Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Kako je ovo rađeno??? (efekt dubine)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Antonio

Član od: 24 Sij 2006
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Kol 19, 2007 9:08 pm    Naslov poruke: Kako je ovo rađeno??? (efekt dubine) Citiraj ovaj komentar

http://www.network54.com/Forum/110741/message/1181767057/Herr+Hauptman%27+Champagne.

pogledajte ovaj meni impresivan uradak.

Dugo sam razmišljao kako da to napravim.
Tragao sam netom, googla ali ništa konkretno nisam našao.
Moj plan je napraviti isto tako ali s potopljenim Bismarkom Bijeli pjesak na dnu, velika dubina mora, plavetnilo i zelenilo dubinskog efekta vode. Bisamark na dnu, topovi svaki na svoju stranu, hrpa razbacanih stvari okolo.. itd.

Nisam siguran da li je majstor ovog uratka bojao stjenke stakla da dobije efekt , nalijo litre obojanog resin ili nešto treće.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kinfa-t

Član od: 19 Kol 2006
Mjesto: ZAGREB
PorukaUpisano: Ned Kol 19, 2007 9:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni izgleda kao bojano staklo, a diorama je vauuuuuu.
To kad napraviš, svladao si sve tehnike Very Happy

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Kol 19, 2007 9:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Stranice su obojeno staklo.
Antonio

PorukaUpisano: Ned Kol 19, 2007 9:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hm... da, i meni izgleda kao bojano staklo ,ali nemogu biti siguran.

Od onoga što znam da je more na površini (kad gledaš u stvarnosti) plavo, što je veća dubina zelenije je...
..sav taj efekt i još plus ta maglica(prašina) oko objekta , to mi najveći misterij kako to izvesti.
(pogledaj drugu sliku)

Ne bih išao na varijantu 1/350 nego manje , visina oko 50 cm širine oko 35 cm cjele dubinske diorame.
Lako mi je napraviti dioramu , pijesak , ugnjezdit bismarka , razbacat topove i stvari oko njega.Onda bih uzeo plexi ili staklo i napravio stijenke oko diorame i išao sipat resin. Tako nekako si kombiniram ali kako dalje jer ovi efekti čine bit svega.

Smile
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Ned Kol 19, 2007 10:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slažem se da je bojano staklo, površina je kristal-resin.

Antonio Napisao/la:
Moj plan je napraviti isto tako ali s potopljenim Bismarkom. Bisamark na dnu, topovi svaki na svoju stranu, hrpa razbacanih stvari okolo.. itd.

Kako me taj brod privlači otkad znam za sebe, sa sigurnošću ti mogu reć sljedeće (čisto da ne faliješ u startu).
Danas se zna kako se kod prevrtanja (Bismarck je potonija prevrnuvši se na livi bok) odlomila oštećena krma, a kule glavnog topništva su otpale i neovisno potonule. Trup broda ponovno se izravna pod vodom, zatim udarija u kosinu podvodnog brijega i zajedno s drugim otpalim dijelovima otkliznija dublje, izazvavši podvodnu lavinu. Olupina je konačno sjela na dno na ravnoj kobilici na dubini 4790 m, a proglašena je ratnom grobnicom, koja se ne smi dirat ni vadit "uspomene".
U knjizi dr. Roberta D. Ballarda (čovika koji je, između ostalih, otkrija i Titanica i Bismarcka) "The Discovery of the Bismarck" postoji mnoštvo podvodnih snimaka Bismarcka koje je načinila robot-ronilica Argo i sve one pokazuju da nikakve stvari a posebice topovi nisu razbacani okolo. Nadgrađe je gotovo u cijelosti uništeno (sustavnom paljbom teških 356 mm i 406 mm topova s britanskih bojnih brodova HMS King George V i HMS Rodney tijekom posljednje bitke). Svih 6 topovskih kula od 150 mm su još na olupini, kao i svih 8 dvocijevnih kula s 105 mm PZ topovima. Glavne 380 mm kule su kod prevrtanja, uslijed svoje velike težine, jednostavno ispale iz barbeta i potonule tko zna di.

Velika dubina hladnog Atlantika na kojoj se nalazi Bismarck nije ti baš medij koji će podržat tvoju ideju o zelenom efektu - to je zapravo raspršena Sunčeva svjetlost (za razliku od zvuka, more je loš vodič svjetlosti), a zna se da svjetlost dopire do 200 metara dubine (tek slabi njeni odsjaji zapažaju se do 400 m), dalje je potpuni mrak... Ako i dalje preferiraš taj zelenkasti efekt, u tom ti slučaju preporučam npr. ipak znatno pliće Sjeverno more i britansku flotnu bazu Scapa Flow na Orkney otocima di je 14.10.1939. Günther Prien sa svojom U-47 potopija bojni brod HMS Royal Oak. Podvodna snimka to zorno potvrđuje

Natrag na vrh
markojeras

PorukaUpisano: Pon Kol 20, 2007 7:18 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm, da...Antonio, zar nisi primjetio da nisam napisao riječ : mislim?
Grega X

Član od: 09 Stu 2005
PorukaUpisano: Pon Kol 20, 2007 10:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izvrstna diorama.
U nekom češkom magazinu je opisana izradnja slične diorame sa olupinom zeroa na morskom dnu.
Za osnovu je maketar uzeo 12L akvarij, na dno je stavio maketu, napravio dno, rastlinje itd., a onda je napravio pokrov za akvarij sa malom rupicom, naljepio ga na akvarij, a onda je kroz tu rupicu naljevao obični šampon za kosu (6l plavog i 6 l zelenog šampona). Tu gustu mješavinu je onda sporo dva dni uljevao u akvarij. Kad je izašao sav zrak iz akvarija, onu rupuicu je zaljepio. Mislim, da je ova diorama slično napravljena, ali je na pokrov akvarija stavio još čamac i napravio valove.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
101Airborne

Član od: 18 Svi 2007
Mjesto: ZAGREB
PorukaUpisano: Pon Kol 20, 2007 12:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao što je čovjek rekao:"After 20 months.." -dakle vremena ima.... Laughing

You have enemies? GOOD. That means you actually stood up for something in your life.
Natrag na vrh
superhik
Gost
PorukaUpisano: Pon Kol 20, 2007 1:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Diorama je mrak Cool
Natrag na vrh
Antonio

PorukaUpisano: Pon Kol 20, 2007 3:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

markojeras Napisao/la:
Hm, da...Antonio, zar nisi primjetio da nisam napisao riječ : mislim?

Hm..da Marko...u redu je, negativne vibre nisu potrebne.

Antonio: poruka promijenjena dana: Pon Kol 20, 2007 4:05 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Antonio

PorukaUpisano: Pon Kol 20, 2007 3:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Essex Napisao/la:

Kako me taj brod privlači otkad znam za sebe, sa sigurnošću ti mogu reć sljedeće (čisto da ne faliješ u startu).
Danas se zna kako se kod prevrtanja (Bismarck je potonija prevrnuvši se na livi bok) odlomila oštećena krma, a kule glavnog topništva su otpale i neovisno potonule. Trup broda ponovno se izravna pod vodom, zatim udarija u kosinu podvodnog brijega i zajedno s drugim otpalim dijelovima otkliznija dublje, izazvavši podvodnu lavinu. Olupina je konačno sjela na dno na ravnoj kobilici na dubini 4790 m, a proglašena je ratnom grobnicom, koja se ne smi dirat ni vadit "uspomene".
U knjizi dr. Roberta D. Ballarda (čovika koji je, između ostalih, otkrija i Titanica i Bismarcka) "The Discovery of the Bismarck" postoji mnoštvo podvodnih snimaka Bismarcka koje je načinila robot-ronilica Argo i sve one pokazuju da nikakve stvari a posebice topovi nisu razbacani okolo. Nadgrađe je gotovo u cijelosti uništeno (sustavnom paljbom teških 356 mm i 406 mm topova s britanskih bojnih brodova HMS King George V i HMS Rodney tijekom posljednje bitke). Svih 6 topovskih kula od 150 mm su još na olupini, kao i svih 8 dvocijevnih kula s 105 mm PZ topovima. Glavne 380 mm kule su kod prevrtanja, uslijed svoje velike težine, jednostavno ispale iz barbeta i potonule tko zna di.

Sve štima što si napisao, glavne kule nisu daleko od njega, zna se točno gdje su . Smile

Znam gdje potonuo. Što se tiče zelenog ili plavog, vidjeću kako će biti...
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Pon Kol 20, 2007 9:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Antonio Napisao/la:
glavne kule nisu daleko od njega, zna se točno gdje su

Može neki info o tome? Koliko je meni poznato pronađeni su samo ostaci jedne glavne kule, i to daleko od olupine.

http://www.bismarck-class.dk/bismarck/wreck/bismarck_wreck_3.html

Po mom skromnom mišljenju radi se vjerojatno o kuli Bruno. Prema Bismarckovom Kriegstagebuchu, ratnom dnevniku, tijekom posljednje bitke 27. svibnja 1941., u 0908 sati, jedna od 406 mm granata s Rodneya pala je između pramčanih Anton i Bruno kula. Nesretni pogodak izbacija ih je obje iz borbe: topovi kule A ostali su visit u najnižoj depresiji, a stražnja stijenka kule B bila je odbačena unutarnjom eksplozijom, dok je jedan od topova bija zaglavljen i okrenut prema nebu (navod iz Schadenberichta, izvješća o šteti)
Natrag na vrh
markojeras

PorukaUpisano: Pon Kol 20, 2007 10:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Antonio, nema negative. Ali nema potrebe ponavljati sumnju...

U Gundulićevoj ulici u Zagrebu, u dućanu s umjetničkim priborom bliže Ilici, imaju Gedeo proziran rezin koji se može bojati s Pebeo bojama za staklo.

Bojanje stranica 'akvarija' je naravno puno jeftinija varijanta.
Maverick
Gost
PorukaUpisano: Uto Kol 21, 2007 8:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Stvarno super je rad!
Natrag na vrh
Antonio

PorukaUpisano: Uto Kol 21, 2007 8:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Essex Napisao/la:
Antonio Napisao/la:
glavne kule nisu daleko od njega, zna se točno gdje su

Može neki info o tome? Koliko je meni poznato pronađeni su samo ostaci jedne glavne kule, i to daleko od olupine.

http://www.bismarck-class.dk/bismarck/wreck/bismarck_wreck_3.html

Po mom skromnom mišljenju radi se vjerojatno o kuli Bruno. Prema Bismarckovom Kriegstagebuchu, ratnom dnevniku, tijekom posljednje bitke 27. svibnja 1941., u 0908 sati, jedna od 406 mm granata s Rodneya pala je između pramčanih Anton i Bruno kula. Nesretni pogodak izbacija ih je obje iz borbe: topovi kule A ostali su visit u najnižoj depresiji, a stražnja stijenka kule B bila je odbačena unutarnjom eksplozijom, dok je jedan od topova bija zaglavljen i okrenut prema nebu (navod iz Schadenberichta, izvješća o šteti)

Smile

ostaju cesar i dora na krmi koji su nađeni nekoliko stopa od broda.

Ne piše točno koliko metara (nego samo ovako), morat ću bolje pogledat moju skromnu kolekciju e-books o bizmarku.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma