Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

bunker wip
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Uto Stu 06, 2007 7:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prema Novom Selu? Turanovački atar? Znam gdje je...no, svejedno pokušaj biti brži od mene u slikanju i postanju tog dvojca, a ni ovi "uz prugu" koje spominješ nisu na odmet. Wink

Ne znam točno. Ovako na pamet bi mogli biti i kraljevski i NDH-zijski odnosno njemački. Čiji god da jesu originalno, sigurno su poslužili u borbama oko i za Viroviticu jer je nekoliko brigada NOVJ Dravu iz Mađarske forsiralo upravo na Barču. Nisam siguran koje točno brigade...ali moj djed je bio jedan od političkih komesara u 12-oj i bio je ranjen "na bunkerima kod Virovitice". E sad...umro je 90-e kad sam ja imao 15 godina pa ne znam mnoge detalje, a i mnoge detalje koje mi jeste ispričao sam zaboravio tako da ne znam odnosi li se to njegovo ranjavanje na to ili ranije razdoblje. No, iščačkat ću.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Gogo

Član od: 31 Jul 2006
Mjesto: Virovitica
PorukaUpisano: Uto Stu 06, 2007 9:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovako iz smjera Virovitice prema Barču ti idu sela: Virovitica-Brezik-Lukač-Turanovac-Kapela Dvor-Gornje Bazje-Terezino Polje (granični prijelaz)-Barč.

Pokušati ću to poslikati, ovaj jedan pokraj pruge je obrastao i nemoguće mu je prići, a koliko sam vidio iz daljine ni ovi na polju nisu u boljem stanju.
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Uto Stu 06, 2007 9:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U Turanovcu je skretanje lijevo za Novo selo, a s ceste između Turanovca i Kapela dvora se Novo selo i vidi. Dakle, turanovački atar. Da li su ti bunkeri tamo? Ili ipak treba proći kroz Kapela dvor pa iza s lijeve strane? Pogled na polja prema Netečama? To je atar Gornjih bazja.

Ma samo slikaj sve što nađeš...i ne zaboravi navesti koliko toliko točnu lokaciju. Nisu potrebne točne koordinate. Ovako kako si do sada opisao je sasvim ok.
Natrag na vrh
Gogo

Član od: 31 Jul 2006
Mjesto: Virovitica
PorukaUpisano: Uto Stu 06, 2007 9:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moraš proći ravno kroz Kapelu i između Kapele i Bazja pogledaj na lijevo i u polju ćeš ugledati bunker, ne moraš ulaziti u selo, nego imaš makadamsku cestu (bivša pruga koju sam spominjao, naravno bez tračnica) prije same table Gornje Bazje skreneš na tu cestu i dođeš do ta dva bunkera uz cestu a lijevo u polju su još dva. Ova dva uz cestu su ti prije mosta da ne fulaš.
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Uto Stu 06, 2007 10:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E to je pravo uputstvo. Hvala Gogo...no, ipak mislim da ćeš ti biti brži od mene u izradi okohodca te četvorke. Ti ipak do tamo možeš i biciklom, a ja tko zna kada ću ići u tvoj kraj. Wink
Natrag na vrh
r.i.s.t.a.

Član od: 21 Tra 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sri Stu 07, 2007 2:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gogo Napisao/la:
Inače jel znaš možda iz kojeg su razdoblja?

Meni se čini da je ovaj poslikani iz perioda Kraljevine Jugoslavije; malo podseća na tip bunkera iz tog perioda, a i logika kudikamo upućuje na taj zaključak - taj kraj jeste bio utvrđivan od strane KJ, pravac iz Barča je jedan od prestpostavljanih pravaca napada iz Mađarske (što se pokazalo kao tačno, jer je tuda zaista i išao glavni pravac napada Nemaca u 4. mesecu 1941. godine 8. i 14. oklopnom divizijom, po zauzimanju velikog mosta na Dravi), do 1945. godine nije bilo naročite potrebe da se Virovitica utvrđuje, a kada se front krajem rata najzad primakao, mislim da već nije bilo vremena da se izvode tako temeljni fortifikacijski radovi. No, možda i grešim.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Sri Stu 07, 2007 2:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poštovani Rista, lako je moguće da si u pravu...no, to sigurno možemo znati tek kad Gogo odradi fotke...ako bude imao volje. Ovaj kojeg je prikazao, najvjerojatnije, zaista jeste kraljevski, a obzirom na njegov opis rasporeda i izgleda ostalih, vjerojatno su i ostali kraljevski. No, vidjet ćemo kad stignu fotke.

Uostalom, bit ovog topica je, između ostalog i prikaz ukupnom auditu kako bunkeri iz 30-ih i 40-ih godina zaista izgledaju...a po mogućnosti i kako izgledaju ostali fortifikacijski objekti iz tog perioda u smislu izbjegavanja lutanja i grešaka na budućim dioramama.
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Ned Ožu 23, 2008 12:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pružni prijelaz u Lužanima. Bunker je definitivno NDH-zijski.

Natrag na vrh
Hans von Konig
Gost
PorukaUpisano: Ned Ožu 23, 2008 12:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tako slican buker a mozda i isti ima u Novoj Gradiški na pruznom prijelazu kod TANG-a(tvornica alata Nova Gradiška).
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Pon Ožu 24, 2008 2:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa što se čeka sa slikama? Hajde, hajde...nije teško. Wink
Natrag na vrh
Hans von Konig
Gost
PorukaUpisano: Pon Ožu 24, 2008 5:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Desetak puta sam pokraj njega prolazio al ga nikad nisam fotografirao,a na googelu ga nemogu nać.
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Uto Ožu 25, 2008 9:23 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To znači da ga NITKO nije slikao...ili barem nije objavio fotke...pa ćeš, izgleda, morati ti. Hajde, hajde. Wink
Natrag na vrh
Hans von Konig
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 25, 2008 4:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za tjedan dva cu ici u Požegu pa budem u prolazu išao fotkati.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3
Stranica 3/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma