Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Tempere [gips]

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Sub Tra 21, 2012 9:17 pm    Naslov poruke: Tempere [gips] Citiraj ovaj komentar

Koliko treba temperi sa se totalno osuši.

Danas isprobavao farbati zid koji sam navuko od gipsa, stavim temeljnu boju, boja se osuši idem sa sljedecom bojom i mrlja se sa temeljnom bojom, tako da umjesto crne i bijele, dobio sam sivu

ili sam prvo trebao gips proci sa recimo razrijeđenim drvofixom da se stvori filc na gipsu

nono_zg: poruka promijenjena dana: Ned Tra 22, 2012 5:54 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sub Tra 21, 2012 11:27 pm    Naslov poruke: Re: Tempere Citiraj ovaj komentar

nono_zg Napisao/la:
Koliko treba temperi sa se totalno osuši.

Danas isprobavao farbati zid koji sam navuko od gipsa, stavim temeljnu boju, boja se osuši idem sa sljedecom bojom i mrlja se sa temeljnom bojom, tako da umjesto crne i bijele, dobio sam sivu

ili sam prvo trebao gips proci sa recimo razrijeđenim drvofixom da se stvori filc na gipsu

Tempera se ne ponaša kao akrilka, ona i potpuno suha uvijek ostaje osjetljiva na vodu, tj. nova mokra tempera će uvijek topiti donji suhi sloj boje, ma koliko se on dugo sušio. Tempere spadaju u tzv. nestabilne boje tj. vodoperive boje. Ako želiš stavljati sloj poviše sloja a da ovaj donji ostane netaknut tj. da se ne mijenja, svaki sloj moraš lakirati nekim bezbojnim enamel lakom.
nono_zg

PorukaUpisano: Ned Tra 22, 2012 11:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

aha, reko kad se tu već spominje da se tempere koriste za podloge, reko da i ja probam, a sada da svaki sloj lakiram ne bu išlo.

Malo OT, dal bi bilo dobro gips kad se osuši premazati sa drvofiksom pošto je sam gips krhak tj. runi se, pa da se zaštiti
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Tra 22, 2012 1:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nono_zg Napisao/la:
aha, reko kad se tu već spominje da se tempere koriste za podloge, reko da i ja probam, a sada da svaki sloj lakiram ne bu išlo.

Malo OT, dal bi bilo dobro gips kad se osuši premazati sa drvofiksom pošto je sam gips krhak tj. runi se, pa da se zaštiti

Tempera je odlična za bojanje podloga al' moraš promijenit filozofiju bojanja... moraš bojat ko što slikari slikaju slike, ala prima, sve iz prve ruke miješanjem boja. Wink

Drvofiks će samo gips napravit neporoznim da se boja ne upija u njega al' neće postat ništa manje krhak nakon tretmana drvofixom.
nono_zg

PorukaUpisano: Ned Tra 22, 2012 1:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

aha dakle moram racunati da ce se i prijašnji sloj umješati pa prema tome raditi nijanse
Natrag na vrh
nono_zg

PorukaUpisano: Ned Tra 22, 2012 5:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

e da pitam, ako se napravi mješavina vode i drvofiksa i u to umješa gips dal bi bilo čvršće ???
Natrag na vrh
Kekso

Član od: 18 Lip 2011
Mjesto: Bjelovar
PorukaUpisano: Ned Tra 22, 2012 6:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moglo bi "šljakati". Probaj gips zamijeniti ljepilom za pločice. Nisam probao, ali sam negdje pročitao. Definitivno bi trebalo biti čvršće.
Natrag na vrh
nono_zg

PorukaUpisano: Ned Tra 22, 2012 7:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ljepilo za pločice, ono je dosta tvrdo kad se osuši, ne bi se u njega dalo urezivati recimo pukotine i koja ciglica ??
Natrag na vrh
karasrad

Član od: 21 Sij 2010
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Pon Tra 23, 2012 2:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako si u mogučnosti nabaviti građevinske "impregnacije" pomješaš sa vodom 2:1 ili više u korist vode. Povečat češ tvrdoću i smanjiti vodo-upojnost
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma