Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| toni36
 | | Član od: 05 Lis 2007 | | Poruke: 301 | | Mjesto: Baška Voda |
|
Upisano: Pet Lis 05, 2007 9:06 pm Naslov poruke: Bojanje |
|
|
Svoju prvu maketu IKADA smo ja i moj 10 godišnji in obojali čistom bojom bez razređivača ,miješanja... (rezultat možete zamisliti)
kako treba razrijediti boje, step by step postupak do samog nanošenja (to sam uspio) naći na ALPHA ...
hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
Upisano: Sub Lis 06, 2007 12:41 pm Naslov poruke: |
|
|
znaci boju pred da otvoris kanticu ili bocicu trebas da jako dobro promuckas,nakon toga uzmi neki stapic ili nesto slicno(ja koristim stapic za raznjici) i jako dbro promesaj boju,onda ako bojis sa cetkom uzmi nesto u koje bi mogao da razredis boju(ja koristim plastiku od kinder jaja,ono gde se igracka cuva unutar jaje)i mesaj u odnos 2:1 ili 1:1 boja : razredjivac.uzmi neka finija cetkica sa plosnati vrh i kada si dobro razredio boju farbaj maketu sa ramnomerni i jednosmerni potezi tako ces da smalis mogucnost da ostaju tragovi(vidi moji radovi od pre pola godinu to je sve farbano i lakirano cetkom i tragovi nema)moras da obratis paznju kada farbas kamuflazu da prvo idu svetliji nijansi pa onda tamnija i najtamnija dok deo kamuflazu ko je odozdo koj je obicno svetlo plai/beli ili svetlo sivi to farbas na kraju.srebrene ili metalic boje se jako tesko nanose sa cetku a da se tragovi ne vide tako da za to moras da imas neka predboja pre to i ne farbas direktno na plastiku
ako nesto vise treba slobodno pitaj
pozdrav _________________ https://www.facebook.com/maketarskiklubskopje/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Sub Lis 06, 2007 1:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo, covjek ti je rekao teoriju, praksa ce doci sama po sebi, samo naprijed i neka te ne obeshrabre ti prvi radovi - svaciji su tako izgledali na pocetku.....  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| toni36
|
Upisano: Sub Lis 06, 2007 1:44 pm Naslov poruke: HVALA |
|
|
Hvala na savijetima i šta ste se potrudili odgovoriti...
idemo dalje.... ovo su enamel boje pa predpostavljam da je i razređivač za uljane boje jer vjerujem da nitro i plastika ne idu zajedno... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Lis 06, 2007 3:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | Evo, covjek ti je rekao teoriju, praksa ce doci sama po sebi, samo naprijed i neka te ne obeshrabre ti prvi radovi - svaciji su tako izgledali na pocetku.....  |
A ne! Moji nisu. Ja ih nisam niti bojao.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
Upisano: Sub Lis 06, 2007 6:07 pm Naslov poruke: Re: HVALA |
|
|
| toni36 Napisao/la: | Hvala na savijetima i šta ste se potrudili odgovoriti...
idemo dalje.... ovo su enamel boje pa predpostavljam da je i razređivač za uljane boje jer vjerujem da nitro i plastika ne idu zajedno... |
koristi samo uljani razredzivac jer nitro jako isparava i ako ga ima puno moze da ti nagriza plastiku.najbolje ti je da uzmes neki helios ili neki lokalni razredjivac do 3-4 eu litro i bice ti dovoljan za 10 makete minimum,nemoj da uzimas one revell ili model master jer su puno skuplji a kolicinski su manji od oni obicni razredjivaci..ako treba jos nesto slobodno pitaj _________________ https://www.facebook.com/maketarskiklubskopje/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| toni36
|
Upisano: Ned Lis 07, 2007 8:46 am Naslov poruke: |
|
|
| ok primio na znanje... slikao sam maketu (da vas malo nasmijem), stavio je na "Image shack" ali dalje ne znam kako je prikazati na forumu... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Ned Lis 07, 2007 1:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| dragan_mig31 Napisao/la: | znaci boju pred da otvoris kanticu ili bocicu trebas da jako dobro promuckas,nakon toga uzmi neki stapic ili nesto slicno(ja koristim stapic za raznjici)
pozdrav |
Još jedan mali hint koji meni već dugo vremena olakšava ovo fizikalisanje kod mućkanja boja, osobito kad su u pitanju boje koje se dugo nisu koristile.
Ja u svaku novu kanticu s bojom ubacim - zrno za zračnu pušku (diabolo).
Prilikom mućkanja kantice mješanje boje i razrjeđivača bude potpunije, brže i bez potrebe za korištenjem raznih štapića, čačakalica i sl. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Ned Lis 07, 2007 7:16 pm Naslov poruke: |
|
|
ustvari, masa ljudi se kune u to da bocicu, a pogotovo kanticu NIKADA ne treba muckati, vec samo otvoriti i dobro promjesati stapicem.... kao razloge navode duzi zivotni vijek boje, sprijecava se da se boja zavuce pod poklopac, sto ce onda rezultirati slabijim brtvljenjem istog = boja se moze osusiti i zgrudati u bocici itd.....
Zadnjih jedno 10 boja koje sam uzeo (sto akrila, sto enamelki) nisam nikada muckao, uvijek ih promjesam.... jedino sto sam primjetio je da se bocica puno lakse otvara, jer je rub i navoj uvijek cist..... Sve koje sam muckao - problem sa otvaranjem, a na nekima koje dugo nisam koristio se vec primjeti da su se pocele stiskati, odnosno puno su gusce nego sto bi trebale biti.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Lis 07, 2007 8:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| Hmh ovo je skroz čudno, pa čovjek bi po logici rekao da kada promučka i kada se boja nakupi na rubovima onda začepi dovod zraka tako da nema zgrušavanja boje? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Ned Lis 07, 2007 8:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | ustvari, masa ljudi se kune u to da bocicu, a pogotovo kanticu NIKADA ne treba muckati, vec samo otvoriti i dobro promjesati stapicem.... kao razloge navode duzi zivotni vijek boje, sprijecava se da se boja zavuce pod poklopac, sto ce onda rezultirati slabijim brtvljenjem istog = boja se moze osusiti i zgrudati u bocici itd.....
Zadnjih jedno 10 boja koje sam uzeo (sto akrila, sto enamelki) nisam nikada muckao, uvijek ih promjesam.... jedino sto sam primjetio je da se bocica puno lakse otvara, jer je rub i navoj uvijek cist..... Sve koje sam muckao - problem sa otvaranjem, a na nekima koje dugo nisam koristio se vec primjeti da su se pocele stiskati, odnosno puno su gusce nego sto bi trebale biti.... |
Sve što si naveo stoji, medjutim, meni miješanje štapićem ne daje rezultate koje želim, tj. treba predugo mješat da bi dalo dobar rezultat (ah, mi lijeni Dalmatinci). Probleme s bojom koja se nakuplja po rubovima ja rješavam jednostavno - temeljitim i strpljivim brisanjem poklopca i ruba kantice nakon svakog otvaranja i prije svakog zatvaranja. Kako sačuvati boju od ulaska zraka kroz poklopac koji slabo brvi? Jednostavno, kantice s bojom držim okrenute naopako. Neke boje koje rijetko koristim godinama stoje tako uskladištene i nisu se zgusnule ni osušile jer zrak ne može ući a razrjeđivač ne može ishlapjeti. Tako ne držim samo maketarske boje nego i sve ostale boje i lakove koji se inače koriste u kućanstvu i nikad mi se ni jedna boja nije osušila ni nakon nekoliko godina skladištenja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| toni36
|
Upisano: Pon Lis 08, 2007 11:05 am Naslov poruke: ok |
|
|
HVALA NA SAVIJETIMA!!!!
sve sam razumio i kada stignu boje i kistovi iz shopa krećemo sa radom.
ponoviti ću pitanje : kako se stavljaju slike na forum, jer sam probao preki "Image Shacka" ali mi ovde ostaje samo link ali ne i slika. vjerojatno griješim pri upisu...volio nbi da ukažete na greške na slikanom primjeru tako da znam (ja i Svi ostali) kako ih izbjeći... (slika vrijedi tisuću rijeći) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Lis 08, 2007 1:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako ovo ne pomogne oko postanja slika, neznam sto hoce....
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=5215 _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| toni36
|
Upisano: Pon Lis 08, 2007 8:13 pm Naslov poruke: |
|
|
stvarno iscrpna i i step by step objašnjenja
HVALA!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| toni36
|
Upisano: Pon Lis 08, 2007 8:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Znamo da ima više grešaka nego pravilnosti ali mi smo ponosni jer se sve skupa drži zajedno već tri dana
SLOBODNO NA NJOJ OBJAŠNJAVAJTE SVIM POČETNICIMA TAKO DA SE SVI ZAJEDNO NAUČIMO....
toni36: poruka promijenjena dana: Pon Lis 08, 2007 8:31 pm; prepravljeno ukupno 4 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|