Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

vrlo glupo pitanje
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
topalovicdj
Gost
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 8:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

momci sve do 1938 bili su označavani po fabrici Bf a kako je ona 1938 promenila ime to su i letelice promenile ime.Recimo Me108 (proizvedeno u Nemačkoj i Francuskoj-posle 1940-te zajedno oko 880kom.) koji su bili u predratnoj Jugoslaviji su stigli iz fabrike u Regenzburgu.
pozdrav Đorđe
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 11:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Netočno i netočno.

Ja na svoje oči vidio službenu oznaku Bf-109 i Me-109.

Ovakova rasprava se ponavlja s foruma na forum. Uskoro će prijeći u legendu. A onda legenda postaje mit. Pa trilogija... Very Happy

Sve do kraja 2.s.r. odjel RLM-a koji je vodio očevidnost gubitaka zrakoplova koristi oznaku Bf 109.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 10:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U zadnje dvije godine koliko sam pratio LEMB,isto pitanje je postavljeno barem tri puta,odgovora je bilo raznih,no stričeki koji su u tom sportu i po četrdeset godina,vele da priznaju samo ono što RLM kaže Exclamation ,da se razumijemo ne pojedine tvornice (pa i šupe)u kojima se taj dragi messer sklapao.I ja sam vidio da je označavan sa Me,ali se nekak držim ko pijan plota Bf.Imam jednu staru knjigu iz '73. o Willy Messerschmittukoju je napisao Armand van Ishoven, prekopao je do tada sve arhive i muzeje,i ustvrdio da je službena oznaka po RLM-u za 108-icu,109-ku i 110-ku bila Bf(i još neki uglavnom samo prototivni primjerci),a 210,410,163,262,321,323 kao i projekti poput 209 imali oznaku Me(bez crtice).Npr. meni najdraži bi ovako izgledao:Messerschmitt Bf 109 E-4.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 10:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tiger Napisao/la:
U zadnje dvije godine koliko sam pratio LEMB,isto pitanje je postavljeno barem tri puta,odgovora je bilo raznih,no stričeki koji su u tom sportu i po četrdeset godina,vele da priznaju samo ono što RLM kaže Exclamation ,da se razumijemo ne pojedine tvornice (pa i šupe)u kojima se taj dragi messer sklapao.I ja sam vidio da je označavan sa Me,ali se nekak držim ko pijan plota Bf.Imam jednu staru knjigu iz '73. o Willy Messerschmittukoju je napisao Armand van Ishoven, prekopao je do tada sve arhive i muzeje,i ustvrdio da je službena oznaka po RLM-u za 108-icu,109-ku i 110-ku bila Bf(i još neki uglavnom samo prototivni primjerci),a 210,410,163,262,321,323 kao i projekti poput 209 imali oznaku Me(bez crtice).Npr. meni najdraži bi ovako izgledao:Messerschmitt Bf 109 E-4.

Amen
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 2:46 pm    Naslov poruke: Re: vrlo glupo pitanje Citiraj ovaj komentar

imwhoim01 Napisao/la:
znam da je pitanje glupo,...

vidiš, imwhoim01 (btw. nisi li mogao izabrati neki kompliciraniji nick? slomih se...), postavio si kao "glupo" pitanje, a skupio 18 postova... I ko zna kud bi dalje otišlo da Grunf nije rekao "amen" (s čime se u potpunosti slažem),
pa predlažem da otvorimo novi topic o ne/egzistiranju i raščlambi "glupih" pitanja...

Uzivancija
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 4:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A mogli bi nastaviti o označavanju inačica Luftwaffe zrakoplova. Baš me zanima tko je počeo pisati crticu između oznake inačice i podinačice (npr. E-4 umjesto E4)?
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 4:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To je, mislim, čisto zbog jasnoće i čitljivosti. Zamisli ovo: Bf109G6R6... Ma, počinjemo tražiti dlaku u jajetu Raspa nokte
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 4:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Inace su Nijemci poznati po jednostavnosti imena:

15cm sIG33/2 auf Hetzer

PzKpfw 38(t) Ausf. E

itd-.. Mad Rolling Eyes
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 4:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Takav je i jezik. Npr. gasenje kompa se obavlja radnjom "herunterfahren", a "edit" je "bearbeiten". sve je matematicki tocno i precizno, jedini je problem to sto nije bas jednostavno (niti pisati, niti citati).
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 6:26 pm    Naslov poruke: Re: vrlo glupo pitanje Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:
imwhoim01 Napisao/la:
znam da je pitanje glupo,...

vidiš, imwhoim01 (btw. nisi li mogao izabrati neki kompliciraniji nick? slomih se...), postavio si kao "glupo" pitanje, a skupio 18 postova... I ko zna kud bi dalje otišlo da Grunf nije rekao "amen" (s čime se u potpunosti slažem),
pa predlažem da otvorimo novi topic o ne/egzistiranju i raščlambi "glupih" pitanja...

Uzivancija

kao prvo, nick nisam ja izabrao nego mi je prijatelj dodijelio...
kao drugo, slazem sa Grunfovim "Amen"!!! Saznao sam vise o Bf-u (ili Me-u) nego sto sam se nadao... Very Happy
Natrag na vrh
dragonlance
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 9:07 pm    Naslov poruke: nije za 109 ali je za Bf 110 (bez crtice) Citiraj ovaj komentar

Imam prekrasnu knjigu autora Mankau/Petrick: "Bf 110 Me 210 Me 410".

Prvi dio knjige je kronologija 110-tke po datumima i direktnim citatima iz zapisnika sastanaka u RLM-u, Rechlinu, tvornicama, iz Milchovih arhiva i sl. Od početka do kraja radi se o Bf 110, dok se za oznake podvarijanti rabi crtica, npr Bf 110 F-2.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma