Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Me-109W, 1:72
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 12:58 pm    Naslov poruke: Me-109W, 1:72 Citiraj ovaj komentar

Svi rade razne varijante poznatog lovca i jurišnika Messerschmidtt Bf-109, a ja sam odlučio napraviti jednu relativno malo proizvođenu, pa samim tim i malo poznatu varijantu istog aviona.
Radi se o Me-109W. Isti je nastao 1941. iz potrebe za lovcem koji može slijetati na more kako bi se olakšalo baziranje lovaca na dalekom sjeveru u akciji zaštite Norveške.
Kao osnova W varijante izabran je model 109F sa motorom DB-601E. Plovci su izabrani, kao već provjereni dizajn, sa drugog poznatog aviona, Ar-196.
Ubrzo je postalo jasno da lovac takvog dizajna zaostaje za vrhunskim lovcima svog vremena u svim performansama.
Dakle Me-109W je slabo korišten (kao lovac prve linije nije upotrebljavan nikada), sve do 1943. kada se, poslije oslobođenja Malte ukazala potreba za brzim povezivanjem Sicilije, Malte i Afričkog korpusa. Kako su aerodromi na Malti i u Africi uglavnom bili ili uništeni ili u jako lošem stanju, ovaj čudan avion je našao svoje mjesto kao izvidnički i brzi štabni kurirski avion, te je dobro obavljao taj posao sve do kraja rata na zapadu, a kasnije u nekim izdvojenim slučajevima korišten je i na Crnom moru, te Bajkalskom jezeru.
Avion koji vidite, sastavljen je od dijelova maketa A-modela, Academya i starog Revela, a predstavlja letjelicu na kojoj je letio bojnik Georg Amon, u srpnju 1943. na liniji Sicilija – Malta, te čak imao i borbenog uspjeha, oborivši jedan britanski Hurican te u dva navrata napavši britanske lake borbene brodove.
Gospodin Amon, časno je otpušten iz luftwaffe 1951, u činu pukovnika, a danas živi u Beču, te se sa sjetom sjeća svojih letačkih dana na Mediteranu……
A sada slike:
Svi rade razne varijante poznatog lovca i jurišnika Messerschmidtt Bf-109, a ja sam odlučio napraviti jednu relativno malo proizvođenu, pa samim tim i malo poznatu varijantu istog aviona.
Radi se o Me-109W. Isti je nastao 1941. iz potrebe za lovcem koji može slijetati na more kako bi se olakšalo baziranje lovaca na dalekom sjeveru u akciji zaštite Norveške.
Kao osnova W varijante izabran je model 109F sa motorom DB-601E. Plovci su izabrani, kao već provjereni dizajn, sa drugog poznatog aviona, Ar-196.
Ubrzo je postalo jasno da lovac takvog dizajna zaostaje za vrhunskim lovcima svog vremena u svim performansama.
Dakle Me-109W je slabo korišten (kao lovac prve linije nije upotrebljavan nikada), sve do 1943. kada se, poslije oslobođenja Malte ukazala potreba za brzim povezivanjem Sicilije, Malte i Afričkog korpusa. Kako su aerodromi na Malti i u Africi uglavnom bili ili uništeni ili u jako lošem stanju, ovaj čudan avion je našao svoje mjesto kao izvidnički i brzi štabni kurirski avion, te je dobro obavljao taj posao sve do kraja rata na zapadu, a kasnije u nekim izdvojenim slučajevima korišten je i na Crnom moru, te Bajkalskom jezeru.
Avion koji vidite, sastavljen je od dijelova maketa A-modela, Academya i starog Revela, a predstavlja letjelicu na kojoj je letio bojnik Georg Amon, u srpnju 1943. na liniji Sicilija – Malta, te čak imao i borbenog uspjeha, oborivši jedan britanski Hurican te u dva navrata napavši britanske lake borbene brodove.
Gospodin Amon, časno je otpušten iz luftwaffe 1951, u činu pukovnika, a danas živi u Beču, te se sa sjetom sjeća svojih letačkih dana na Mediteranu……
A sada slike:

A sada kritike.............
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 2:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo ja skidam kapu i naklon do poda. Krasno.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 3:00 pm    Naslov poruke: Re: Me-109W, 1:72 Citiraj ovaj komentar

Antun Janković Napisao/la:
.......

ja bih samo pital odakle ti ovi podaci...
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Damir
Gost
PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 3:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je zaista krasno.
Natrag na vrh
XVI

Član od: 28 Kol 2012
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 3:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prekrasan rad.
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 4:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Laughing Cool
Odličan!! Bravo meštre,još jedan uradak u tvom stilu!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
jak

Član od: 23 Ožu 2010
Mjesto: Tetovo, Makedonija
PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 5:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlican je ovaj mesersmit. Svaka cast
Natrag na vrh
Antun Janković

PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 7:56 pm    Naslov poruke: Re: Me-109W, 1:72 Citiraj ovaj komentar

Slider Napisao/la:
.......

Nisam mislio da ćeš me TI to pitati! Pa to su opće poznati podaci......
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 8:07 pm    Naslov poruke: Re: Me-109W, 1:72 Citiraj ovaj komentar

Slider Napisao/la:
.......

Nisam mislio da ćeš me TI to pitati! Pa to su opće poznati podaci......

zanimljivo....imam rupu u znanju.....nigdje na internetu nema tih podataka...( al dobro, mene google mrzi...)
cak ni u knjigama....
Georg Amon ('' Seaman '' ) letel je na G6 u JG 53 kolko se ja sjecam

a Meser sa plofcima je bio samo razmatran, nema podataka kolko ja znam da je ikad poletio
pogotovo ne s (pre) velikim aradovim plovcima
nesto su kasnije, kad je meserschmitt odustal od ideje, pokusavali u blohm&wossu, ali ni oni nisu napravili avion koji bi poletio
( a kamoli oboril harikena....)

ista prica (ili fama ) je bila i s harikenom na plovcima, ali za razliku od mesera ima i slika trupa harikena i plovaka pored njega, ali ni oni nisu nikad montirani
zato i pitam odakle ti ovi podaci...da i ja nesto novo naucim
pogotovo ak imas slike ( ne nacrte), bilo bi super da ih okacis

Slider: poruka promijenjena dana: Ned Lip 16, 2013 8:10 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Antun Janković

PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 8:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Može jedno podpitanje?
Što sam ja radio zadnjih 8-9 mjeseci?
Laughing Wink Laughing
veteran

Član od: 29 Ruj 2010
PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 9:24 pm    Naslov poruke: Me 109 W Citiraj ovaj komentar

Čudna mašinerija, ali u svakom slučaju odlično izrađeno!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Mirko S. Zlikovski

Član od: 25 Ožu 2008
PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 9:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

He he he Slider se zakvačio...

Inače, super maketa Vidim da te ide ta tematika (neću reć koja da Slideru ne pokvarim doživljaj!).
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 11:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Može jedno podpitanje?
Laughing Wink Laughing

Podlo od tebe, podlo Wink Very Happy Very Happy
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Ned Lip 16, 2013 11:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Antune odlično! imaš zbilja smisla za priče i jako ih dobro složiš !!! bravo majstore
Natrag na vrh
Antun Janković

PorukaUpisano: Pon Lip 17, 2013 9:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Raguž Napisao/la:
Može jedno podpitanje?
Laughing Wink Laughing

Podlo od tebe, podlo Wink Very Happy Very Happy

Što je tu podlo? Napravio sam avion na kojem je ratni heroj letio preko godinu dana i bio stacionaran na Malti. A znaš kako je bilo tamo tih godina.... Aerodroma nije bilo. U ruševinama i u planinama su se skrivali britanski komandosi koji su radili nezamislive terorističke zločine, čak i prema civilima. U Africi nije bilo ništa bolje. Jedino se mogao povremeno opustiti kada bi sletio na Siciliju....
I sada kada se sječamo tih vremena, netko cjepidlači da su plovci možda preveliki......
Osobno mislim da je maskirna šema tih aviona bila najosebujnija, kada su '45 bazirali na Bajkalskom jezeru, no ovaj avion je imao "ono nešto", pa sam odlučio napraviti njega....
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma