Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lis 02, 2009 6:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Da ne otvaram novi topic, pitanje za pomorce i znalce.
Listao sam na wikipediji registar brodova HRMa, pa me zanima šta je to Barkasa: kakav je to tip broda i koja joj je namjena? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Pet Lis 02, 2009 6:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Barkasa je veca barka iliti kako se prije reklo camac. Bilo je raznih tipova, na jedra ili vesla, motorni ili parni pogon, a ima klasicni zaobljeni oblik trupa, za razliku od kutera, jola i drugih, koji su malo vise izduzeni. To je obicno bio najveci camac, pardon brodica, na ratnim brodovima, iako su bojni brodovi i oklopni krstasi nosili i vece motorne i parne brodice. Barkasa je primjerice (parna) bila i bivsa OLIVA iz Tehnickog muzeja u Zagrebu (odredjeno razdoblje sluzila i kao mali remorker u brodogradilistu Uljanik u Puli, a prije toga bila parna barkasa austrougarskog bojnog broda BABENBERG). Sluzile su za iskrcavanje odreda mornara na obalu, prijevoz casnika sa sidrista na obalu i sl., a mogle biti i naoruzane manjim pramcanim topom. Moderne barkase su gradjene od drveta, vecina novijih u Puntu na Krku, a bilo ih je prema pogonu i namjeni motornih, motornih ronilackih, motornih transportnih i sl. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Lis 03, 2009 1:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Znači u biti to je brodica koja je služila za prijevoz posade od broda do obale ili u slučaju naših Ronilačkih Motornih Barkasa za prijevoz ronilaca i njihove opreme? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ino
 | | Član od: 26 Ruj 2008 | | Poruke: 212 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sub Lis 03, 2009 3:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Tako je u HRM ih koristi za prijevoz ronlacaca.Na prvoj slici se vidi jedna bijela barkasa.Koja je dugo vrimena bila smjestena u Vargalori u Puli.
Nego jedino mi je u HRM-u žao desantnih trajekata katamarana (BARŽA) još su 2 takva broda ostala jedan u Puli i jedan u Splitu.I pitanje je dali još plovu. Zapravo su oni njemacki veterani drugog svj rata.Na jednom sam bio kormilar za vrijeme vojnog roka 2002god. I na forumu sam negdje vidio slike tih brodova za vrijeme okupacije Dalmacije 1943 god. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2541 | | Mjesto: Zadar |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Sub Lis 03, 2009 10:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Desantni katamarani: prvih nekoliko bili su navodno njemacki ratni plijen, premda u to pomalo sumnjam, jer ih je vecina potopljena sredinom rata, ali ih je onda sagradjeno skoro 40 u domacim brodogradilistima, i to klasa DS-101 (desantna splav, 10 komada, poslije DST i konacno DSM), zatim klasa DSM-501 (desantna splav-minopolagac, 14 komada) i klasa DSA-701 (desantna splav, artiljerijska, 15 komada). Neke su poslije reklasificarane u pomocne desantne splavi (PDS), druge prodane Jadroliniji i postale trajekti (Kacjak, Klimno, Badija, Brac, Losinj, Supetar i Blace). U sluzbi JRM bile su do 1990. DSM-110, DSM-514 i PDS-713, te bageri PDS-705 i PDS-713, a HRM je imala DSM-110 i PDS-713, dok su dvije iz sastava Mornarice SiCG (PDS-705 i DSM-514) otpisane 2006. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ino
 | | Član od: 26 Ruj 2008 | | Poruke: 212 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Lis 05, 2009 10:58 am Naslov poruke: |
|
|
| Ja sam bio na PDS-713 u Puli. Zapovjednik mi je rekao da je bio njemacki u 2 svj ratu i sjecam se da mi je još ispričao koje je sve preinake imao za vrijeme službe u JRM . Ne znam mozda je i kako ti kazes domaca proizvodnja nakon rata. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Sub Stu 28, 2009 7:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| DSM-514 je bila posebno opremljena za polaganje kablova. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|