Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| hawx88
 | | Član od: 19 Ožu 2010 | | Poruke: 45 | |
|
Upisano: Pet Tra 09, 2010 7:58 pm Naslov poruke: Par pitanjca u vezi lakiranja (kist) |
|
|
Pošto sam pri kraju svojeg prvog rada, dakle početnik, zanima me jedna sitnica, a opet, neznam idem li u dobrom smjeru. Naime, radim 1/48 MiG 21, obojao jesam (akril) i to kistom, čak je dobro ispalo (za prvi put). E sad, nisam se usudio uzimati auto lak, a pošto nemam AB, prisiljen sam raditi s kistom. Ok, nema frke, uzeo sam MM enemal lak i tinner, izmješao u omjeru 1:1..sredio to s kistom, i sad me zanima je li normalno da se lak nakon 2 dana sušenja ljepi na dodir? Muči me jer sam ljepio zadnje stvari i kako sam držao maketu u ruci, otisak prsta mi je ostao na laku, a imam filing da se isto desilo i s bojom ispod što grozno izgleda.
Pošto sam sad stavio decale, morao bi proći s lakom..pa, nastavim ili? Vaša je zadnja riječ  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Marco Polo HR
 | | Član od: 13 Velj 2010 | | Poruke: 291 | | Mjesto: ZAGREB,Gajnice |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pet Tra 09, 2010 8:34 pm Naslov poruke: |
|
|
malo je čudno da se ljepi nakon 2 dana na dodir. MM enamel lakovi znaju biti malo čudni. I glos i mat. Naime mat zbog starosti zna nakon nanošenja pobijeliti a sjajni se slabije suši. Moj savjet je da nabaviš (ili bar posudiš dok ne kupiš radi finalne izrade), Humbrol enamel lak. Ukoliko se ipak odlučiš da koristiš MM preko decala, razrijedi ga malo više. Recimo 65% u korist razrijeđivača. Trebao bi se brže osušiti. Ukoliko ne bude, vjerojatno je prošao rok trajanja. Ako ti se to i desi, u međuvremenu nabavi Humbrol-ov i pređi maketu još jednim laganim slojem. Ovaj otisak se može riješiti sa brusnim papirom gradacije 2000 ali kada se lak potpuno osuši.
Iskreno se nadam da će netko imati još bolji savjet, ja sam ovo napisao temeljem osobnog iskustva sa MM lakovima. Upravo zbog toga sam prešao na MM akril lak. U svakom slučaju vrijedi sačekati još koji savjet i ipak maketu privesti kraju sa uspjehom.  _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hawx88
|
Upisano: Pet Tra 09, 2010 8:43 pm Naslov poruke: |
|
|
@ Marco Polo HR
Toga se i bojim - slikanja, u nabavci sam dostojne opreme. Ovo je nula (3 MP i zoom) jer se ništ ne vidi (možda pomogne ova druga slika):
Dakle, obična packa, nije toliko strašno, al pošto je u pitanju čitava maketa, moglo bi se napackat još pošto je lakirano kistom, očito sam predebelo napravio, pa se još nije posušilo.
@ Aranza
Hm..vidiš, o tome nisam razmišljao, lak je iz 2009, a thinner iz 2008. Thninner-a mi je ostalo nešt malo...nedovoljno, alternativa za mix?
hawx88: poruka promijenjena dana: Pet Tra 09, 2010 8:48 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Marco Polo HR
 | | Član od: 13 Velj 2010 | | Poruke: 291 | | Mjesto: ZAGREB,Gajnice |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Pet Tra 09, 2010 9:41 pm Naslov poruke: |
|
|
mozda da probas preci preko otiska lagano najfinijim brusnim papirom, trebalo bi ga se rijesiti...
a sto se tice MM lakova, radim vec odavno sa njima i nisam imao nikakvih problema, uglavnom ako i jest nesto bilo, onda je to bilo do mene i moje nepaznje, u tvom slucaju mislim da nije bitna starost nego to cudo s cime si ga razrijedio, ja svoj razrjedjujem sa nitrom, 60-40 u korist nitra, e sada, ja to prskam ab-om, a bojim se da bi tebi to moglo pojest maketu, onda je najbolje da uzmes sinteticki razrjedjivac, jest da se dugo susi, ali ce se ipak na kraju osusit...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Shinobi
 | | Član od: 05 Pro 2007 | | Poruke: 1981 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pet Tra 09, 2010 10:53 pm Naslov poruke: |
|
|
| Marco Polo HR Napisao/la: | za tu packu ne znam možda ako baciš mat lak preko toga možda taj lak bude riješio tu packu  |
Koja logika je iza ovog prijedloga?  _________________ Life's journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting "HOLLY SHIT...WHAT A RIDE!!" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Tra 10, 2010 10:19 am Naslov poruke: |
|
|
| Shinobi Napisao/la: | | Marco Polo HR Napisao/la: | za tu packu ne znam možda ako baciš mat lak preko toga možda taj lak bude riješio tu packu  |
Koja logika je iza ovog prijedloga?  |
14 godina.....  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aces High
 | | Član od: 02 Lip 2009 | | Poruke: 197 | | Mjesto: Đakovo |
|
Upisano: Sub Tra 10, 2010 2:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| slider Napisao/la: | | Shinobi Napisao/la: | | Marco Polo HR Napisao/la: | za tu packu ne znam možda ako baciš mat lak preko toga možda taj lak bude riješio tu packu  |
14 godina.....  |
Al mora se priznati da se dečko kuži u sve, a na forumu je tek dva mjeseca. Te napredne mlade generacije....  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Sub Tra 10, 2010 2:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| Aces High Napisao/la: | | slider Napisao/la: | | Shinobi Napisao/la: | | Marco Polo HR Napisao/la: | za tu packu ne znam možda ako baciš mat lak preko toga možda taj lak bude riješio tu packu  |
14 godina.....  |
Al mora se priznati da se dečko kuži u sve, a na forumu je tek dva mjeseca. Te napredne mlade generacije....  |
ili ti dobijas takav dojam oko toga...
kuzio sam i ja u pocetku dok nisam skuzio da nista ne kuzim...
hawx88 nadam se da si rjesio problem, javi jesi sto radio u vezi toga...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1355 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sub Tra 10, 2010 3:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| st65uka Napisao/la: | | Aces High Napisao/la: | | slider Napisao/la: | | Shinobi Napisao/la: | | Marco Polo HR Napisao/la: | za tu packu ne znam možda ako baciš mat lak preko toga možda taj lak bude riješio tu packu  |
14 godina.....  |
ili ti dobijas takav dojam oko toga...
kuzio sam i ja u pocetku dok nisam skuzio da nista ne kuzim...
stuka je dobro reka  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hawx88
|
Upisano: Sub Tra 10, 2010 3:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| st65uka Napisao/la: |
Nisam još ništa dirao, danas ću nastavit, još se lijepi lak Usput, kad smo već ko finiširanja, bojim se radit wash s bojom jer mi se suši i ostavlja fleke (akril/voda...tuš/voda...kombinacija krede, vode i deterđenta za pranje šljaka, ali nemam crnu kredu (isprobao sam sa smeđom))...stoga sam panele naglasio olovkom (eraser tehnika)...i malo zaprljao model...nije možda tolko realno, ali bolje išta nego ništa...ionako cu sad morati opet lakirat da mi decali ne otpadnu jer kako sam šlampav i to bi se moglo dogoditi Već vidim da će se sušit opet 3-4 dana ... onda opet malo olovke..pa lak i amen (nakon 5 tjedana rada). Napisah esej  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1300 | |
|
Upisano: Sub Tra 10, 2010 3:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Imaš u onim ženskim dućanima ( DM, Muller i sl...) one flexibilne turpijice za nokte sa 3 gradacije... to uzmi, i kad ti se ovaj lak posuši do kraja pređi malo sa tom turpijicom. Počni sa najfinijom gradacijom, vidi jel pomaže, pa ako treba pređi s malo grubljom. Nemoj odmah početi sa najgrubljom, da ne bi nepotrebno oštetio i lak i sloj boje ispod.
Dobro su ti kolege rekli, MM lakovi znaju bit jako čudni, al mislim i da si možda previše razrijedio lak, 1:1 omjer je dobar za AB, ali kad radiš kistom, onda treba staviti manje razrjeđivača. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hawx88
|
Upisano: Sub Tra 10, 2010 3:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| daneel Napisao/la: | | Dobro su ti kolege rekli, MM lakovi znaju bit jako čudni, al mislim i da si možda previše razrijedio lak, 1:1 omjer je dobar za AB, ali kad radiš kistom, onda treba staviti manje razrjeđivača. |
Žalim što nisam pitao na vrijeme, sad znam za drugi put. Btw, najfiniji brusni papir što imam je 1000. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|