Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Enamelka se skinule nakon washa..

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
toni36

Član od: 05 Lis 2007
Mjesto: Baška Voda
PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2008 9:21 pm    Naslov poruke: Enamelka se skinule nakon washa.. Citiraj ovaj komentar

Ok... evo problema bojao sam maketu (ZERO FIGHTER 52C ACADEMY - 1/72)
Boje MM enamelke.. sjedaju odlično,... jučer popodne je obojao , danas ujutro dao prvu ruku akrilnog gloss laka, oko podne drugu,maloprije sam htio naglasiti panele sa uljnim razređivačem i par kapi crne enamelke..... nakon nekoliko minuta boja se počela skidati i sada je kompletna maketa u Mr. Muskolu...
gdje sam pogriješio??
T34
Gost
PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2008 9:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zaista ne bi znao - s pravilno nanesenim slojem akrilnog laka nemaš problema ni sa terpentinom!
Meni sa nikad nije dogodio navedeni slučaj, ne znam..?
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2008 9:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pretpostavljam da je problem u prekratkom vremenu sušenja boja različite baze. Akrilni lak se očito nije osušio do kraja (na dodir je, ali kemijski proces nije završen), pa je uljni razređivač prošao kroz sloj akrilnog laka i podigao enamelku.
24 sata navode kao minimum, 48 idealno da ne dolazi do bedastoća. Sve manje od toga je nepredvidivih posljedica....a ovisi i o karakteristikama pojedinih boja ili laka.
Natrag na vrh
toni36

Član od: 05 Lis 2007
Mjesto: Baška Voda
PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2008 9:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zbocek Napisao/la:
Pretpostavljam da je problem u prekratkom vremenu sušenja boja različite baze. Akrilni lak se očito nije osušio do kraja (na dodir je, ali kemijski proces nije završen), pa je uljni razređivač prošao kroz sloj akrilnog laka i podigao enamelku.
24 sata navode kao minimum, 48 idealno da ne dolazi do bedastoća. Sve manje od toga je nepredvidivih posljedica....a ovisi i o karakteristikama pojedinih boja ili laka.

Izgledno objašnjenje... ja nisam bio ni blizu onih 24 sata od nanošenja laka do washa.... usput koliko treba Prontu (kad se igra na sigurno)
thanks...
profa

Član od: 01 Lip 2007
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2008 9:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Još jedna stvar - akril se suši mnogo brže od enamela, pa je moguće problem i u tome što si dao premalo vremena za sušenje boje... Naletao sam par puta na priču na stranim forumima da ljudi ostave maketu po par dana da se suši ako preko enamel boja ide akrilni lak...
Ja tih problema nemam, kod mene na enamel boje ide enamel lak, a preko akrilni wash...
T34
Gost
PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2008 9:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne mislim da je slučaj u tome!
Ja stavljam wash (terpentin) doslovno 15 minuta nakon sloja MM akrilnog laka ( jedina, jedina stvar za koju koristim originalni razređivač jer s lakovima ne riskiram) i nikad problema...
I da, enamel je ispod!

Koja dizna je u pitanju! Prefina dizna možda nije dobro prekrila površinu lakom? Znam da zvuči glupo ali...
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2008 10:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

T34 Napisao/la:

Ja stavljam wash (terpentin) doslovno 15 minuta nakon sloja MM akrilnog laka

Ti koristiš terpentin, a ne uljni razređivač...a koliko ti se suše MM enamelke prije laka?
U svakom slučaju, to je samo moja pretpostavka, kako rekoh Very Happy .
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2008 10:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

toni36 Napisao/la:
usput koliko treba Prontu (kad se igra na sigurno)
thanks...

Evo tu sve o Prontu:
http://www.swannysmodels.com/TheCompleteFuture.html
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Svi 08, 2008 11:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zato se (za svaki slučaj...) boje i lakovi na mojim maketama suše i po par godina ... Laughing
Sorite, nisam mogao suzdržati se da se ne našalim na vlastiti račun ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
T34
Gost
PorukaUpisano: Pet Svi 09, 2008 12:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ostavim preko noći, dakle skupi se i do 15 sati sušenja.
Terpentin je daleko agresivniji od običnog sintetičkog uljanog razređivača - nanesete li ga na uljanu boju ona će trenutačno ispucati...
Ali akril ne probija Very Happy
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma