Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 1:45 pm Naslov poruke: U boat U107-IXb, MHM, 1/200 |
|
|
Živili...
..evo prije nego komentirate da kažem par riječi o maketi i gradnji.
Vidjeli ste u projektu o čemu je riječ. Sama maketa imala je vrlo grubih rudimentarnih dijelova koje je trebalo nekako dovesti u mjerilo kako bi koliko toliko sličilo na nešto. Kako sam mogao shvatiti, model je namjenjen skoro isključivo kao model za vodu pa se vjerojatno ni nije puno pažnje davalo kako će sve izgledati već samo da podsjeća na podmornicu.
Plastika je tvrda i masna za brušenje te sam na nekim dijelovima prvo morao koristiti najgrublji šmirgl (plavi) kako bi prvo skinuo par mm pa tek onda na finiji.
Maketarsko ljepilo skoro da uopće ne drži (otapa) plastiku pa je korišteno superglue u gelu. Trećina makete je u stvari samogradnja da eto bar malo dočaram izgled i neke dijelove te dobijem na ukupnom dojmu. Topovi, strojnica, ograda, prednji noseći okvir za rezač, antene i sidro su samogradnja. Imam jedno iskustvo sa jednim brodićem od iste firme ali opet ne toliko da sam mogao nešto vrhunski uraditi. Možda da su dijelovi bili malo bolje odliveni. Što da kažem kada se od srha i grubog lijevanja propeleri skoro nisu prepoznali. Dobro, da ne kukam i pravdam se previše..
Uzmite u obzir moje minijaturno iskustvo sa plovilima, sam proizvod i mjerilo....ja sam vrlo zadovoljan obzirom na sve.
|
 |
| Minesweeper
 | | Član od: 21 Sij 2007 | | Poruke: 962 | |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 2:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlična je  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 2:31 pm Naslov poruke: |
|
|
vec je gotova? lijepo je ispala...mozda jedino boja hrde ja nekak prejaka, prenaglasena... _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 2:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| lijepo si je napravio,samo sto ta hrdja na nekim mjestima izgleda nerealno i prenaglaseno,ali sve u svemu ljepo je ispaa! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 2:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Vrlo realno i odlično urađeno.
Doduše, količina rđe i oguljene boje daju dojam da je riječ o rashodovanom plovilu koji u poslijeratnim mjesecima čeka da pođe za rezalište ili da bude nekome prepušten u diobi ratnog plijena.
Plovilo u operativnim uvjetima ne bi nikad bilo dovedeno u ovako loše stanje, pogotovo ne u njemačkoj ratnoj mornarici. Al' meni se ovakva više sviđa nego da je čista, volim makete na kojima je realno stvoren dojam trošenja.
Sjedni, pet!  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| torax
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 2398 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 2:49 pm Naslov poruke: |
|
|
vec je gotova???....odlicno...cini se da si izvuko maksimum iz makete  _________________ "Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| grmljavina
 | | Član od: 04 Ruj 2008 | | Poruke: 22 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 2:58 pm Naslov poruke: |
|
|
| lipo lipo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 3:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Dok ja nađem sve potrebne podatke, Ivica me preduhitri i završi maketu! Znači ono više ne moram slati, vidim da si se odlično snašao i bez toga!
| Boris G. Napisao/la: | Doduše, količina rđe i oguljene boje daju dojam da je riječ o rashodovanom plovilu koji u poslijeratnim mjesecima čeka da pođe za rezalište ili da bude nekome prepušten u diobi ratnog plijena.
Plovilo u operativnim uvjetima ne bi nikad bilo dovedeno u ovako loše stanje, pogotovo ne u njemačkoj ratnoj mornarici. |
Ne bih se složio s ovim tvrdnjama. U-boot flotile bile su "radni konji" njemačke mornarice, iznijeli su najveći teret i podnijeli najveće žrtve u II. svj. ratu. Za razliku od površinskih brodova koji su uglavnom svoje vrijeme provodili dosađujući se u lukama i na sidrištima, podmornice su gotovo stalno bile na moru. Na kraju svakog krstarenja često je upravo stanje boje na podmornici bio generalni pokazatelj koliko je zapravo trajalo krstarenje. Strelowa U-435 jednom se vratila potpuno prekrivena hrđom; na moru je bila 12-13 tjedana. Doslovno je čitav brod bio ruzinav.
Nakon svakog uplovljavanja podmornica je išla na temeljiti remont, čišćenje i prebojavanje, bez iznimki, i na novo krstarenje je isplovljavala djevičanski čista. To je bila uobičajena praksa u njemačkoj mornarici |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Danny
 | | Član od: 19 Pro 2008 | | Poruke: 931 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 3:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Pratio sam maketu od samog pocetka,samogradnje topova itd,ispala je jako lijepo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 3:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Predivno, pogotovo s obzirom a kakvoj je maketi riječ.
Za ruzinu - ostavljam autoru na volju, možda se efekt mogao malo realnije izvući (točkicama uljane boje koje se razvlače kistom), ovako ponegdje izgleda predimenzionirano.
Ali sve je to nevažno - rad je profi, dojam fenomenalan!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 3:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlicno, bez zamjerki..... smatram da je vrijeme za jednu VII C, u 1/72.....  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tasma
 | | Član od: 02 Svi 2007 | | Poruke: 1021 | | Mjesto: Prigorje |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 3:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Izvrsno.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 4:01 pm Naslov poruke: |
|
|
| Essex Napisao/la: |
Ne bih se složio s ovim tvrdnjama. U-boot flotile bile su "radni konji" njemačke mornarice, iznijeli su najveći teret i podnijeli najveće žrtve u II. svj. ratu. Za razliku od površinskih brodova koji su uglavnom svoje vrijeme provodili dosađujući se u lukama i na sidrištima, podmornice su gotovo stalno bile na moru. Na kraju svakog krstarenja često je upravo stanje boje na podmornici bio generalni pokazatelj koliko je zapravo trajalo krstarenje. Strelowa U-435 jednom se vratila potpuno prekrivena hrđom; na moru je bila 12-13 tjedana. Doslovno je čitav brod bio ruzinav.
Nakon svakog uplovljavanja podmornica je išla na temeljiti remont, čišćenje i prebojavanje, bez iznimki, i na novo krstarenje je isplovljavala djevičanski čista. To je bila uobičajena praksa u njemačkoj mornarici |
Ma znam , al brodovi koji zarđaju u plovidbi imaju nekako drukčiji "tip" rđe od onih koji dugo leže vezani i napušteni, a i jednih i drugih sam se imao prilike nagledat po mnogim svjetskim lukama. Ova njegova podmornica mi baš ima taj tip "ruzine", djeluje kao brod koji napušten dugo stoji vezan.
Meni se ova maketa jako sviđa, ne volim čiste i nove brodove i makete općenito (valjda zato ne radim automobile i motocikle).  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 4:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Živili i hvala na javljanjima..
..možda sam i mogao malo ublažiti ruzinu ali kada sam počeo stavljati, ovako mi se jako svidjelo.
Naravno to ne znači da se mora svakome svidjeti ....i da je povjesno točno.
Radio sam pomogavši se sa dvije vrlo šture reference na jednom stranom blogu ali riječ je bila o sasvim drugoj podmornici.
Jedino da si date, kao i ja, mašti na volju pa zamislite da je ista još 6-7 mjeseci nakon rata bježala od saveznika..
U svakom slučaju kritike su na mjestu i konstruktivne pa znam kako ću raditi slijedeći put, ako uopće i budem. Ovo je bio samo jedan mali test za mene.  _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
 | | Član od: 22 Sij 2007 | | Poruke: 2557 | | Mjesto: ST |
|
Upisano: Ned Pro 21, 2008 5:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Kod tebe sve kao na traci. Nema odmora dok traje obnova. Stvarno si je brzo zgotovija. Maketa je super ispala kad se uzme u obzir o kojo se maketi radi...i više je nego super. Sad da li je ruzine trebalo biti više ili manje..mislim da je to dano autoru na volju...meni je i ovako odlićna. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|