Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 7:24 pm Naslov poruke: Gravirani i izbočeni paneli |
|
|
Mislim da se svi slažemo da je lakše raditi maketu zrakoplova koja ima gravirane panele. No, pitanje je da li su oni uvijek realni. Na zrakoplovima neki paneli se dodiruju ''s čela'', stvarajući uski kanal između. Za takve su gravirane linije realne. No neki paneli se preklapaju, pa bi izbočeni panel bio realniji. Na nekim zrakoplovima ima i jednih i drugih.
Radite li makete sa izbočenim panelima, ili ih automatizmom odbacujete?
Meni ne smetaju, a nekih maketa niti nema u određenom mjerilu sa graviranim panelima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 7:32 pm Naslov poruke: Re: Gravirani i izbočeni paneli |
|
|
| zbocek Napisao/la: |
Radite li makete sa izbočenim panelima, ili ih automatizmom odbacujete?
|
Osobno, ne smeta mi kakvi su paneli, pa čak bili oni i historijski gledano nekorektni (urezani ili izboceni). Ne volim toliko cjepidlačiti, već uvijek nastojim što više uživati u izradi i što bolje napraviti to što radim... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 8:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| Kako napraviti isticanje panela ako su oni izbočeni? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZacP
 | | Član od: 30 Lis 2005 | | Poruke: 355 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 8:12 pm Naslov poruke: Re: Gravirani i izbočeni paneli |
|
|
| imwhoim01 Napisao/la: |
Osobno, ne smeta mi kakvi su paneli, pa čak bili oni i historijski gledano nekorektni (urezani ili izboceni). Ne volim toliko cjepidlačiti, već uvijek nastojim što više uživati u izradi i što bolje napraviti to što radim... |
Pravilan stav. _________________ ZacP
"StoneHeart"
Ze-Ro Decals
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 8:15 pm Naslov poruke: |
|
|
| Timmy Napisao/la: | | Kako napraviti isticanje panela ako su oni izbočeni? |
Najjednostavnije drybrushingom u svjetliju nijansu pozadinske boje. Stvarno ne znam za ostale metode. Zna li itko? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 8:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| U principu se na većini aviona nalazi kombinacija različitih tipova panela: dodirujućih, preklapajućih (taj efekt stepenice je svojedobno imitirao Heller), te spojenih s izbočenim spojem. Bitno je da na kraju dobro izgleda, a poznato je kako u mjerilu puno stvari dočaravamo sasvim drukčijim efektima, pa se čini kako je s obzirom na stupanj umanjenosti, svjetlost i sve ostale elemente ugravirani panel dao vizualno najbolje rezultate, pogotovo ako nije preširok i ako nije pretjerano tretiran "washingom". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZacP
 | | Član od: 30 Lis 2005 | | Poruke: 355 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 05, 2005 8:33 pm Naslov poruke: |
|
|
| Timmy Napisao/la: | | Kako napraviti isticanje panela ako su oni izbočeni? |
Maketu ili samo linije panela obojiš u odgovarajuću boju (sivu, crnu, smeđu), potom obojiš maketu i zatim lagano obrusiš linije. Samo polako, jer ako pretjeraš teško je obnoviti izgubljenu izbočenu liniju panela. _________________ ZacP
"StoneHeart"
Ze-Ro Decals
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2005 11:32 am Naslov poruke: |
|
|
| Definitivno preferiram graviranu panelizaciju. Kod izbočene panelizacije je vrlo teško korigirati neminovne gubitke kod brušenja i kitanja. Ja sam se čak davno gnjavio sa rekonstruiranjem panelizacije lijepljenjem niti od polistirena, ali mislim da je bolje ukloniti staru panelizaciju i urezati novu, ako već nema druge makete... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2005 12:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Kao i većina takodjer preferiram urezanu panelizaciju,na nekima izbočenim modelima sam i sam urezivao panele,no najveći mi je problem sa zakovicama.Primjer nedavno započete makete Mi-8 od Zvezde u 1/72, paneli urezani,a more zakovica,nema šanse da obradim trup sa kitom,a nekoju ne pobrusim.Možda izgledaju efektno no smatram da i nisu baš realne i primjerene za to mjerilo,vrlo jednostavno nakon dvije -tri minute razmišljanja poslje ljepljenja trupa,pobrusio sam ih.
No urezana panelizacija pristaje svakoj sedamdesetdvojki,ako nije jasno pretjerana poput staroga Matchboxa,jer da mjerimo i pretvaramo mislim da se nebi vidjela ni u 48-ici. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TISO
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 340 | | Mjesto: Kujnce vojvodina Štajerska |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2005 2:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Slažem se sa onima, koji je rekao, da je lakše sastaviti maketu sa urezanim linijama ali kod nekih aviona to uopšte nije realno. Najlepši su primjer Sovjetski zrakoplovi sa kasnih 30-ih (SB,Ar-2 DB-3/F...). Po meni najlepši primjer zaj&%$a je MPM-ov SB. Ima relativno dobre urezane linije a kod svih fotografija se vidi, sa spojevi prekrivni. Te je najlepše do sad uradio A-model na Arhangelskom Ar-2 (daljni razvoj SB-a) i Heller na Moranu 406. Potpuno se slažem sa člankom na HR-Cappuchinu od Damira Stanzera koji pokriva tu temu, jer ja to govorim več par godina. Istina je, da i ja kod nekih maketa urezujem linije, jer mi je u konačnoj fazi lakše dotjerati maketu poslije lepljenja, gitovanja i brušenja.
A što se Matchboxovih panzergrabnova tiče.....AUČ. Bolje izbočene linije nego loše urezane. _________________ The most important fluids in aviation are coffe and beer. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|