Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| zec 1
 | | Član od: 02 Stu 2006 | | Poruke: 414 | | Mjesto: ivanic grad |
|
Upisano: Pon Tra 02, 2018 6:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| bravo,bravo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1825 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Pon Tra 02, 2018 6:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Čestitam. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Tra 02, 2018 8:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Vojo , kaj je , je , ovi tvoji "malci" me svaki put ponovno oduševe. A i prateći tekst je itekako vrijedan čitanja.  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Tra 03, 2018 9:13 am Naslov poruke: |
|
|
| Čestitke na medaljama |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2531 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Uto Tra 03, 2018 9:45 am Naslov poruke: |
|
|
Zasluženo !!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Uto Tra 03, 2018 10:31 am Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast Vojo, iskrene čestitke! _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Herr Fix
 | | Član od: 24 Sij 2011 | | Poruke: 228 | |
|
Upisano: Uto Tra 03, 2018 5:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Čestitke! _________________ Stavija bi potpis, ali... kako ću kemijskom po monitoru??? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sri Svi 16, 2018 12:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Makete: Bedfotd QLT Troop Carrier, Chevrolet C30A General Service
Proizvođač: IBG, Poljska
Mjerilo: 1/72
Broj maketa: 72003 i 72054
Na prvi pogled:
Obje makete mi nisu nove i detaljno sam opisao slaganje istih na strani 16 i 21 ove dretve. Ove današnje makete se razlikuju samo po detaljima i nadgrađu.
Bedford ima produženi sanduk sa klupama i sjedalicama za vojnike. Radi dužeg sanduka i šasija je produžena ali to nije dano kao poseban (novi) dio već samo kao konzolni produžetak koji se nalijepi na postojeću šasiju. Klupe i sanduk su jednostavno ali lijepo napravljeni, isto kao i cerada koja 'visi' na 8 arnjeva/stupova, što je i najproblematičniji dio makete jer na sanduku nije označeno gdje zalijepiti te arnjeve, a morate zalijepiti istovremeno svih 8 komada.
Ostalo, uključujući kotače tj. gume, je vrhunski napravljeno i pravo je zadovoljstvo ponovno slagati tog tipično britanskog trambus/COE kamiončića.
CMP Chevrolet C30 je isto tako već viđena maketa - u osnovi je to ista maketa kao kod serije C15 s time da se ovdje dobiva nova šasija za C30/C60 seriju, novi kotači (koji ipak nisu namjenjeni ovoj verziji) i neki detalji (opruge i sl.). No posebno dobro je napravljen sanduk - dana je mogućnost izrade sanduka sa i bez cerade, s time da je u varijanti sa ceradom sama cerada izvedena zajedno sa bočnim stranama (kao jedan dio) pri čemu je to iskorišteno i da se prikažu konopci koji pridržavaju ceradu vezanu za sanduk. To je tako lijepo i nježno napravljeno (kliznim kalupima) da nisam odolio a da ne napravim baš tu verziju.
I ovaj Chevy pati od iste bolesti kao i ostali CMP-ovi kamioni od IBG-a - katastrofalni kotači. Istina, u kutiji se nalazi još jedan komplet kotača, još većih od postojećih, ali isto tako loše izvedenih. Nije bilo druge nego opet pozvati u pomoć CMK-ove rezinske kotače. Izgledaju možda zericu pre mali (CMK-ovi kotači su dimenzija 9 x 16, a neki kamioni su imali dimenzije 10,5 x 20) no prema original fotografijama ispada da su sasvim OK.
Možda se sa ovim novim maketama CMP kamiona IBG pokušao iskupiti uključivanjem u kutiju obje vrste kabine (i No.11 i No.13) tako da možete napraviti bilo koju verziju. I još samo da napomenem da im je crtež na kutiji fenomenalan - ovaj Wrobel crta skoro ko naš Frka .... svaka mu čast!
Bojanje:
Bedforda sam pobojao u kasnu (ratnu) shemu američke OD nijanse (Humbrol 155) s time da sam zamislio da su ceradu sanduka posudili od maskiranog kamiona i nju sam pobojao u Nobel’s Dark Tarmac No.4 odnosno Revell br. 9/78.
Chevroleta sam isto tako pobojao u OD nijansu ali sam njemu ceradu (cijelu, a ne samo crte kako sugerirano u uputstvima) pobojao u smeđu SCC.1A (Revell 84 sa kap crne).
Oznake:
Oznake sam koristio original iz kutije, s time da je Bedford dobio oznake poljske 1. divizije, a Chevrloet kanadske oznake. Oznake su, kao i uobičajeno kod IBG-a, vrhunske, odlično prijanjaju, noseći film je veoma tanak i sa korištenjem tekućina postaje nevidljiv.
Uputstva:
Uobičajeno dobra IBG-ovska. Ove novije makete (Chevrolet) imaju uputstva u boji, ali i starija uputstva (Bedford) ne zaostaju po kvaliteti. Ocjena: 5.
Dodaci/izmjene:
Ništa bitno nisam mijenjao niti dodavao - samo detalje poput nosača zrcala i letva koja spaja prednje kotače na CMP-u, te par nosača na klupama na Bedfordu.
Kudim:
- loše kotače na CMP-u
Hvalim:
- odabir tema
- vrlo detaljne dijelove
- odličan lom i pasanje dijelova
- izvanredan sanduk sa ceradom na CMP-u
- uvjerljivost gotovih maketa (kada se zamjene kotači na CMP-u)
- prihvatljiva cijena
Zaključak:
Kako sam ja veliki ljubitelj tih savezničkih kamiona iz II.SR ne mogu biti objektivan, ali obje makete mi se čine izvrsne i trebalo bi ih svakako imati u svojoj kolekciji, pored svih onih Panthera i Tigera i Shermana ....
Preporuka:
Svakako kupiti.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5778 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pon Svi 28, 2018 3:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: WZ. 34
Proizvođač: First to Fight, Poljska
Broj makete: PL1939-007
Još jedna prekrasna maketa od firme od koje očekujem samo prosječne wargamerske makete. Najviše me iznenadila veličina - to je najmanji oklopni automobil kojeg sam ikad radio, dok me nivo detalja, posebno zakovica, više ne iznenađuje. Iako je to jedna od njihovih prvih maketa, detalji su nevjerojatni i jako nježni.
Dijelova ima, naravno, malo, no jedino što je pojednostavljeno to je podvozje, iako i ne previše jer su dijelovi ionako sitni, tako i da su rađeni zasebno ne bi mogli biti mnogo detaljniji.
Maketa nema oznaka niti staklenih dijelova (nisu ni potrebni). U kutiji se dobiva i mitraljesko i topovsko naoružanje za kupolu.
Usporedba sa 'klasičnim' Austinom i sa minijatrunom Tatrom OA:
kao i sa najobičniji Jeepom - vidi se koliko je to vozilo malo ....
Zaključak:
Uvijek me ponovno iznenade 'FirstToFightovci' čak i sa tim prvim maketama. Volim takva iznenađenja.
Preporuka:
Svakako kupiti.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Svi 30, 2018 6:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odlićan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Brommann
 | | Član od: 05 Velj 2006 | | Poruke: 1130 | | Mjesto: Bukovčak Hügel |
|
Upisano: Sri Svi 30, 2018 9:00 pm Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sri Ruj 05, 2018 7:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: M3A1 Medium Tank
Proizvođač: Mirage Hobby, Poljska
Broj makete: 72803
Na prvi pogled:
Relativno mala kutija za ono sve što se dobiva unutra. Kutija se otvara sa strane (opet!), i na naslovnici ima ne baš atraktivan crtež.
U kutiji su ništa manje nego tri veća stabla, tri manja stabla i zasebno tijelo tenka. Sve od sive plastike. Gusjenice su od crne mekane gume koja se navodno lijepi i maketarskim ljepilom (kolega Leo_zd sigurno zna nešto više o tome!). Uz to je i listić sa oznakama za dvije verzije, te mali listić metala (sa jedno 10-tak dijelova).
Uputstva su na dva lista A4, kompjuterski crtana ali vrlo jasna (i za razliku od IBG-a vrlo kontrastna), plus još jedan list A4 u boji sa shemom bojanja (na jednoj strani) i reklamama (na drugoj strani).
Kako mi je ovo prva maketa Mirage-a koju radim sve skupa mi djeluje ozbiljno i obećavajuće. Ovako kroz najlone detalji izgledaju sasvim OK, dijelova ima jako puno što volim, iako je to ponekad dvosjekli mač ili što bi se reklo - oštrica sa dva mača ....
Slaganje:
Lom dijelova je standardan tj. ne koriste se klizni kalupi pa je donji dio tijela tenka rađen klasično sa podnicom, bočnim te prednjim i stražnjim stranicama. Pasanje dijelova je OK, iako je za prednji dio (kućište prednjeg pogona) napisano 'correct fit' pri čemu sam ja mislio da treba odrezati višak koji viri, da bi na kraju shvatio da pod se pod 'correct fit' samo upozorava da je taj 'višak' u redu. Još jedna potvrda da se uputstva (pažljivo) čitaju tek na kraju ....
Sklop glavnih kotača (VVSS) je prekrasno napravljen (svaki 'bogie' od čak 6 dijelova) ali su zato pogonski zupčanici malo neuredno 'izlijevani', puni fleševa/srhova pa treba čistiti zub po zub, što samo po sebi nije neki problem da se ti zubi ne lome, kao da su nekako krti - tako da su mi pogonski zupčanici ni krivi ni dužni ostali bez tri zuba. Inače, iako mi se plastika čini OK tj. uobičajena, ni meka ni tvrda, ipak zam zaključio da je pre krta jer je dosta sitnih/tankih dijelova bilo polomljeno već na stablu (svi 'gambeti' za vuču, oba okvira bočnih vrata, zaštite svijetala, alat ....).
Pasanje gornjeg dijela (cijelo lijevano tijelo) na donji dio je odličan, iako ostaje malo šupljine između tog gornjeg dijela i 'poda' iznad gusjenica no to se lako pokita i, što je najvažnije, ne vidi se.
Nigdje nije naznačeno ali pogledom na original slike je vidljivo da spojeva između okvira bočnih vrata i ostataka lijevanog tijela, kao i spoja 'krova' bočnog topa od 75mm ustvari nema - sve je to jedan komad, sve je to izliveno u komadu. Zato te spojeve treba pokitati, što baš i nije lagan posao. E, tu bi ko kruh došao jedan klizni kalup koji bi te bočne otvore napravio k'o od šuba. Ali, kako čujem, izrada tih kliznih kalupa nije niti tako jeftina ....
Svi poklopci otvora na tenku su dani zasebno pa se mogu lijepiti i u otvorenom položaju s time da poklopci vozača nemaju otvore (treba ih napraviti), dok je poklopac zapovjednika na vrhu kupole dan sav u jednom komadu pa vjerujem da ga nije lako napraviti otvorenim.
Neke stvari su mi ostale nedorečene i krivo napravljene - na pr. nigdje u uputstvima nema spomena o ispušnim cijevima - iako među dijelovima ima čak dva tipa tih cijevi uputstva ne kažu ništa. Isto tako one gljivice/poklopci (dio ZD32) su nacrtane da se lijepe dijagonalno (prema smjeru vožnje) dok sam na slikama (preživjelih M3) vidio da su one ravne u smjeru vožnje. Isto tako poklopci motora na stražnjem dijelu tenka, u stvarnosti (dali na svim M3 sa lijevanim tijelom?) su puni zakovica i vijaka, a na maketi nema ni jedne zakovice/vijka.
Budućim 'slagateljima' ove makete sugeriram da stražnja svijetla (dijelovi ZD33, imaju isti broj iako nisu isti, jedan je lijevi a drugi desni!) zalijepe u koraku 6, kada se lijepe filteri (za koje, nota bene, nema štifta na koje bi ih trebalo zalijepiti kako je nacrtano u uputstvima), da biste ih mogli pokitati i pobrusiti, jer kad stavite blatobrane (ZE8) i zalijepite lijevano tijelo na donji, hodni, dio, više ih ne možete pobrusiti.
U maketi su dana dva identična bočna topa 75mm, nije mi jasno zašto, možda zato jer je jedan top malo ovalnijeg presjeka ....? Inače, naoružanje je miješane kvalitete - taj glavni top je dobar, ima čak i detalje iznutra (u tenku), a posebno dobro je napravljen protuuteg na ustima cijevi topa. S druge strane svi mitraljezi su vrlo siromašni - samo štapići bez detalja (onih rupica za hlađenje) pa djeluju nekako bezlično.
Ostali dijelovi su uglavnom uredno napravljeni, kažem, zupčanici su malo neuredni a i mala kupolica zapovjednika (rađena od 6 dijelova) je dosta neuredno izlijevana i kako je dosta sitna ustvari ne znate kako ju 'urediti'. Tu ima dosta posla, tj. više pipanja nego jasnog posla.
Posebno lijepo su napravljena bočna oklopljena vrata sa unutarnjim detaljima od tri metalna dijela (photo-etched), pa je naprosto šteta ovakva vrata zalijepiti zatvorena. Zato sam ja lijeva malo odškrinuo (da ne moram previše raditi po unutrašnjosti).
Površinska struktura lijevanog tijela vozila je čisto malo hrapava, gruba, ne previše i mislim da je to u redu jer se hrapavost lijevanog čelika baš i tako jako ne vidi na tim malim maketama. U svakom slučaju brušenje kod kitanja ne smeta ako se vidi.
Za gusjenice piše da se mogu lijepiti kako maketarskim ljepilom tako i cianofixom, ali ja sam odmah išao na cianofix, sigurno je sigurno .... Gusjenice su sasvim u redu napravljene, iako se ne mogu oteti dojmu (već kod Leovih Stuarta) sa su malko pre grube, pre masivne. Mislim da bi jedne plastične tipa 'članak po članak' legle na ovu makeu 'ko avion' .... Iako gusjenice nisam natezao (kod svih tih 'šermana' gusjenice imaju dosta malo ovjesa) ispalo je da su malko pre duge pa sam morao rezati jedan članak ....
Sav pionirski alat je dan zasebno, a ovo mi je prva maketa u životu kod koje je kramp (koji je najčešće na vozilima u dva dijela - posebno drška posebno sam kramp) napravljen sa rupom za usađivanje drške.
Kolega Leo-zd je kod slaganja svojih Stuarta od Mirage-a bio nezadovoljan sa čeličnim užadima za vuču koji su od gume tj. gumene plastike kao i gusjenice. Meni se čini da nisu tako loši - lako se lijepe (cianofixom), lako ih je prilagoditi na tijelo tenka jer su savitljivi i imaju jedva vidljive detalje uvinutih vlakana, što mi se čini dosta realno. Jedina mana, bar kod moje makete, je bila što spoj gornjeg i donjeg dijela kalupa pri kraju užeta je bio loš pa se taj spoj vidi, a jako ga je teško 'izravnati' jer je uže tanko, a gumena plastika bježi kao živa ....
Sve u svemu gotovo svi dijelovi su sasvim OK, nema pretjeranog usitnjavanja, dijelovi su vrlo smisleni i, što je najvažnije, dobro se slažu. Malo smeta tj. bode oči tih par dijelova koji su neuredni kao i nedostatak kliznog kalupa za okvir bočnih vrata.
Šteta što među metalne dijelove nisu uključili i male stražnje blatobrane - jako bi podiglo na efektu vjerodostojnosti.
Bojanje:
Kod bojanja nisam imao puno izbora jer su sva vozila ovog tipa (sa lijevanim tijelom) korištena samo u školske svrhe. Bez obzira na to ionako bi bila pobojana standardno maslinasto-zelenom OLIVE DRAB. No prilikom bojanja sam imao problem - nisam imao boje. Testors/Italeri sam odavno potrošio, a kako sam ovo zadnje vrijeme navalio na Amere i Humbrolovu 155 sam doveo do dna koje se posušilo.
No tu u cijelu priču uskače kolega Groff sa ovog foruma koji je vidio moj oglas (gdje tražim tenk Matildu) i ponudio se za pomoć. I vjerovali ili ne, on mi je kupio boju u Škotskoj (Groff inače plovi na brodu) i donesao mi boju na natjecanju u Crikvenicu početkom lipnja. Eto kakvi su pravi maketari! Do ove prilike ga nisam poznavao iako živi blizu mene (u Bakarcu) a ovom prilikom mu se želim i javno zahvaliti, stvarno je pravi kolega, prijatelj i nadasve dobar maketar. Hvala mu.
Oznake:
Oznake su dosta skromne, za dva bezlična vozila, ali što se može. Kvaliteta oznaka (Tehnomod) je izvrsna, sa korištenjem tekućina noseći film praktički nestaje. Jedina zamjerka je u uputstvima - položaj žute zvijezde na kupoli je ucrtan previše prema nazad - ako se zvijezda postavi na to mjesto, onda su prednje žute crte pre kratke, a stražnja pre duga. Savjetujem da se najprije 'zalijepe' crte, a tek onda zvijezda .... i da, ako želite staviti veliku bijelu zvijezdu na poklopac motora nemojte zalijepiti lopatu (kao ja)!
Uputstva:
Vrlo jasno crtana (kompjuterski) na dva lista A4, sa kontrastnim i oštrim linijama i sjenama pa je sve nedvosmisleno jasno. U uputstvima su dane i iscrpne TT karakteristike i povijest nastajanja takvog tenka (sa lijevanim tijelom). Posebno je ugodna (dali i potrebna?) zasebna strana (A4) u boji sa shemom bojanja i položaja oznaka. Ocjena: 5.
Dodaci/izmjene:
Nisam ništa dodavao niti mijenjao (osim antene, ali to se ne broji).
Kudim:
- par neurednih dijelova
- nedostatak kliznog kalupa za okvire bočnih vrata
- krtu plastiku (sa poslijedičnim lomom tankih dijelova na stablima)
- cijenu
Hvalim:
- odabir teme (jedina maketa M3 sa lijevanim tijelom!)
- lom i pasanje dijelova
- dobri detalji
- dobra uputstva
- metalni dijelovi
- uvjerljivost gotove makete
Zaključak:
Ja sam ljubitelj tih tenkova sa lijevanim oklopom pa sam jedva dočekao da Mirage izbaci tu maketu. I nije mi žao. Sad još da se pojavi inžinjerac M31 .... njami ....
Preporuka:
Svakako kupiti.
Vojo
P.S.1 - bajdvej da se malo i pohvalim - ovo mi je 700. maketa složena u životu. Jupiiiii ....
P.S.2 - tek kad sam dovršio i poslikao maketu slučajno sam naletio na fotografiju vozila 'u službi' slikanog odostraga gdje se vide ispušne cijevi ....
Dakle ipak treba iskoristiti cijevi dane u maketi, zalijepiti ih i pobojati, kao na slici .... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sri Ruj 05, 2018 7:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: Long Range Desert Group Patrol Car
Proizvođač: Dragon, Hong Kong, Kina
Broj makete: 7439
Na prvi pogled:
Kutija uobičajene veličine za Dragonove makete (normalne veličine) ali - čujte i počujte - otvara se sa strane, a ne na uobičajeni način, s poklopcem!
U kutiji je jedno stablo veličine kutije, dobro, nešto manje, i još jedno minijatruno stablo. To je sve. Ja sam na čas povjerovao da su u kutiji dva kamiona, toliko je prazna sa jednim ....
Plastika je uobičajene Dragonove svijetlo sive boje, vjerojatno tvrđa. Oznake se dobivaju za dvije sheme bojanja, a uputstva su - čujte i počujte - crno bijela tj. sa malo plave boje. To je vjerojatno zato što je shema bojanja dana na zadnjoj strani kutije, u boji, uključujući smještaj oznaka. Sve skupa vrlo neuobičajeno za Dragona!
Slaganje:
Kao prvo, užasno me smeta (a tu praksu imaju i neki drugi proizvođači - čitaj Academy prvi) što se nigdje ne spominje o kojem se to kamionu radi. LRDG Patrol Car može biti bilo koji kamion (korišteno je više tipova) ali ova maketa predstavlja imenom i prezimenom: Chevrolet Model 1533X2 30 cwt 4x2 Truck.
Šasija je napravljena jednostavno, ali lijepo. Onih par detalja na njoj je vrlo nježno i, čini mi se, u mjerilu (dakle ne pretjerano veliko). Pogonska osovina, diferencijal i dobar dio poluosovina su u jednom komadu ali vrlo lijepo napravljeni.
Mali problem je kod prednjih lisnatih opruga - i one su vrlo nježne i tanke, jako fine, ali prednji kraj dolazi nekako 'točkasto' zalijepljen na šasiju (a to određuje prednji most - 'osovina' na kojoj su prednji kotači) što izgleda malo onako, blesavo.
Njuška kamiona je jako lijepo napravljena, grilje hladnjaka su vrlo uvjerljive (iako ih treba malo pročistiti), ali su svijetla na blatobranima malo gruba, mislim sam spoj svijetala koji upada u utore - malo je grubo izvedeno.
Teret u teretnom sanduku je jadan odnosno - nepostojeći. Jedan sanduk, jedna kutija i jedan kanistar (za ulje? gorivo?), te rezervni kotač uz mitraljez. Ma sve bih to prihvatio da nisu na podu sanduka napravljeni ogromni rubovi gdje da se montira tih par bijednih sanduka. I to ne bi bilo strašno da je sanduk rađen 'normalno' sa podom i zasebnim stranama za lijepljenje. Ali ne, Dragon se mora barem negdje napraviti važan sa (skupim) kliznim bočnim kalupima i gotovo cijeli sanduk je izrađen iz jednog dijela. Tako da, ukoliko želite 'teret' postaviti bilo gdje u sanduku, morate najprije skinuti te podne rubove što postaje nemoguća misija jer im ne možete prići radi bočnih strana sanduka .... Bezobrazluk!
Da ne budem samo kritičan, taj sanduk u jednom komadu, dobro, dva komada jer je jedan komad podnica sa tri bočne strane a drugi komad je četvrta bočna strana - dakle taj sanduk je prekrasno napravljen sa vrlo lijepim, nježnim detaljima.
Kotači - e, tu je jedna kombinacija dobrih/loših kotača. Dobri su utoliko što vrlo vjerno (s obzirom na tehnološke mogućnosti 'lijevanja' plastike) prikazuju tipične 'kriš-kraš' šare kotača. A loši su utoliko što su kotači tj. gume iznutra - šuplje! Ne znam koji je qu*ac bio Dragonu da se spusti toliko nisko, to je stvarno nevjerojatno s njihove strane. Tim više što na kutiji sa strane reklamiraju da su kotači puni, i to iz dva dijela. Laž!
Samo 'popunjavanje' šupljine kotača iznutra je priča za sebe. Ja sam mislio da ću to rješiti sa kitom za tili čas. Ispalo je da je to vrlo nezgodno popunjavati sa kitom jer je pre gusti i rezultat je bio vrlo neuredan. Onda sam odlučio napraviti plastične diskove koje bih ubacio u te nutarnje rupe, ali se javio problem kako uopće napraviti savršen disk (da ne bi opet morao kitati šupljinu između diska i kotača) od plastike. Evo, o tome sam razmišljao, mozgao i eksperimentirao puna tri mjeseca radi čega su makete stajale sa strane, na čekanju.
Na koncu sam odlučio da mi je najjednostavnije (možda ne i najtočnije i najvjernjie) napraviti disk sa svrdlom za drvo, i to od 10 mm. Meni treba disk veličine 9,5 mm ali takvog svrdla nema, a ispalo je da tih pola milimetra (u promjeru, dakle 0,25 mm po obodu) lako i dosta točno odšmirglam. Završni izgled diska je malo previše balonast tj. kolutast (kao kolut za kupanje), ali s obzirom na druga rješenja (lijevi pobojani kotač je popunjen kitanjem) i na to da se radi o unutrašnjoj (manje vidljivoj) strani vozila, smatrao sam to prihvatljivim.
Neću ni spominjati klasičnu grešku da rezervni kotač ima na sebi vijke za pričvršćenje na glavčinu, umjesto rupa.
Znam da će netko reći da su rezinski kotači ljepši i imaju izraženije šare, ali, objektivno gledajući, ove Dragonove su puno realističnije. Rezinski kotači najčešće imaju pretjerane šare, totalno van mjerila. Možda je to na prvi pogled vrlo 'eye-catching' ali, ruku na srce, nije realno ni vjerodostojno.
Još jedna primjedba na kotače su rupe za montažu na 'osovine' - one su daleko pre velike, pa kotači 'plivaju' na tim osovinama. Te rupe treba popuniti pa izbušiti nove, manje, rupe i onda su kotači OK.
Generalno, maketa tj. plastika mi se čini dosta 'prljava', ima nekih sitnih srhova i sve je pomalo mutno, ne jako, ali čisto onako da čovjek dobije dojam da je maketa izlijevana loše ili na brzinu. I to se više vidi na osnovnom stablu gdje je šasija i karoserija, a manje na onom dodatnom stablu gdje je sanduk i ono što dođe u njemu. Ta 'mutnoća' se vidi recimo na jednom detalju koji se mi ponavlja u zadnje tri makete koje sam radio/nabavio - britanska puška Lee-Enfield .303 (mislim da je to taj model, govorim onako, napamet iz glave). Takvu pušku sam dobio u oklopnom automobilu Otter (maketa od IBG-a), uz laki tenk Vickers Mk.VIB (od S-Modela) i ovdje. Dragonova puška je daleko najgora, kao da je umočena u smolu ....
Bojanje:
Kao i obično (kod mene) kad su u pitanju britanske kamuflaže ja sam u banani. Htio sam obavezno jednog kamiona pobojati u njihovu famoznu 'pink' boju, a prema članku na netu (spomenutom prije kod Ottera) ta 'pink' boja je ustvari svijetlo svijetlo svijetlo smeđa. Kao mješa se 4 dijela bijele i 1 dio smeđe Humbrol 118. Ja sam, za svaki slučaj dodao jednu malu kap vinsko crvene (Revell 73) i rezultat mi se sviđa. E sad, koliko je on realan, otom-potom. Preko toga sam prešpricao (što je ispalo pre grubo - pasmaters, nakon 50 godina maketarenja još uvijek ne znam pošteno prešpricati mala vozila!) tamno zelenu (Humbrol 159).
Drugog 'Ševija' sam išao 'klasičnijom' shemom 'Light Stone No.61' a.k.a. "desert yellow" i 'Slate No.34' a.k.a. "dark slate", što sam ja preveo na hrvatski kao Revell 16 sa malo sive te sivo-zelena Humbrol 31 sa malo bijele.
Oba vozila sam na koncu filtrirao sa kap svijetlo sive (Revell 75).
Oznake:
Oznake su valjda jedina stvar na maketi što je besprijekorno napravljena odnosno na visini Dragonove reputacije. Dane su oznake za dva različita vozila - i ja sam iskoristio obe varijante - s time što se dobivaju pojedinačni brojevi da se mogu posložiti bilo koje "L" rehgistracije. To je kao ideja OK, ali u stvarnosti užasno mukotrpno. No kako sam imao kompletnu registraciju samo za jedno vozilo, drugo sam morao lijepiti broj po broj.
Kvaliteta oznaka je dobra, sa tekućinama za dekale filmovi potpuno nestaju.
Uputstva:
Uputstva su dosta skromna, za promjenu jednobojna (što me ne smeta) i samo na dva lista veličine kutije, dakle grubo A5. Usprkos svemu tome uputstva su točna, sasvim uredno nacrtana i jasna i ustvari im ništa ne fali. Dragon me je razmazio sa svojim (bespotrebnim) uputstvima u boji pa kad vidim ovakva, čini mi se da štede na nečemu (na čemu - boji, papiru?) i sve tražim di je caka, a kad ono sve u redu. Ocjena: 5.
Dodaci/izmjene:
1. Kako je 'teret' koji se dobiva u maketi besramno škrt, k'o i mnogi od nas nisam odolio a da ne kupim barem za jednog od ova dva Chevroleta Black Dog-ov rezinski dodatak za tu maketu tj. teret. Košta k'o sam vrag, ali mislim da se isplati (ako nemate volje i vremena sami slagati tu kramu na kamion). Radi se o maketi tj. rezinskom dodatku br. T72039 i u njemu se dobiva, osim 'tereta' u jednom komadu (rezinskom odlijevku) i one dvije smotane deke/vreće za spavanje koje su na prednjim blatobranima, tri vreće koje vise izvan sanduka i metalna rupičasta staza za vožnju po mekom terenu.
Sam teret je izrađen lijepo, trebao bi točno pasati u sanduk (čak ima i utore za one blesave rubove na podu sanduka) ali kako se rezin (pretpostavljam) malo stisne nakon lijevanja, naročito ako je komda rezina ovako velik i masivan kao ovaj, taj teret baš ne naliježe u sanduk kako treba i po rubovima (uz stranice sanduka) ostaju dosta velike šupljine. Njih sam pokrpao sa imitacijom platna i dasaka, kako gdje.
Vreće sa strane su uredno napravljene i lijepo pašu na bokove, vreće na blatobranima traže dosta pripasivanja, a rupičaste staze za mekane terene su u principu OK ali je jako teško savinuti rubove na jedno 0,5 mm od kraja. Lijepo zamišljeno ali .... Njih sam na oncu izostavio sa makete i zalijepio original staze.
Dupli mitraljez od suvozača sam 'posudio' od Airfixovog Jeep (SAS jedinica).
2. Na drugom Chevroletu sam pronašao slike neke Novozelandske jedinice koja je na tom kamionu imala montiran Boforsov protutenkovski top 37mm.
Nabavio sam top (maketa br. 025 od First To Fight-a), napravio postolje i sve lijepo uredio, da bi, pred kraj rada, kada sam malo bolje proučio fotografiju na koju sam se najviše ugledao, sa užasom shvatio da ipak to nije 'moj' kamion već Chevrolet WB, sličan ali ne isti taj. K tome taj WB ima i volan s lijeve strane! Ipak sam rekao 'ma kvragu i sve', ne idem mijenjati. Tako da je ovaj kamion s topom pravi mali SF ilitiga ŠBBKBB ....
Kudim:
- pomalo neuredna maketa
- šuplji kotači
- prazan teretni sanduk (a zna se koliko su LRDG sanduci bili 'prazni')
- rubovi na podu sanduka za smještaj opreme koja je u maketi (koji se iznimno teško skidaju!)
- visoku cijenu
Hvalim:
- odlično napravljene šare na kotačima
- vrlo dobro napravljen kamion, posebno šasija ali i karoserija i sanduk
- uvjerljivost gotove makete
Zaključak:
Sve skupa, nakon što sam složio maketu (osnovnu, tj. kamion) imao sam osjećaj da sam na neki način prevaren - ne radi cijene, kod Dragona sam unaprijed pripremljen na ekstremno visoke cijene - već zato što me nije napuštao 'filing' da je maketa napravljena tek tako, radi nekog reda. Netko je rekao idemo napraviti LRDG kamion i oni su ga napravilo onako, na brzaka, preko one stvari, pa 'nek se nađe'. Jadno!
Preporuka:
Nemate baš puno izbora ako ste se nameračili na ovaj kamion - koliko je meni poznato, jedina nerezinska maketa u 1/72. Dakle - kupiti i naoružati se sa puno strpljenja.
Vojo
PS - da se i ovdje pohvalim - maketa Chevroleta sa Bofors topom je na nedavnom natjecanju u Crikvenici u lipnju zauzela 3. mjesto.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
 | | Član od: 12 Lis 2010 | | Poruke: 551 | | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Sri Ruj 05, 2018 11:10 pm Naslov poruke: |
|
|
A ča reć nego bravo ! Pozdrav _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|