Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Čet Lis 08, 2009 10:37 pm Naslov poruke: Mini turpije |
|
|
Pozdrav.....
Dali netko zna gdje nabaviti mini turpijice? Znaci, raznih oblika, plosnate prvenstveno, kao one male za metal, samo puno tanje, idealno 0,2 ili 0,3mm sirine i isto toliko debljine? Pretpostavljam da toga ima po shopovima, trazio sam ali nista pametno nisam pronasao, pa ako netko zna gdje ima, bio bih zahvalan....
Ili neki uradi sam majstor ima ideju od cega napraviti tako nesto.....? _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Night Hawk
 | | Član od: 03 Svi 2007 | | Poruke: 912 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Čet Lis 08, 2009 11:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Hm, 0.2 ili 0.3mm širine nikad vidio. Možde postoje jedino nekakve dijamantne za urare ili zlatare. A i pretpostavljam da im je i cijena paprena. Cisto sumnjam. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pet Lis 09, 2009 1:27 am Naslov poruke: |
|
|
To je malo presitno za turpiju, kako misliš brusit nešto sa tako tankim, Probaj sa tankim svrdlom _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Pet Lis 09, 2009 12:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja u takvim slucajevima uzmem komadic polistirena ili cega slicnog i na njega naljepim obicni brusni papir graduacije po zelji Za brusenje nekih stvari sam koristijo i okruglu plasticnu cijevcicu promjera cca 3mm, oko koje sam namotao brusni papir.
Malo pogledaj oko sebe i vidjet ces, da ti mnoge stvari, o kojima lupas glavom od zid, leze pod prstima  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pet Lis 09, 2009 12:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Ideja ti je odlicna, ali evo zasto u ovom konkretnom slucaju nebi funkcionirala, ili se barem meni cini da nebi....
Dakle, probusi se rupa sa stvrdlom 0,3, jedna gore, jedna dolje, proreze se skalpelom.... e sad, tako prorezanu "rupu" treba malo prosiriti i oblikovati, dakle ne da bude okrugla (jer je u tom slucaju svejedno, samo probusis rupu stvrdlom), vec mora biti cetvrtasta.....
Nista toliko tanko, a da je home made, ne funkcionira.... Jer sirina te rupe je maltene debljina lista smirgla (nekog p600 recimo), znaci nema mjesta da taj smirgl zaljepis na nesto.... polovicno rjesenje sam nasao tako sto sam obicnu malu turpiju, sirine i debljine cca 5 mm na vrhu stanjio tako da mi taman odgovara i da mogu obraditi rupu, ali trik je sto je toliko tanka da se savija, znaci nista od preciznog obradjivanja.....
No, mislim da sam pronasao, na modelhobbiesu imaju neke mini turpije, od 0,2 do nesto mm, morat cu to jos provjeriti..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
| | Član od: 28 Pro 2008 | | Poruke: 775 | |
|
Upisano: Pet Lis 09, 2009 1:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Vidiš i ja sam se dosta bavio s tim problemom.
Da razjasnimo.
Ti sad imaš nešto kao na lijevoj slici, a želio bi dobiti nešto kao na srednjoj slici?
Ja mogu dobiti nešto kao na desnoj slici pomoću tankog sintetičkog konca. Provučem konac kroz gornju rupu i provlačim ga naprijed nazad, sa silom prema dolje kao kad s zubnim koncem čistiš zube. Mislim da kod 0,3 mm širine, ne igra veliku ulogu razlika u srednjoj ili desnoj slici. Probaj tako, ništa te ne košta osim 20 cm konca  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pet Lis 09, 2009 1:29 pm Naslov poruke: |
|
|
e tocno to.....
trebam dobiti oblik kao na srednjoj figuri, i to jedno 278 puta.....
Tanki sinteticki konac? Moze pojasnjenje? Gdje to naci, kako, sto? I on reze plastiku? Hmm.... Glupo pitanje, ali prije nego sto popalim sav konac u kuci, ljepo bi bilo znati tocno kakav mi treba, da ne moram objasnjavati da sam sa maketarstva presao u svelje.....
Btw, sad malo da sam sebe bacim u dilemu....mozda bi ona pilica za tehnicki mogla odraditi posao, jednostavno je ubodem u gornju rupu i pilim prema donjoj, taman bi ona ostavljaja crtu odgovarajuce debljine...ili nebi? _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
|
Upisano: Pet Lis 09, 2009 1:37 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | e tocno to.....
trebam dobiti oblik kao na srednjoj figuri, i to jedno 278 puta.....
Tanki sinteticki konac? Moze pojasnjenje? Gdje to naci, kako, sto? I on reze plastiku? Hmm.... Glupo pitanje, ali prije nego sto popalim sav konac u kuci, ljepo bi bilo znati tocno kakav mi treba, da ne moram objasnjavati da sam sa maketarstva presao u svelje.....
Btw, sad malo da sam sebe bacim u dilemu....mozda bi ona pilica za tehnicki mogla odraditi posao, jednostavno je ubodem u gornju rupu i pilim prema donjoj, taman bi ona ostavljaja crtu odgovarajuce debljine...ili nebi? |
Ma običan tanki sintetički konac (bilo koje boje ). On radi procjep tako što trenjem ne reže, nego brusi plastiku i stvara se toplina naravno. Ali nećeš valjda raditi ko Speedy Gonzales da skuriš sve. .
A vidiš, bila bi i dobra ideja taj konac ugraditi u pilicu za tehnički umjesto metalne pilice. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pet Lis 09, 2009 1:41 pm Naslov poruke: |
|
|
ok, znaci konac, obicni, domaci, boja nebitna, debljina po potrebi...... puno hvala, probat cu veceras kako to funkcionira...... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Pet Lis 09, 2009 2:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bero Napisao/la: |
|
jel to skicirano u CATIA-i???  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
|
Upisano: Pet Lis 09, 2009 2:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| mariok Napisao/la: | | Bero Napisao/la: |
|
jel to skicirano u CATIA-i???  |
Solidworks. Po meni najbolji. Uživancija za raditi  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pet Lis 09, 2009 4:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Blago tebi, ja jos 3 sata moram u mislima praviti prozorcice, i dosadjivati se na poslu, dok ne dodjem kuci i isprobam tu tehniku......  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Sub Lis 10, 2009 8:30 am Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | Blago tebi, ja jos 3 sata moram u mislima praviti prozorcice, i dosadjivati se na poslu, dok ne dodjem kuci i isprobam tu tehniku......  |
Znaci slicne su nam zivotne muke.....
Ta ideja sa koncem je odlicna i nikada nisam ni pomisljao na to  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|