Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Par pitanjca u vezi lakiranja (kist)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
hawx88

Član od: 19 Ožu 2010
PorukaUpisano: Pet Tra 09, 2010 7:58 pm    Naslov poruke: Par pitanjca u vezi lakiranja (kist) Citiraj ovaj komentar

Pošto sam pri kraju svojeg prvog rada, dakle početnik, zanima me jedna sitnica, a opet, neznam idem li u dobrom smjeru. Naime, radim 1/48 MiG 21, obojao jesam (akril) i to kistom, čak je dobro ispalo (za prvi put). E sad, nisam se usudio uzimati auto lak, a pošto nemam AB, prisiljen sam raditi s kistom. Ok, nema frke, uzeo sam MM enemal lak i tinner, izmješao u omjeru 1:1..sredio to s kistom, i sad me zanima je li normalno da se lak nakon 2 dana sušenja ljepi na dodir? Muči me jer sam ljepio zadnje stvari i kako sam držao maketu u ruci, otisak prsta mi je ostao na laku, a imam filing da se isto desilo i s bojom ispod što grozno izgleda.

Pošto sam sad stavio decale, morao bi proći s lakom..pa, nastavim ili? Vaša je zadnja riječ Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Marco Polo HR

Član od: 13 Velj 2010
Mjesto: ZAGREB,Gajnice
PorukaUpisano: Pet Tra 09, 2010 8:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poslikaj pa da prosudimo Wink
Prvi http://www.youtube.com/watch?v=YXRH50fvHWA
Drugi http://www.youtube.com/watch?v=hM3jzlyNIpc&feature=related
Power of admin
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Pet Tra 09, 2010 8:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

malo je čudno da se ljepi nakon 2 dana na dodir. MM enamel lakovi znaju biti malo čudni. I glos i mat. Naime mat zbog starosti zna nakon nanošenja pobijeliti a sjajni se slabije suši. Moj savjet je da nabaviš (ili bar posudiš dok ne kupiš radi finalne izrade), Humbrol enamel lak. Ukoliko se ipak odlučiš da koristiš MM preko decala, razrijedi ga malo više. Recimo 65% u korist razrijeđivača. Trebao bi se brže osušiti. Ukoliko ne bude, vjerojatno je prošao rok trajanja. Ako ti se to i desi, u međuvremenu nabavi Humbrol-ov i pređi maketu još jednim laganim slojem. Ovaj otisak se može riješiti sa brusnim papirom gradacije 2000 ali kada se lak potpuno osuši.
Iskreno se nadam da će netko imati još bolji savjet, ja sam ovo napisao temeljem osobnog iskustva sa MM lakovima. Upravo zbog toga sam prešao na MM akril lak. U svakom slučaju vrijedi sačekati još koji savjet i ipak maketu privesti kraju sa uspjehom. Wink

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
hawx88

PorukaUpisano: Pet Tra 09, 2010 8:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

@ Marco Polo HR

Toga se i bojim - slikanja, u nabavci sam dostojne opreme. Ovo je nula (3 MP i zoom) jer se ništ ne vidi (možda pomogne ova druga slika):

Dakle, obična packa, nije toliko strašno, al pošto je u pitanju čitava maketa, moglo bi se napackat još Laughing pošto je lakirano kistom, očito sam predebelo napravio, pa se još nije posušilo. Confused

@ Aranza

Hm..vidiš, o tome nisam razmišljao, lak je iz 2009, a thinner iz 2008. Mad Thninner-a mi je ostalo nešt malo...nedovoljno, alternativa za mix?

hawx88: poruka promijenjena dana: Pet Tra 09, 2010 8:48 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
Marco Polo HR

Član od: 13 Velj 2010
Mjesto: ZAGREB,Gajnice
PorukaUpisano: Pet Tra 09, 2010 8:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Trebao si pustit još neko vrijeme
Prvi http://www.youtube.com/watch?v=YXRH50fvHWA
Drugi http://www.youtube.com/watch?v=hM3jzlyNIpc&feature=related
Power of admin

Marco Polo HR: poruka promijenjena dana: Ned Tra 18, 2010 5:58 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
st65uka

Član od: 06 Stu 2007
Mjesto: Auckland, NZ
PorukaUpisano: Pet Tra 09, 2010 9:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mozda da probas preci preko otiska lagano najfinijim brusnim papirom, trebalo bi ga se rijesiti... Wink
a sto se tice MM lakova, radim vec odavno sa njima i nisam imao nikakvih problema, uglavnom ako i jest nesto bilo, onda je to bilo do mene i moje nepaznje, u tvom slucaju mislim da nije bitna starost nego to cudo s cime si ga razrijedio, ja svoj razrjedjujem sa nitrom, 60-40 u korist nitra, e sada, ja to prskam ab-om, a bojim se da bi tebi to moglo pojest maketu, onda je najbolje da uzmes sinteticki razrjedjivac, jest da se dugo susi, ali ce se ipak na kraju osusit... Very Happy
Natrag na vrh
Shinobi

Član od: 05 Pro 2007
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pet Tra 09, 2010 10:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Marco Polo HR Napisao/la:
za tu packu ne znam možda ako baciš mat lak preko toga možda taj lak bude riješio tu packu Nis nezna

Koja logika je iza ovog prijedloga? Question Question
slider
Gost
PorukaUpisano: Sub Tra 10, 2010 10:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Shinobi Napisao/la:
za tu packu ne znam možda ako baciš mat lak preko toga možda taj lak bude riješio tu packu Nis nezna

14 godina..... Wink
Natrag na vrh
Aces High

Član od: 02 Lip 2009
Mjesto: Đakovo
PorukaUpisano: Sub Tra 10, 2010 2:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:
Shinobi Napisao/la:

14 godina..... Wink

Al mora se priznati da se dečko kuži u sve, a na forumu je tek dva mjeseca. Te napredne mlade generacije.... Wink
Natrag na vrh
st65uka

Član od: 06 Stu 2007
Mjesto: Auckland, NZ
PorukaUpisano: Sub Tra 10, 2010 2:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Aces High Napisao/la:
slider Napisao/la:
Shinobi Napisao/la:

14 godina..... Wink

Al mora se priznati da se dečko kuži u sve, a na forumu je tek dva mjeseca. Te napredne mlade generacije.... Wink

ili ti dobijas takav dojam oko toga... Wink
kuzio sam i ja u pocetku dok nisam skuzio da nista ne kuzim... Cool
hawx88 nadam se da si rjesio problem, javi jesi sto radio u vezi toga... Wink
Natrag na vrh
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Tra 10, 2010 3:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

st65uka Napisao/la:
Aces High Napisao/la:
slider Napisao/la:
Shinobi Napisao/la:

14 godina..... Wink

ili ti dobijas takav dojam oko toga... Wink
kuzio sam i ja u pocetku dok nisam skuzio da nista ne kuzim... Cool

stuka je dobro reka Laughing Laughing Laughing
hawx88

PorukaUpisano: Sub Tra 10, 2010 3:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

st65uka Napisao/la:

Nisam još ništa dirao, danas ću nastavit, još se lijepi lak Smile Usput, kad smo već ko finiširanja, bojim se radit wash s bojom jer mi se suši i ostavlja fleke (akril/voda...tuš/voda...kombinacija krede, vode i deterđenta za pranje šljaka, ali nemam crnu kredu (isprobao sam sa smeđom))...stoga sam panele naglasio olovkom (eraser tehnika)...i malo zaprljao model...nije možda tolko realno, ali bolje išta nego ništa...ionako cu sad morati opet lakirat da mi decali ne otpadnu Laughing jer kako sam šlampav i to bi se moglo dogoditi Very Happy Već vidim da će se sušit opet 3-4 dana Mad... onda opet malo olovke..pa lak i amen (nakon 5 tjedana rada). Napisah esej Laughing
Natrag na vrh
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Tra 10, 2010 3:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imaš u onim ženskim dućanima ( DM, Muller i sl...) one flexibilne turpijice za nokte sa 3 gradacije... to uzmi, i kad ti se ovaj lak posuši do kraja pređi malo sa tom turpijicom. Počni sa najfinijom gradacijom, vidi jel pomaže, pa ako treba pređi s malo grubljom. Nemoj odmah početi sa najgrubljom, da ne bi nepotrebno oštetio i lak i sloj boje ispod.
Dobro su ti kolege rekli, MM lakovi znaju bit jako čudni, al mislim i da si možda previše razrijedio lak, 1:1 omjer je dobar za AB, ali kad radiš kistom, onda treba staviti manje razrjeđivača.
Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Sub Tra 10, 2010 3:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bit će to dobro i što je rekla Milka Planinc "Kriza je , maži tanje."
hawx88

PorukaUpisano: Sub Tra 10, 2010 3:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

daneel Napisao/la:
Dobro su ti kolege rekli, MM lakovi znaju bit jako čudni, al mislim i da si možda previše razrijedio lak, 1:1 omjer je dobar za AB, ali kad radiš kistom, onda treba staviti manje razrjeđivača.

Žalim što nisam pitao na vrijeme, sad znam za drugi put. Btw, najfiniji brusni papir što imam je 1000.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma