Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mini turpije
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Čet Lis 08, 2009 10:37 pm    Naslov poruke: Mini turpije Citiraj ovaj komentar

Pozdrav.....

Dali netko zna gdje nabaviti mini turpijice? Znaci, raznih oblika, plosnate prvenstveno, kao one male za metal, samo puno tanje, idealno 0,2 ili 0,3mm sirine i isto toliko debljine? Pretpostavljam da toga ima po shopovima, trazio sam ali nista pametno nisam pronasao, pa ako netko zna gdje ima, bio bih zahvalan....

Ili neki uradi sam majstor ima ideju od cega napraviti tako nesto.....?

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Night Hawk

Član od: 03 Svi 2007
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Čet Lis 08, 2009 11:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm, 0.2 ili 0.3mm širine nikad vidio. Možde postoje jedino nekakve dijamantne za urare ili zlatare. A i pretpostavljam da im je i cijena paprena. Cisto sumnjam.
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pet Lis 09, 2009 1:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To je malo presitno za turpiju, kako misliš brusit nešto sa tako tankim, Probaj sa tankim svrdlom
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Pet Lis 09, 2009 12:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja u takvim slucajevima uzmem komadic polistirena ili cega slicnog i na njega naljepim obicni brusni papir graduacije po zelji Wink Za brusenje nekih stvari sam koristijo i okruglu plasticnu cijevcicu promjera cca 3mm, oko koje sam namotao brusni papir.

Malo pogledaj oko sebe i vidjet ces, da ti mnoge stvari, o kojima lupas glavom od zid, leze pod prstima Wink
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Pet Lis 09, 2009 12:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ideja ti je odlicna, ali evo zasto u ovom konkretnom slucaju nebi funkcionirala, ili se barem meni cini da nebi....

Dakle, probusi se rupa sa stvrdlom 0,3, jedna gore, jedna dolje, proreze se skalpelom.... e sad, tako prorezanu "rupu" treba malo prosiriti i oblikovati, dakle ne da bude okrugla (jer je u tom slucaju svejedno, samo probusis rupu stvrdlom), vec mora biti cetvrtasta.....

Nista toliko tanko, a da je home made, ne funkcionira.... Jer sirina te rupe je maltene debljina lista smirgla (nekog p600 recimo), znaci nema mjesta da taj smirgl zaljepis na nesto.... polovicno rjesenje sam nasao tako sto sam obicnu malu turpiju, sirine i debljine cca 5 mm na vrhu stanjio tako da mi taman odgovara i da mogu obraditi rupu, ali trik je sto je toliko tanka da se savija, znaci nista od preciznog obradjivanja.....

No, mislim da sam pronasao, na modelhobbiesu imaju neke mini turpije, od 0,2 do nesto mm, morat cu to jos provjeriti.....

Natrag na vrh
Bero

Član od: 28 Pro 2008
PorukaUpisano: Pet Lis 09, 2009 1:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vidiš i ja sam se dosta bavio s tim problemom.
Da razjasnimo.
Ti sad imaš nešto kao na lijevoj slici, a želio bi dobiti nešto kao na srednjoj slici?

Ja mogu dobiti nešto kao na desnoj slici pomoću tankog sintetičkog konca. Provučem konac kroz gornju rupu i provlačim ga naprijed nazad, sa silom prema dolje kao kad s zubnim koncem čistiš zube. Mislim da kod 0,3 mm širine, ne igra veliku ulogu razlika u srednjoj ili desnoj slici. Probaj tako, ništa te ne košta osim 20 cm konca Smile
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Pet Lis 09, 2009 1:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

e tocno to.....

trebam dobiti oblik kao na srednjoj figuri, i to jedno 278 puta..... Laughing

Tanki sinteticki konac? Moze pojasnjenje? Gdje to naci, kako, sto? I on reze plastiku? Hmm.... Glupo pitanje, ali prije nego sto popalim sav konac u kuci, ljepo bi bilo znati tocno kakav mi treba, da ne moram objasnjavati da sam sa maketarstva presao u svelje..... Laughing

Btw, sad malo da sam sebe bacim u dilemu....mozda bi ona pilica za tehnicki mogla odraditi posao, jednostavno je ubodem u gornju rupu i pilim prema donjoj, taman bi ona ostavljaja crtu odgovarajuce debljine...ili nebi?

Natrag na vrh
Bero

PorukaUpisano: Pet Lis 09, 2009 1:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reaper Napisao/la:
e tocno to.....

trebam dobiti oblik kao na srednjoj figuri, i to jedno 278 puta..... Laughing

Tanki sinteticki konac? Moze pojasnjenje? Gdje to naci, kako, sto? I on reze plastiku? Hmm.... Glupo pitanje, ali prije nego sto popalim sav konac u kuci, ljepo bi bilo znati tocno kakav mi treba, da ne moram objasnjavati da sam sa maketarstva presao u svelje..... Laughing

Btw, sad malo da sam sebe bacim u dilemu....mozda bi ona pilica za tehnicki mogla odraditi posao, jednostavno je ubodem u gornju rupu i pilim prema donjoj, taman bi ona ostavljaja crtu odgovarajuce debljine...ili nebi?

Ma običan tanki sintetički konac (bilo koje boje Smile ). On radi procjep tako što trenjem ne reže, nego brusi plastiku i stvara se toplina naravno. Ali nećeš valjda raditi ko Speedy Gonzales da skuriš sve. Smile .
A vidiš, bila bi i dobra ideja taj konac ugraditi u pilicu za tehnički umjesto metalne pilice.
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Pet Lis 09, 2009 1:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ok, znaci konac, obicni, domaci, boja nebitna, debljina po potrebi...... puno hvala, probat cu veceras kako to funkcionira......

Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Pet Lis 09, 2009 2:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bero Napisao/la:

jel to skicirano u CATIA-i??? Cool
Natrag na vrh
Bero

PorukaUpisano: Pet Lis 09, 2009 2:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mariok Napisao/la:
Bero Napisao/la:

jel to skicirano u CATIA-i??? Cool

Solidworks. Po meni najbolji. Uživancija za raditi Smile
Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Pet Lis 09, 2009 4:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo sam morao isprobati ,radi.Ovo sa koncem je odlićna ideja i za pilanje "okuka" hvala Bero Very Happy

Reaper

PorukaUpisano: Pet Lis 09, 2009 4:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Blago tebi, ja jos 3 sata moram u mislima praviti prozorcice, i dosadjivati se na poslu, dok ne dodjem kuci i isprobam tu tehniku...... Laughing

Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Pet Lis 09, 2009 7:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reaper Napisao/la:
Blago tebi, ja jos 3 sata moram u mislima praviti prozorcice, i dosadjivati se na poslu, dok ne dodjem kuci i isprobam tu tehniku...... Laughing

Nažalost nisi u pravu , moje radno vrime je od 8-18,ali imam mogućnost kad nema gužve otić doma na kavu ,bacit oko na forum ito je to.Ovo je bila jedna takva puza.
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Sub Lis 10, 2009 8:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reaper Napisao/la:

Znaci slicne su nam zivotne muke..... Laughing

Ta ideja sa koncem je odlicna i nikada nisam ni pomisljao na to Wink
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma