Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pet Stu 02, 2007 11:51 pm Naslov poruke: modeli AK-74 korišteni u HV tokom rata? |
|
|
za ovu prvu verziju AK-74 na slici 1 istočnonjemačke proizvodnje pod nazivom MPI AK-74N znam definitivno da je korištena u HV-u tijekom rata:
SLIKA 1:
zatim,ova iduća verzija sa drvenim kundakom na slici 2 je također bila jako zastupljena u HV-u,s tim da sam najčešće na snimkama i fotkama viđao kompenzator trzaja na ustima cijevi na ovoj pušci ne kao na slici nego identičan onom na jugoslavenskoj M-70A,radi se o ruskom AK-74N:
SLIKA 2:
MOJE PITANJE SE ODNOSI NA IDUĆE DVIJE SLIKE ISPOD OVOG TEKSTA-NA SLIKU 3 I SLIKU 4,na slici 3 je ruski AKS-74N a
SLIKA 3:
SLIKA 4:
znači moje pitanje je je li HV imao verzije AK-74 sa slike 3 i slike 4 tijekom rata i koliko su bile zastupljene ako jest? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5407 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Stu 03, 2007 1:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Za fotke 3 i 4 mislim da ne ,čisto sumljam ,svi kalaši u 5.56x45mm su došli iz ex DDRa. Za prvu fotku ti mogu reći da je korištena u 1.Hr. gardijskom zdrugu ,jel sam ju dužio (uz Argentinsku FALovku) kratko vrijeme 97g. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Stu 03, 2007 2:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | | Za fotke 3 i 4 mislim da ne ,čisto sumljam ,svi kalaši u 5.56x45mm su došli iz ex DDRa. Za prvu fotku ti mogu reći da je korištena u 1.Hr. gardijskom zdrugu ,jel sam ju dužio (uz Argentinsku FALovku) kratko vrijeme 97g. |
to nije kalibar 5,56 x 45 nego 5,45 x 39 mm u kojoj je AK-74.za fotku 4 sam našao sinoć dokaz(fotka na miitaryphotos-u) da su je naši imali.ostaje pitanje kalašnjikova s fotke 3? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| black
 | | Član od: 03 Ožu 2007 | | Poruke: 443 | | Mjesto: Crab's Creek Croatia |
|
Upisano: Sub Stu 03, 2007 8:24 pm Naslov poruke: |
|
|
znam da nije vezano za tvoj upit ali evo odlična stranica o kalašnjikovima:
http://tantal.kalashnikov.guns.ru/
možda bude od kakve koristi nekome od vas! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5407 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Stu 04, 2007 12:37 am Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | to nije kalibar 5,56 x 45 nego 5,45 x 39 mm |
Lapsuz  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tasma
 | | Član od: 02 Svi 2007 | | Poruke: 1021 | | Mjesto: Prigorje |
|
Upisano: Ned Stu 04, 2007 1:54 am Naslov poruke: |
|
|
Hmm ova zadnja ljepotica podsjetila me na moje prijateljice... prva je bila ukrajinka...a druga srpkinja... ove zadnje su najkvalitetnije izrade zbog načina obrade...da se je tolko poažnje pridavalo antikorozivnoj zaštiti jugića, bili bi neuništivi
Imače sam još dužio HS95, Ero i povremeno u zamjenu za Kalaš , izvedenicu snajpera, opet proizvedenog u Kragujevcu divna stvar...ovu zadnju bi bilo zgodno imati za lov..  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Ned Stu 04, 2007 8:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ja sam zaduzio vjerojatno nekog rumunjskog. Imao je kundak (ne na preklapanje) ali nije bio drveni nego kao od nekakve plastike i kalibar je bio nesto manji pa je bilo problema kod pucanja. No sreca nisam ga dugo koristio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Ned Stu 04, 2007 8:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Poštovani kolega Tasma, poluautomatska snajperska puška M-76, kalibra 7,92x57. Lovci taj metak često zovu 8 mm Mauser i za lovačke svrhe se proizvodi s različitim zrnima, a ne samo sa standardnim vojnim FMJ...i da, ponegdje se koristi za lov...ali ilegalno zato što, po Zakonu o lovstvu RH, lovačke puške smiju biti poluautomatske ali ne smiju imati spremnik za više od 3 metka. Po tom zakonu je i M-48 iliti "Tandžara" ilegalno oružje.
Poštovani kolega Bosanac, to o čemu pričaš je, najvjerojatnije, "Mađar". Ako na usadniku nije imao pištoljski rukohvat onda sigurno nije "Rumun".
No, idemo u off topic, a još nismo čovjeku odgovorili na pitanje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tasma
 | | Član od: 02 Svi 2007 | | Poruke: 1021 | | Mjesto: Prigorje |
|
Upisano: Pon Stu 05, 2007 8:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Poštovani kolega Morozov, da znam da to spada u ilegalno, ipak sam neki policajac Tako da nema straha, a oružje ne držim, niti posjedujem, jer oružju nije mjesto u kući, a ni pokraj... Za one koji baš žele pucat preporučio bih odlazak u vojsku na neki duži period
Iz razloga što ne volim držat doma tako nešto, ne bavim se lovom, ionako ima dovoljno divljači u prodaji
Ono je bila onako više... usputna misao  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Pon Stu 05, 2007 10:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja bi im preporučio da se počnu baviti streljaštvom. Napucat će se višestruko više nego da odu u vojsku...no, mogli bi se razočarati jer je bit streljaštva u pogađanju centra mete, a takvi kakve ti spominješ su izuzetno rijetko sposobni za tako nešto.
Btw, M-48 i M-76 se u streljačkom sportu smiju, mogu i trebaju koristiti...konkretno M-48 u disciplinama karabin, a M-76 u disciplinama vojnička puška. Različite verzije AK-47 i/ili 74 se također koriste u disciplinama vojnička puška...uz uvjet da se radi o POLUautomatskim verzijama namijenjenima civilima u smislu sporta.
I opet smo u debelom off topicu...na koji je mene očito jako lako navući...a često se i sam od sebe navučem. Na ovu temu, u smislu off topica, odbijam daljnju suradnju.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Uto Stu 06, 2007 9:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Poštovani kolega Bosanac, to o čemu pričaš je, najvjerojatnije, "Mađar". Ako na usadniku nije imao pištoljski rukohvat onda sigurno nije "Rumun". |
Znam da su pricali kako je iz rumunije a nisam bas siguran moguce je kako je negdje i na samoj puski pisalo da je iz Rumunije. No proslo je dosta vremena i tad sam imao drugih briga a ne da vodim racuna od kud je puska i po cemu se razlikuje od drugih slicnih. cim sam imao prilike rijesio sam je se jer nije bas bila za nekakvu uporabu za koju je inace bila namijenjena a prije svega zbog nesto manjeg kalibra koji je uzrokovao cijeli niz problema. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|