Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Zapovijedništvo HRZa
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Ned Sij 29, 2006 9:19 pm    Naslov poruke: Zapovijedništvo HRZa Citiraj ovaj komentar

Bilo je u novinaa da zgrada zapovijedništva u ZG u Maksimirskoj bude napuštena i predana gradu (?) te da će se zapovijedništvo preseliti dali netko zna dali se to več dogodilo i kome će pripasti.

A drugi dio pitanja se odnosi na orlove na ogradi, budući da je tamo za vrijeme W.W. II bilo zapovijedništvo Luftwaffe, te uspoređujući orlove na ogradi RLM-a u berlinu,zanima me dali su oni ostali od njemaca ili ih je PV i PVO postavila?

http://www.luftarchiv.de/luftwaffe/rlm.jpg
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Sij 29, 2006 9:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zgrada u Maksimirskoj 63 je bila zapovjedništvo vojnog zrakoplovstva još od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (i od početka su na ulaznim stepenicama bili orlovi), pa sve do svibnja 2004. godine, kad je zapovjedništvo HRZ i PZO preseljeno na Pleso, a zgrada predana na korištenje Ministarstvu uprave (ak se dobro sjećam natpisa na ploči).

Orlovi su na sigurnom, u HRZ-u.

Druga dva sačuvana originalna orla, nalaze se na ulazu civilnog dijela letilišta Lučko, a tamo su preseljeni s zapadnih ulaznih vrata zračne luke Borongaj.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Karaya

PorukaUpisano: Ned Sij 29, 2006 10:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nema ih više Sad nisam tim dijelom grada išao več dosta vremena pa nisam zamjetio da su se preselili.
Mario

Član od: 15 Lis 2005
Mjesto: Zagreb-Lučko
PorukaUpisano: Ned Sij 29, 2006 10:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

markojeras Napisao/la:
Zgrada u Maksimirskoj 63 je bila zapovjedništvo vojnog zrakoplovstva još od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (i od početka su na ulaznim stepenicama bili orlovi), pa sve do svibnja 2004. godine, kad je zapovjedništvo HRZ i PZO preseljeno na Pleso, a zgrada predana na korištenje Ministarstvu uprave (ak se dobro sjećam natpisa na ploči).

Orlovi su na sigurnom, u HRZ-u.

Druga dva sačuvana originalna orla, nalaze se na ulazu civilnog dijela letilišta Lučko, a tamo su preseljeni s zapadnih ulaznih vrata zračne luke Borongaj.

Koliko ja znam ti orlovi u Lučkom su od uvijek tamo,a jedan je za vrijeme rata ostao bez jednog krila (valjda ga je kamion skinuo Question ) kasnije su opet stavili krilo.Ili si ti rekao za neke druge orlove ?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
markojeras

PorukaUpisano: Ned Sij 29, 2006 11:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Razgovarao sam s jednom od dvije osobe koje su te orlove preselili s Borongaja na Lučko te popravili otkinuto krilo.

Kako ti orlovi datiraju od Kraljevnine SHS, ne vjerujem da su kopirani za NDH i postavljeni na Lučko.

Ali ta četiri danas sačuvana orla nisu svi primjerci koji su postojali u Zagrebu za NDH. Vidio sam još dva i na istočnom ulazu u zračnu luku Borongaj, te još jedan na stupu iza, nazovimo je, pristanišne zgrade za civilni zračni promet na istočnom dijelu zračne luke.
Natrag na vrh
Mario

PorukaUpisano: Ned Sij 29, 2006 11:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

markojeras Napisao/la:
Razgovarao sam s jednom od dvije osobe koje su te orlove preselili s Borongaja na Lučko te popravili otkinuto krilo.

Kako ti orlovi datiraju od Kraljevnine SHS, ne vjerujem da su kopirani za NDH i postavljeni na Lučko.

Ali ta četiri danas sačuvana orla nisu svi primjerci koji su postojali u Zagrebu za NDH. Vidio sam još dva i na istočnom ulazu u zračnu luku Borongaj, te još jedan na stupu iza, nazovimo je, pristanišne zgrade za civilni zračni promet na istočnom dijelu zračne luke.

U Lučkom su prije bili neki manji orlovi koji su kasnije zamjenjeni ovim sadašnjim samo neznam kada jer se više bavim nekim drugim stvarima pa ako imaš tu informaciju daj javi.
Natrag na vrh
Mario

PorukaUpisano: Ned Sij 29, 2006 11:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Marko,daj mi reci godine kada je preseljen aerodrom iz Lučkog na Pleso jer znam da je u Lučkom prije bio glavni aerodrom za grad Zagreb.Mislim da je bilo negdje oko 60-tih godina ali nisam siguran.
Natrag na vrh
Mario

PorukaUpisano: Ned Sij 29, 2006 11:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Skoro sam zaboravio pitat.Pa koje godine su ti orlovi zaminjeni jer imam informaciju da su bili neki manji pa su kasnije stavili ove veće,manje nisam vidio jer se još nisam bio rodio,ali sigurno su bili i ti manji ali kamo su nestali?
Natrag na vrh
Karaya

PorukaUpisano: Pon Sij 30, 2006 12:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Napisao/la:
Marko,daj mi reci godine kada je preseljen aerodrom iz Lučkog na Pleso jer znam da je u Lučkom prije bio glavni aerodrom za grad Zagreb.Mislim da je bilo negdje oko 60-tih godina ali nisam siguran.

Nisam siguran koje točno godine ali mislim kad je Vjeceslav Holjevac otkupio Lučko od vojske.
trut
Gost
PorukaUpisano: Sri Velj 01, 2006 11:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

samo komentar vezano uz predaju vojnih objekata lokalnoj vlasti. nasa vojska kuka kako nema love ni za sta a onda gomilu objekata u svom vlasnistvu za 0 kn predaje lokalnoj vlasti koja ih onda proda/iznajmi i digne lovu (za koju svi znamo da ne bu otisla u izgradnju skola, vrtica i djecjih igralista...). umjesto da se raspise natjecaj i vojni objekti prodaju/iznajme direktno najboljem ponudjacu i bok. pa bi se skupila koja kuna za gripene/f-16/mig-29m2/su-27/a-10/tu-160 Twisted Evil (nepotrebno precrtati).
madjari su svoje vojne objekte koji su im bili viska dooobro unovcili
Natrag na vrh
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Sri Velj 01, 2006 12:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo informacija iz prve ruke .
Orlovi su na Lučko dovezeni negdje između 1958-60 god.
Skinuti sa Borongaja .
Prevezeni kamionom Ford canada .
Vozač : Kancir ( imena se ne siječa ) , te Poje Ivan i Franjo Malnar .
Kamion je odobrio tadašnji šef zrakoplovne na Lučkom : Jelak Mihailo
Navedena trojica su spomenute orlove i postavili .

U cijeloj priči jedino godina nije sigurna ali možda se i toga sijeti .
Orlovi sa Borongaja su još od civilnoga aerodroma .

Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Velj 01, 2006 1:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bebonja Napisao/la:
Skinuti sa Borongaja .

U cijeloj priči jedino godina nije sigurna ali možda se i toga sijeti .
Orlovi sa Borongaja su još od civilnoga aerodroma .

Jea!A dali si ti gosp.Ivana pital,jusu li možda to slikali?
Ma,ne tražim previše,i ova informacija zlata vrijedi! Huraaa
Natrag na vrh
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Sri Velj 01, 2006 1:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Je postoje fotke toga i Borongaja ali to bumo se morali strpiti .
Stari ne voli kada ga se požuruje .

Natrag na vrh
Karaya

PorukaUpisano: Sri Velj 01, 2006 6:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bebonja Napisao/la:
Skinuti sa Borongaja .

M.JELAK? CRNI 27 a di je LJ. Bencetić CRNI22 Cool
markojeras

PorukaUpisano: Sri Velj 01, 2006 6:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U Njemačkoj. Cool
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma