Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Imate problema sa rubom skorene boje pri maskiranju ?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Bornjifiko

Član od: 03 Velj 2008
Mjesto: Zagreb. Novi Zagreb.
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2008 1:44 pm    Naslov poruke: Imate problema sa rubom skorene boje pri maskiranju ? Citiraj ovaj komentar

Imate problema sa rubom sasušene boje koji ostane kada maknete traku kojom ste maskirali?
I ja također.
Vaše makete bojate kistom?
I ja isto.
Eh. Imam nekoliko naputaka za minimalizirati taj problem:

1. Nemojte bojati kistom svježe namočenim u boju uz rub trake. Radije povucite potez-dva sa strane (na papir ili krpicu) ili na dio koji se boja, a nije uz rub.

2. Nemojte vući boju prema rubu, već od ruba trake gdje je maskirano. Također, nemojte packati previše: povucite jedan siguran potez i to je to.

3. Ako vam već i nastanu te rubne ''stepenice'' nemojte očajavati! Uzmite žilet (ili maketarski nožić) i nježno, jako nježno sastružite taj rub. U većini slučajeva boja će se fino dati postrugati, no bitno je da je skroz posušena, najbolje 24 sata.

Eto.
Dodatni savjeti dobrodošli, iako je već o tome bilo riječi...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2008 1:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hm....jedno pitanje....cemu maskirati uopce maketu ako bojas kistom?.....ja sam se nabojao kistom....cijeli stos kad bojas kistom je to da imas, vise manje, aksolutnu kontrolu nad bojom pa nije problem ostvarit maskirnu shemu koju hoces.....kolko ja znam, svrha maskiranja je da kad se AB-om farba da slucajno ne ode mlaz boje nekam di ne bi trebao....pogotovo kad farbas sa srotnim ab-om sa kakvim ja farbam Laughing
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2008 3:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

torax Napisao/la:
kolko ja znam, svrha maskiranja je da kad se AB-om farba da slucajno ne ode mlaz boje nekam di ne bi trebao....pogotovo kad farbas sa srotnim ab-om sa kakvim ja farbam Laughing

Svrha maskiranja je i postić ravni rub neke obojane površine, toliko ravan da ga ni jedna ruka ne može dovoljno ravno napravit! Wink

Boris G.: poruka promijenjena dana: Čet Lip 26, 2008 3:05 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
flick

Član od: 24 Ruj 2007
Mjesto: mjesno
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2008 3:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

boja se da sastrugati cackalicom... puno je sigurnije nego nozicem ili ziletom, kasnije se samo lagano ispolira
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma