takav odgovor i tražio, samo ga nisam znao naći sam. Dok se kod slikara i fotografa precizno zna tko je slikar a tko fotograf, ovdje su granice mutne.
Zapravo, radit ću onako kako je meni gušt i izazov. Slojeve za 6 dijelova trupa sam iscrtao u ACadu (ne olovkom i ravnalom), radit ću ih od mdf-a (ne od drveta) i izrezivati ih rezbarskom pilicom (ne laserom). Nacrtati ih i isprintati nije mi baš neki gušt. Mediapan ću, iako nije prirodni materijal, koristiti zato da mi godovi ne odvlače svrdla kad budem bušio rupe za koješta.
Je li netko već radio "puni" trup od mdf-a? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pon Lis 24, 2016 7:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| mali od palube Napisao/la: | Slažem se da je Borisov odgovor baš "u sridu". Mislim da sam baš takav odgovor i tražio, samo ga nisam znao naći sam. Dok se kod slikara i fotografa precizno zna tko je slikar a tko fotograf, ovdje su granice mutne.
Zapravo, radit ću onako kako je meni gušt i izazov. Slojeve za 6 dijelova trupa sam iscrtao u ACadu (ne olovkom i ravnalom), radit ću ih od mdf-a (ne od drveta) i izrezivati ih rezbarskom pilicom (ne laserom). Nacrtati ih i isprintati nije mi baš neki gušt. Mediapan ću, iako nije prirodni materijal, koristiti zato da mi godovi ne odvlače svrdla kad budem bušio rupe za koješta.
Je li netko već radio "puni" trup od mdf-a? |
moja dva centa, iako ja ne znam nikaj o maketama - radi od drveta....za rupe napravi sablone od spera, foreksa, necega.....stegni stegom skupa i svrdla ne bjeze....  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Lis 24, 2016 9:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| mali od palube Napisao/la: | Dok se kod slikara i fotografa precizno zna tko je slikar a tko fotograf, ovdje su granice mutne.
|
Auuu, ne možeš biti dalje od istine. Da samo znaš kakvi se 'ratovi' po forumima (a i u stvarnom životu) vode među slikarima i umjetnicima općenito po pitanju toga "što je to pravo slikarstvo" i "što je a što nije umjetnost", a među fotografima je situacija još gora. Na jednoj strani su oni koji smatraju da fotografija nastaje samo pritiskanjem okidača na fotoaparatu i groze se svake daljnje obrade fotke nekim računalnim softverom a na drugoj su oni koji fotoaparat koriste samo za dobivanje "sirovog materijala" kojeg će danima obrađivati u Photoshopu dok ne dobiju nešto sasvim deseto. Nisu maketari nimalo usamljeni u potrazi za pravom definicijom onoga čime se bave...  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mali od palube
|
Upisano: Uto Lis 25, 2016 8:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Nismo se baš razumjeli. Jasna je razlika između slikara i fotografa. Oštra granica. A između maketara i onoga koji (recimo) sve isprinta u 3D... ne znam kako bi se taj zvao. Vjerujem da ćemo jednoga dana moći printati kompletne brodove u bocama. Naravno, zajedno s bocom.
Uglavnom, napustio bih ovu jalovu raspravu, još uvijek sasvim zadovoljan tvojim objašnjenjem.
Konkretno još nemam ništa. Naime, čekam da mi boca konačno dođe u ruke, da mogu provjeriti ova svoja nagađanje u dimenzijama i mjerilu. Ako je onaj Staroga trabakul mjerilo 1:40, mene je ovoga mojega malo strah (1:85). Koji će mi biti promjeri šupljača (primjerice) ili pak debljine pripona, leta itd? Pretpostavimo da je trup u naravi bio duljine 16 m. Koja bi bila cca naravna debljina pripona? Koji bi bio cca promjer šupljača na trabakulu duljine 16 metara? Hoće li to, tako sitno, uopće biti izvedivo? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Sri Lis 26, 2016 6:59 am Naslov poruke: |
|
|
Van filozofske rasprave par jednostavnih odgovora
Tvoje mjerilo je praktički duplo manje 80/40(zanemari onih 5)
Znači sve će biti duplo manje i manje.
Možeš li naći takve elemente? Nešto da nešto ne.
Nastoji uskladiti da budu sličnog mjerila, tj ili malo veći ili malo manji.
Amati ti radi kao konkretno make šupljače i konope (do 0,2 mm ili tako nešto) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mali od palube
|
Upisano: Sri Lis 26, 2016 12:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Nastojat ću sve raditi sam. Onaj nacrt od kolege staroga i nije baš konkretni izvedbeni nacrt. Osnovne linije trupa, svi jarboli, malo palube i to je to...
Ne znam što je Amati. Ni gdje je... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|