Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

U boat U107-IXb, MHM, 1/200
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 1:45 pm    Naslov poruke: U boat U107-IXb, MHM, 1/200 Citiraj ovaj komentar

Živili...

..evo prije nego komentirate da kažem par riječi o maketi i gradnji.
Vidjeli ste u projektu o čemu je riječ. Sama maketa imala je vrlo grubih rudimentarnih dijelova koje je trebalo nekako dovesti u mjerilo kako bi koliko toliko sličilo na nešto. Kako sam mogao shvatiti, model je namjenjen skoro isključivo kao model za vodu pa se vjerojatno ni nije puno pažnje davalo kako će sve izgledati već samo da podsjeća na podmornicu.
Plastika je tvrda i masna za brušenje te sam na nekim dijelovima prvo morao koristiti najgrublji šmirgl (plavi) kako bi prvo skinuo par mm pa tek onda na finiji. Confused
Maketarsko ljepilo skoro da uopće ne drži (otapa) plastiku pa je korišteno superglue u gelu. Trećina makete je u stvari samogradnja da eto bar malo dočaram izgled i neke dijelove te dobijem na ukupnom dojmu. Topovi, strojnica, ograda, prednji noseći okvir za rezač, antene i sidro su samogradnja. Imam jedno iskustvo sa jednim brodićem od iste firme ali opet ne toliko da sam mogao nešto vrhunski uraditi. Možda da su dijelovi bili malo bolje odliveni. Što da kažem kada se od srha i grubog lijevanja propeleri skoro nisu prepoznali. Dobro, da ne kukam i pravdam se previše.. Wink
Uzmite u obzir moje minijaturno iskustvo sa plovilima, sam proizvod i mjerilo....ja sam vrlo zadovoljan obzirom na sve.

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Minesweeper

Član od: 21 Sij 2007
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 2:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlična je Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 2:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vec je gotova? lijepo je ispala...mozda jedino boja hrde ja nekak prejaka, prenaglasena...
st65uka

Član od: 06 Stu 2007
Mjesto: Auckland, NZ
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 2:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

lijepo si je napravio,samo sto ta hrdja na nekim mjestima izgleda nerealno i prenaglaseno,ali sve u svemu ljepo je ispaa!
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 2:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo realno i odlično urađeno.
Doduše, količina rđe i oguljene boje daju dojam da je riječ o rashodovanom plovilu koji u poslijeratnim mjesecima čeka da pođe za rezalište ili da bude nekome prepušten u diobi ratnog plijena.
Plovilo u operativnim uvjetima ne bi nikad bilo dovedeno u ovako loše stanje, pogotovo ne u njemačkoj ratnoj mornarici. Al' meni se ovakva više sviđa nego da je čista, volim makete na kojima je realno stvoren dojam trošenja.

Sjedni, pet! Dva prsta gore
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 2:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vec je gotova???....odlicno...cini se da si izvuko maksimum iz makete Smile
grmljavina

Član od: 04 Ruj 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 2:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

lipo lipo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Yahoo Messenger
Essex
Gost
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 3:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dok ja nađem sve potrebne podatke, Ivica me preduhitri i završi maketu! Znači ono više ne moram slati, vidim da si se odlično snašao i bez toga! Very Happy

Boris G. Napisao/la:
Doduše, količina rđe i oguljene boje daju dojam da je riječ o rashodovanom plovilu koji u poslijeratnim mjesecima čeka da pođe za rezalište ili da bude nekome prepušten u diobi ratnog plijena.
Plovilo u operativnim uvjetima ne bi nikad bilo dovedeno u ovako loše stanje, pogotovo ne u njemačkoj ratnoj mornarici.

Ne bih se složio s ovim tvrdnjama. U-boot flotile bile su "radni konji" njemačke mornarice, iznijeli su najveći teret i podnijeli najveće žrtve u II. svj. ratu. Za razliku od površinskih brodova koji su uglavnom svoje vrijeme provodili dosađujući se u lukama i na sidrištima, podmornice su gotovo stalno bile na moru. Na kraju svakog krstarenja često je upravo stanje boje na podmornici bio generalni pokazatelj koliko je zapravo trajalo krstarenje. Strelowa U-435 jednom se vratila potpuno prekrivena hrđom; na moru je bila 12-13 tjedana. Doslovno je čitav brod bio ruzinav.
Nakon svakog uplovljavanja podmornica je išla na temeljiti remont, čišćenje i prebojavanje, bez iznimki, i na novo krstarenje je isplovljavala djevičanski čista. To je bila uobičajena praksa u njemačkoj mornarici
Natrag na vrh
Danny

Član od: 19 Pro 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 3:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pratio sam maketu od samog pocetka,samogradnje topova itd,ispala je jako lijepo Dva prsta gore
Natrag na vrh
T34
Gost
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 3:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Predivno, pogotovo s obzirom a kakvoj je maketi riječ.
Za ruzinu - ostavljam autoru na volju, možda se efekt mogao malo realnije izvući (točkicama uljane boje koje se razvlače kistom), ovako ponegdje izgleda predimenzionirano.
Ali sve je to nevažno - rad je profi, dojam fenomenalan! Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 3:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlicno, bez zamjerki..... smatram da je vrijeme za jednu VII C, u 1/72..... Wink

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Tasma

Član od: 02 Svi 2007
Mjesto: Prigorje
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 3:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izvrsno. Very Happy
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 4:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Essex Napisao/la:

Ne bih se složio s ovim tvrdnjama. U-boot flotile bile su "radni konji" njemačke mornarice, iznijeli su najveći teret i podnijeli najveće žrtve u II. svj. ratu. Za razliku od površinskih brodova koji su uglavnom svoje vrijeme provodili dosađujući se u lukama i na sidrištima, podmornice su gotovo stalno bile na moru. Na kraju svakog krstarenja često je upravo stanje boje na podmornici bio generalni pokazatelj koliko je zapravo trajalo krstarenje. Strelowa U-435 jednom se vratila potpuno prekrivena hrđom; na moru je bila 12-13 tjedana. Doslovno je čitav brod bio ruzinav.
Nakon svakog uplovljavanja podmornica je išla na temeljiti remont, čišćenje i prebojavanje, bez iznimki, i na novo krstarenje je isplovljavala djevičanski čista. To je bila uobičajena praksa u njemačkoj mornarici

Ma znam , al brodovi koji zarđaju u plovidbi imaju nekako drukčiji "tip" rđe od onih koji dugo leže vezani i napušteni, a i jednih i drugih sam se imao prilike nagledat po mnogim svjetskim lukama. Ova njegova podmornica mi baš ima taj tip "ruzine", djeluje kao brod koji napušten dugo stoji vezan.
Meni se ova maketa jako sviđa, ne volim čiste i nove brodove i makete općenito (valjda zato ne radim automobile i motocikle). Wink
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 4:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Živili i hvala na javljanjima.. Wink

..možda sam i mogao malo ublažiti ruzinu ali kada sam počeo stavljati, ovako mi se jako svidjelo.
Naravno to ne znači da se mora svakome svidjeti Smile ....i da je povjesno točno.
Radio sam pomogavši se sa dvije vrlo šture reference na jednom stranom blogu ali riječ je bila o sasvim drugoj podmornici.
Jedino da si date, kao i ja, mašti na volju pa zamislite da je ista još 6-7 mjeseci nakon rata bježala od saveznika.. Wink
U svakom slučaju kritike su na mjestu i konstruktivne pa znam kako ću raditi slijedeći put, ako uopće i budem. Ovo je bio samo jedan mali test za mene. Wink

Španac
Natrag na vrh
barakuda

Član od: 22 Sij 2007
Mjesto: ST
PorukaUpisano: Ned Pro 21, 2008 5:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kod tebe sve kao na traci. Nema odmora dok traje obnova. Very Happy Stvarno si je brzo zgotovija. Maketa je super ispala kad se uzme u obzir o kojo se maketi radi...i više je nego super. Sad da li je ruzine trebalo biti više ili manje..mislim da je to dano autoru na volju...meni je i ovako odlićna.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma