Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Antena od sprue-a, kako!?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Lis 11, 2007 3:22 pm    Naslov poruke: Antena od sprue-a, kako!? Citiraj ovaj komentar

Već danima pokušavam napravit antenu (zapravo, žicu antene) na zrakoplovu od spruea, i nikako. Grijao sam ih upaljačem, voštanom svijećom, plinskim štednjakom, električnim štednjakom, pištoljem za skidanje boje... koristio sam plastiku raznih proizvođača maketa, pa plastične žlice za kavu, plastične obujmice i još kojekakve plastične komade, ali nikako. Uvijek se prekine daleko prije nego postigne željenu debljinu i to na vrlo kratkom segmentu. Tanku nit mi je uspjelo napravit jedino rastežući sir na vrućoj pizzi, ali to ne mogu stavit na maketu! Cool
Pomagajte sa svojim iskustvima, želim završit maketu, a još mi nije došlo vrijeme za mijenjanje žica na gitari! Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
croatianfighter
Gost
PorukaUpisano: Čet Lis 11, 2007 3:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja bi upotrijebio pravu žicu, sigurno imaš neki stari strgani radio ili nešto stare bijele tehnike, u radiu ima jako tanke žice ali to ovisi od radia, u svakom uređaju ima zavojnica, vjerojatno ćeš tamo naći što ti treba...
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Lis 11, 2007 3:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uzmi komad sprua dužine desetak centimetara.Na plinskom štednjaku jedan plamenik na laganu , laganu vatru. Spru prihvatiš sa obije ruke, približiš plamenu i okrečući ga mičeš lijevo desno. (Ne drži ga ipak pre blizu plamenu jer će se zapaliti) Kada omekša malo više rastegni što više možeš (dalje od raspona ruku svakako ne možeš Wink) Možda treba malo vježbe ali stvar hoda.Ako trebaš antenu za zrakoplov, nije bitno ako je i vijugava.Ako je u pitanju kakav oklopnjak drži razvučeni sprue što dulje da se ohladi i dio njega zadrži koliko toliko ravan obik.Onda ga reži na potrebnu duljinu, a ako je ispao fino tanak, ostatak pospremi za neku drugu priliku.
Ako je u pitanju zrakoplov zalijepi oba kraja ali da nisu zategnuta već nešto opuštena i ostavi da se dobro stisne ljepilo.Nakon toga zagrij odvijač na jakoj vatri (isti onaj plinski plamenik) i približi uleknutoj anteni sa donje strane ali pazi da je ne takneš.Efekat ovog postupka je da se nit
strelovito ispravi i poravna.Ok?
Natrag na vrh
Eddie

Član od: 23 Velj 2007
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Čet Lis 11, 2007 3:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam kako ti ne uspijeva. Nekako cu se loše izrazit ali trebaš imat osjecaj. Uzmeš komad onog valjkastog spruea, na svijecu zagriješ po sredini oko 1 cm da se rastopi ali da ne bude potpuno u tekucem stanju.
Pocneš rastezati i cim vidiš da ce puknuti staneš na sekundu da malo ocvrsne, rasteži koliko god možeš, ako pukne nema veze imaš dovoljno spruea. Kad rastežeš nemoj da ti puknuti jer se onda vrh zakovrca (zarudla). Meni je tako uspjelo rastegnuti sprue od 10-15 cm na 60 cm a po sredini je bilo tako tanko da si moga zube cistit.
Nadam se da ce pomoci.
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Čet Lis 11, 2007 4:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

von Stuck Napisao/la:
Uzmi komad sprua dužine desetak centimetara.Na plinskom štednjaku jedan plamenik na laganu , laganu vatru. Spru prihvatiš sa obije ruke, približiš plamenu i okrečući ga mičeš lijevo desno. (Ne drži ga ipak pre blizu plamenu jer će se zapaliti) Kada omekša malo više rastegni što više možeš (dalje od raspona ruku svakako ne možeš Wink) Možda treba malo vježbe ali stvar hoda.Ako trebaš antenu za zrakoplov, nije bitno ako je i vijugava.Ako je u pitanju kakav oklopnjak drži razvučeni sprue što dulje da se ohladi i dio njega zadrži koliko toliko ravan obik.Onda ga reži na potrebnu duljinu, a ako je ispao fino tanak, ostatak pospremi za neku drugu priliku.
Ako je u pitanju zrakoplov zalijepi oba kraja ali da nisu zategnuta već nešto opuštena i ostavi da se dobro stisne ljepilo.Nakon toga zagrij odvijač na jakoj vatri (isti onaj plinski plamenik) i približi uleknutoj anteni sa donje strane ali pazi da je ne takneš.Efekat ovog postupka je da se nit
strelovito ispravi i poravna.Ok?

Hvala, bacam se na posao čim dođem kući! Žena će opet pop...! Laughing
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Čet Lis 11, 2007 4:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eddie Napisao/la:
Ne znam kako ti ne uspijeva. Nekako cu se loše izrazit ali trebaš imat osjecaj. Uzmeš komad onog valjkastog spruea, na svijecu zagriješ po sredini oko 1 cm da se rastopi ali da ne bude potpuno u tekucem stanju.
Pocneš rastezati i cim vidiš da ce puknuti staneš na sekundu da malo ocvrsne, rasteži koliko god možeš, ako pukne nema veze imaš dovoljno spruea. Kad rastežeš nemoj da ti puknuti jer se onda vrh zakovrca (zarudla). Meni je tako uspjelo rastegnuti sprue od 10-15 cm na 60 cm a po sredini je bilo tako tanko da si moga zube cistit.
Nadam se da ce pomoci.

Oće, oće, javit ću rezultate!
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Čet Lis 11, 2007 4:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

croatianfighter Napisao/la:
Ja bi upotrijebio pravu žicu, sigurno imaš neki stari strgani radio ili nešto stare bijele tehnike, u radiu ima jako tanke žice ali to ovisi od radia, u svakom uređaju ima zavojnica, vjerojatno ćeš tamo naći što ti treba...

Ne predstavlja meni problem što ću stavit za antenu, i dosad sam koristio bakrenu žicu (u automobilskim relejima je najtanja) i najtanju žicu od električne gitare. radi se o tome da želim isprobat novu tehniku koja se ovdje naveliko spominje pa mi ne uspjeva. A ja ne volim kad mi nešto ne uspjeva! Wink
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Čet Lis 11, 2007 5:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eddie Napisao/la:
Uzmeš komad onog valjkastog spruea, na svijecu zagriješ po sredini oko 1 cm da se rastopi ali da ne bude potpuno u tekucem stanju.

Nadam se da ce pomoci.

Evo, uspjelo iz prve! Grupa

Znao sam da je caka u nečem sitnom. Ne bih čekao da se dovoljno rastopi, nego bi počeo rastezati čim bi malo omekšalo, i pošto sredina ne bi bila još dovoljno rastopljena, sprue bi puknuo!

E, a sad kad sam ovo napravio, onda sam uvidio da imam stotinjak metara te iste 'stvari' namotane na kalemu ribolobnog štapa! Glavom u stol

Hvala svima na pomoći!
Natrag na vrh
dzunglist

Član od: 06 Lis 2006
Mjesto: Cvjetno naselje
PorukaUpisano: Čet Lis 11, 2007 6:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mozes probati isto i sa zaruljom
samo stavi suncane naocale Wink

http://www.youtube.com/watch?v=FEYE85R4UJ4&feature=related
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma