Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Sri Velj 15, 2006 6:35 pm Naslov poruke: Barkhorn Fw190D |
|
|
Pozdrav, molio bih link na profil i savjet za boje. Da li preporucate rlm81 i zelena, ili siva-zelena? Naime imam profile sa obje boje, a sa fotke koju imam ne mogu nista skuziti. Ja mislim da je smedja-zelena. Hvala, pozdrav
Marko |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZacP
 | | Član od: 30 Lis 2005 | | Poruke: 355 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 15, 2006 8:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Ak' te to može utješiti, i ja mislim da je bio smeđe zelen, glede fotki koje sam vidio. _________________ ZacP
"StoneHeart"
Ze-Ro Decals
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Velj 15, 2006 8:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Inače , vidio sam dva različita profila kako si i sam naveo .
Znači dva D-9 koja je on navodno letio .
Drugi bi i po meni bio prihvatljiviji .
Stavil bum fotke kasnije jer nekaj ne štima sa uploadom .
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| niko
 | | Član od: 23 Sij 2006 | | Poruke: 291 | |
|
Upisano: Sri Velj 15, 2006 10:27 pm Naslov poruke: |
|
|
ak ti šta pomože od ovog
to je iz knjige Aero Detail N02 FW-190D ak trebas javi |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Velj 15, 2006 11:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo pronašao sam dva profila .
Ista shema samo druge boje ( koje si i sam naveo )
Barkhorns Fw 190 D-9,
Stab/JG 6, Sorau Deutschland, Februar 1945.
I odozgo .
Kao što sam rekao meni bi bila prihvatljivija tvoja druga ali i prva
nije nemoguča s obzirom na godinu i model aviona . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Velj 16, 2006 12:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Boje Barkhornove Dore su vrlo različito interpretirane tijekom godina. Najnovija istraživanja ukazuju na kamuflažu 82/83/76. Kombinacija RLM 82/83 isto izgleda vrlo tamno na c/b fotografijama (vidi "crveni 1" iz JV 44). Boje se mogu odrediti dosta i po Werknummeru, jer su razne proizvodne serije u različitim tvornicama drugačije bojane. Ima i slučajeva da su krila i trup u drugoj kamuflaži, a i prednji dio nosa sa motorom, jer su komponente proizvođene u disperziranim radionicama, pa već obojane sklapane... Postoje i sumnje da njegova Dora uopće nikad nije imala identifikacijske trake oko repa! Proizvođač EagleCals radi takvu shemu, pa provjeri na njihovoj stranici . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1725 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Čet Velj 16, 2006 5:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | Boje Barkhornove Dore su vrlo različito interpretirane tijekom godina. Najnovija istraživanja ukazuju na kamuflažu 82/83/76. Kombinacija RLM 82/83 isto izgleda vrlo tamno na c/b fotografijama (vidi "crveni 1" iz JV 44). Boje se mogu odrediti dosta i po Werknummeru, jer su razne proizvodne serije u različitim tvornicama drugačije bojane. Ima i slučajeva da su krila i trup u drugoj kamuflaži, a i prednji dio nosa sa motorom, jer su komponente proizvođene u disperziranim radionicama, pa već obojane sklapane... Postoje i sumnje da njegova Dora uopće nikad nije imala identifikacijske trake oko repa! Proizvođač EagleCals radi takvu shemu, pa provjeri na njihovoj stranici . |
Ne bih se složio. 82/83 je sasvim "legitimna shema" ali pak spada u rijeđe nego češće kategoriju. I sam sam u nedavnoj raspravi o Ta-152 zastupao tezu o 82/83 shemi, ali Fw-190D je ipak nešto drugo. Zašto?
Jer su propisane sheme bile 75/82, a kasnije 81/82. 82/83 se koristila kasnije kad je već sve "otišlo u Honduras". Ja bi glasao za 81/82 i to jer je to bila propisana shema tog razdoblja, a RLM 81 je varirala od zelene do smeđe. Stoga bi zelena RLM81/82 shema na fotki izgledala slično 82/83 (iako bi teoretski ova potnja trebala biti tamnija) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 17, 2006 9:21 am Naslov poruke: |
|
|
| Rasprave o bojenju njemačkih zrakoplova sa kraja rata nikad nemaju kraja i zaključka...to je na žalost tako zbog svima znanih činjenica. Mislim da bi se ipak trebalo pozabaviti istraživanjem putem Werknumera, jer se na taj način u zadnje vrijeme rješavaju dileme oko Bf 109. Prema tvornici i seriji se može dosta točno doći do boja. Donedavno su svi "zapeli" za kombinaciju 81/82/76, a sad se čini da je ona najrjeđa od svih na lovačkim zrakoplovima. Na netu ima par jako dobrih članaka na tu temu sa faksimilima naredbi o bojenju itd., kao npr. za bombardere Arado Blitz. Naime tvornica Arado je imala veće zalihe starih 71/72 boja, a naredba je glasila da se potroše prvo boje sa skladišta ili miješaju sa novima 1:1 do iscrpljenja zaliha, pa su Blitz-evi bili većinom bojeni odozgo 71/72... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1725 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pet Velj 17, 2006 8:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Rasprave o bojenju njemačkih zrakoplova sa kraja rata nikad nemaju kraja i zaključka...to je na žalost tako zbog svima znanih činjenica. Mislim da bi se ipak trebalo pozabaviti istraživanjem putem Werknumera, jer se na taj način u zadnje vrijeme rješavaju dileme oko Bf 109. Prema tvornici i seriji se može dosta točno doći do boja. Donedavno su svi "zapeli" za kombinaciju 81/82/76, a sad se čini da je ona najrjeđa od svih na lovačkim zrakoplovima. Na netu ima par jako dobrih članaka na tu temu sa faksimilima naredbi o bojenju itd., kao npr. za bombardere Arado Blitz. Naime tvornica Arado je imala veće zalihe starih 71/72 boja, a naredba je glasila da se potroše prvo boje sa skladišta ili miješaju sa novima 1:1 do iscrpljenja zaliha, pa su Blitz-evi bili većinom bojeni odozgo 71/72... |
Da, ali to se treba promatrati u razdoblju kad je zrakoplov proizveden (tj. WkN kao što si rekao). Do kraja 1944. švabi su se dosta držali reda i propisa, a tu spada i ova Dora. A poslije je zbilja sve moguće. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|