Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

PE i micro gas torch

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
bojanko

Član od: 09 Ruj 2006
Mjesto: karlovac
PorukaUpisano: Sri Tra 04, 2012 5:38 pm    Naslov poruke: PE i micro gas torch Citiraj ovaj komentar

pozdrav svima!

uoči novog projekta se malo raspitujem pa sam vidio po stranim forumima da ekipa koristi micro gas torch za PE dijelove.. koliko je to zapravo potrebno? šta se time dobije bolje nego s nekim super ljepilom?

i btw- koje super ljepilo vi koristite za PE? koje je najbolje?

recimo što mene zna živcirat-
koristim najobičnije super ljepilo iz najobičnije trgovine i pošto je prozirno često je teško vidjeti koliko sam ga stavio i neki put mi se višak 'istisne sastrane' pa znam imat problema s skidanjem toga kasnije..oštetim plastiku pa neuredno izgleda itd itd.. (a neki put taj višak izgleda ko var pa ga ostavim Smile)
a kad stavim premalo ljepila onda PE komadić otpadne na weatheringu..

trebam vaša iskustva, tehnike..
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sri Tra 04, 2012 7:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm, taj mini gas torch nema veze sa ljepilom. To je mali bacac plamena (plinski), mos i koristit obican upaljac, razlog koristenja? Da zagrijes PE.

Kad zagrijes PE, postane meksi, i manje zilaviji, puno lakse je radit onda neka zeznuta savijanja tipa krugove ili sl forme.
Ako si krivo zaljepio 2 PE komada, ili oces iz pocetka , mozes koristit upaljac da otopis ljepilo (ako je CA, izgorit ce odma posto je lako zapaljiv).

Ja koristim Loctite zelenu tubu, i GEL u crnoj, nikad nisam drugog CA koristio. Na pocetku je bilo ljepila po svuda, ali jednostavno s vremenom se naucis i postanes malo uredniji. GEL je super za sitne dijelove ili vece povrsine koje zahtjevaju koju sekundu vise namjestavanja.

Dobar potez , kojeg mislim uskoro napravit, je nabavit neki extra thin CA ljepilo, dakle isto super ljepilo ali jako tekuci, mislim da bi super dosao u kombinaciji sa dlakom starog kista , pogotovo za neke spojeve.

Ako oces postoji i ljepilo na vodenoj bazi, Gator Grip Glue, ja ga imam al ne koristim ga bas. Super je sto ga mos skinut sa malo vode, ali vrijeme susenja mu je oko 20-30 min, sto je meni previse za PE dijelove.

eto, LP
Jolly Rogers

Član od: 04 Sij 2011
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Sri Tra 04, 2012 7:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mini gas torch-mali brener, ili kako god ga zvao koristis za lemljenje spojeva. Jel bolje od ljepila ili ne, ovisi o situaciji.
Lemljenjem ces dobiti cvrsci spoj sta ce u nekim situacijama biti veliki plus ( neka konstrukcija od zice, kavez...), jer je ljepilo dosta krhko-kruto i kod daljnjeg rada, upasivanja, motanja po rukama imas velike sanse da spojevi popuste. Ako mislis samo omeksavati dijelove onda mozes i upaljacem za 50 lp.
Kaj se tice ljepila koristim u 99% slucajeva Zap extra thin (roza naljepnica). Ljepilo je skroz tekuce, spojis dijelove, naneses ljepilo na spoj i gotovo.
Za skidanje ljepila uzmi debonder.
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Čet Tra 05, 2012 10:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jolly Rogers Napisao/la:
Mini gas torch-mali brener, ili kako god ga zvao koristis za lemljenje spojeva. Jel bolje od ljepila ili ne, ovisi o situaciji.
Lemljenjem ces dobiti cvrsci spoj sta ce u nekim situacijama biti veliki plus ( neka konstrukcija od zice, kavez...), jer je ljepilo dosta krhko-kruto i kod daljnjeg rada, upasivanja, motanja po rukama imas velike sanse da spojevi popuste. Ako mislis samo omeksavati dijelove onda mozes i upaljacem za 50 lp.
Kaj se tice ljepila koristim u 99% slucajeva Zap extra thin (roza naljepnica). Ljepilo je skroz tekuce, spojis dijelove, naneses ljepilo na spoj i gotovo.
Za skidanje ljepila uzmi debonder.

ej, aj objasni malo ovaj nacin lemljenja...jel se koristi neka zica ili? Tanki dijelovi valjda se nemogu tako sredit posto bi pod visokom temperaturom se zapalili doslovno
Zlikovac

Član od: 10 Stu 2010
PorukaUpisano: Pet Tra 06, 2012 8:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo linka gde je covek objasnio tu pricu sa torch-om.
Jedino je bitna napomena da se koristi pasta za lemljenje u malim kolicinama.

http://www.modelarmour.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1332:soldering-how-to&catid=35:build-features&Itemid=59

Dobra stvar je sto sa svakim torch-om dobijes i par spicastih vrhova
koji su meni barem bili mnogo korisniji. Mada, ja sa ovakvim gasnim spravicama nemam srece kad je u pitanju lemljenje zice, kao da mu
nedostaje snage da razvije vecu temperaturu.
Generalno, iako ima dosta majstora koji bi me razuverili, nisam misljenja
da je ovo bolje resenje od boljih CA lepkova.
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
supersxvmoto

Član od: 20 Tra 2011
Mjesto: 10000
PorukaUpisano: Pet Tra 06, 2012 8:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima Loctite super ljepilo sa kistom, ja ga koristim:

http://www.loctiteproducts.com/p/sg_brush/overview/Loctite-Super-Glue-Brush-On.htm

Gledao sam po našim centrima Baumax, Bauhaus itd. al tamo ga nisam našao. Uzeo preko eBaya za cirka 30-35kn sa poštarinom a vidio sam ga u Brežicama po 5 eura.
Vukic

Član od: 16 Stu 2010
Mjesto: 385 km predaleko
PorukaUpisano: Pet Tra 06, 2012 10:33 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

supersxvmoto Napisao/la:
Ima Loctite super ljepilo sa kistom, ja ga koristim:

http://www.loctiteproducts.com/p/sg_brush/overview/Loctite-Super-Glue-Brush-On.htm

Gledao sam po našim centrima Baumax, Bauhaus itd. al tamo ga nisam našao. Uzeo preko eBaya za cirka 30-35kn sa poštarinom a vidio sam ga u Brežicama po 5 eura.

Na koj foru se dlacice na kistu ne stvrdnu???
supersxvmoto

Član od: 20 Tra 2011
Mjesto: 10000
PorukaUpisano: Pet Tra 06, 2012 2:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vjerovatno dok su u ljepilu ništa im nije, možda tek ako ostaviš kist na zraku par minuta, možda se stvrdne, iako nisam isprobavao...
bojanko

Član od: 09 Ruj 2006
Mjesto: karlovac
PorukaUpisano: Pet Tra 06, 2012 5:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jel ima tih debondera za kupit na normalnim mjestima? trgovine i to... da ne moram ić u austriju po to, jel...Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma