Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| FilipZG
 | | Član od: 10 Lis 2009 | | Poruke: 387 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1513 | |
|
Upisano: Pet Ožu 01, 2013 8:58 am Naslov poruke: |
|
|
| Sigurno je Do-17K. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pet Ožu 01, 2013 11:46 am Naslov poruke: |
|
|
Na nekim slikama se da razabrati njemačke i ustaške uniforme, stoga znaći da je druga stranak odradila bombardiranje.
kako saveznici nisu imali Do-17K, ostaje da je da je to partizansko zrakoplovstvo. Ovde mi se ćini da je to jedan avion. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1513 | |
|
Upisano: Pet Ožu 01, 2013 1:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| Treba provjeriti u dokumentima ali teško da se radi o "partizanskom" bombardiranju Karlovca. Prije će biti da zrakoplov NDH bombardira položaje ili skupine pripadnika NOVJ u neposrednoj blizini grada... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| FilipZG
 | | Član od: 10 Lis 2009 | | Poruke: 387 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Ožu 01, 2013 1:41 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ovo je čini mi se skoro centar Karlovca, ne vjerujem da bi koristili bombarder da istjeraju partizane iz centra grada, a i Karlovac je pao u ruke partizana tek na kraju rata... Vrsa i Karaya su vjerojatno u pravu sa tvrdnjom da je to partizanski zrakoplov. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Jolly Rogers
 | | Član od: 04 Sij 2011 | | Poruke: 368 | | Mjesto: Karlovac |
|
Upisano: Sub Ožu 02, 2013 3:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Nekad i sad
Po ovim fotkama vrlo je vjerovatno da je avion bombardirao skladiste koje se nalazilo na samom rubu starog dijela grada ( uz sanac).
Plavi krug je mjesto fotografiranja, strelica 1 prva fotografija, strelica 2 druga fotografija, crveni pravokutnik je mjesto skladista.
 _________________ Govori tiho i nosi štap sa sobom
MK GRUNF |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 05, 2013 1:03 am Naslov poruke: Postoji li knjiga o prebjeglim zrakoplovima? |
|
|
Poštovani.
Da se mene pita, prvo bih potrazio podatke u nekoj referentnoj knjizi o prebjeglim zrakoplovima na stranu NOPa. Zatim mozemo dalje konstruirati pripovjetku o ovome na nizu fotografija, zar ne? Bilo je te inačice bombardera u više drzava tj. zrakoplovstava u to doba, a mozda još i u NDH.
Dobar bibliograf nam treba dati trazeni naslov knjige. Da li netko ima taj podatak?
Lijep pozdrav, Dragiša. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 05, 2013 9:53 am Naslov poruke: |
|
|
Zanimljive fotografije i odlična rekonstrukcija mjesta napada. Definitivno je Do17K. ZNDH je upotrebljavao više aviona ove varijante uz E i Z, a Partizani su zarobili bar 2 primjerka. Ono što bi bilo od velike pomoći je točan datum ili bar mjesec kad su snimljene fotografije, jer mi se čini da su Partizani, tj. JA dosta kasno došli u posjed Do-17K i pitanje je da li bi to mogao biti avion sa petokrakama. Možda je prije u pitanju ZNDH avion koji bombardira Partizane koji se pokušavaju probiti u Karlovac. zanimljivo je da su Do17K u ZNDH dolazili sa remonta i u uobičajenoj zelenoj boji, ali i u staroj KJRV trobojnoj kamuflaži. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Uto Ožu 05, 2013 12:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Po vegetaciji tj. stablima da se zaključiti da se radi o zimskom periodu. Dakle, rekao bih prosinac do kraja pžujka, rani travanja. Sad treba detektirati koje godine. Iako piše da je 1944 u tekstu, ja sam skloniji razmišljati da se radi o 45. godini. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| djuro
| | Član od: 03 Pro 2009 | | Poruke: 52 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Ožu 21, 2014 3:57 am Naslov poruke: Od Trsta preko Karlovca i Prijepolja do Tirane. |
|
|
Poštovani.
Vrlo zanimljiva pilotska karijera popračena letačkom knjižicom i vrlo dobrim snimkama situacija za vrijeme borbenih djelovaja Beaufighterima.
-Spominje se napad na ciljeve Karlovca. Bilo bi lijepo da to netko može podrobnije istražiti i povezati razdoblje s početnom slikanom temom.
-Otvaraju se ovako sporedne, slične teme na temelju predočenih podataka borbenih djelovanja u našim prostorima u 2. svjetskom ratu. Vidi se zdušno napadanje na ciljeve po 3. Reichu tj. Sloveniji: Novo mesto, Žužemberg itd.
-Upečatljiv je podatak o napadu na pomorsku bazu s više i uništenju dvije patuljaste podmornice na otoku Lošinju 19. XI.1944. iako se ništa na priloženoj slici ne vidi, a ni pilot nije bio svjestan obima počinjene štete.
-Meni je obiteljski zanimljiv napad na Prijepolje 29.XII.1944. jer su mi oca prije toga izvukli traumatiziranog, neizlječenog iz njemačke bolnice znajući za nadolazeće "bombardiranje". Sreća u nesreći kad se padne s mokre stijene.
-Svatko od istraživaća će pronaći neku motivacijsku priču za sebe.
Lijep pozdrav. Dragiša. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|