Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mr.Color Thinner!

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Kiowa

Član od: 21 Ožu 2010
PorukaUpisano: Sri Tra 28, 2010 8:10 pm    Naslov poruke: Mr.Color Thinner! Citiraj ovaj komentar

Kako stoji naslov teme, treba mi thinner za Mr.Color boje (solvent-based), šta bi to mogel upotrijebiti umesto ovog thinnera....
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Tra 29, 2010 9:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako su u pitanju Mr.Color akrilne boje, onda ih se osim Mr.color acryl thinnera, može razrjeđivati sa Tamiya X-20 thinnerom ili izopropilnim alkoholom. Može se koristiti i obični medicinski alkohol sa malo destilirane vode, ali su onda rezultati slabiji. Može se razrjeđivati i sa tekućinom za pranje stakala na autu, ali u otrovnost i cijelu tehnologiju ovog postupka nisam baš upućen. Ako netko ima iskustva sa takvim razrjeđivanjem Gunze boja, neka napiše kako treba raditi... Inače, Gunze i Tamiya su boje na istoj bazi i mogu se miješati i razrjeđivati na isti način, a ostale akrilne boje su "druga kemija", pa nisu kompatibilne...Gunze ima i enamel boje, a one se razrjeđuju običnim sintetičnim uljnim razređivačem.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Kiowa

Član od: 21 Ožu 2010
PorukaUpisano: Čet Tra 29, 2010 9:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala...

Gunze Sangyo Aqueous=Tamiya------>na istoj osnovi (akril), razrjeđivač Tamiya X-20=Aqueous color thinner

Mr.Color--------> enamel boje, razrjeđivač obični sintetični uljni razređivač!

Član od: 25 Sij 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Tra 29, 2010 11:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kiowa Napisao/la:
Hvala...

Gunze Sangyo Aqueous=Tamiya------>na istoj osnovi (akril), razrjeđivač Tamiya X-20=Aqueous color thinner

Mr.Color--------> enamel boje, razrjeđivač obični sintetični uljni razređivač!

Jesi li siguran za ovo oko Mr. Color, ako se ne varam, Mr. Color je lacquer based boja a mene je pak uvijek zanimalo koji vrag je taj "lacquer" i što je "lacquer thinner" na hrvatskom?
Natrag na vrh
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Čet Tra 29, 2010 12:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja koristim nitro za Mr. Color i nisam imao problema, a i za Tamiyu sam koristio nitro
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Uto Svi 04, 2010 5:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E sad nije baš 100% u temi ali da ne otvaram novu a da se ne vežem na prastare.
Kupio Model Masterov Lacquer Thinner i čini mi se da sam pogriješio iz dva razloga:
1. djeluje mi kao nitro tj. vrlo brzo suši/isparava te imam problema za upotebu s kistom.
2. razrijedio sam mat boju (tukac i to veliki tukac) i dobio sjajnu razrijeđenu boju.
ukratko čisti promašaj, morat ću ukloniti sve bojano.
Zanima me da li je tko imao već takvih problema ili je to u stvari normalno?
Embarassed Leo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Bero

Član od: 28 Pro 2008
PorukaUpisano: Uto Svi 04, 2010 6:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam svojedobno u svojim naivno-istraživačkim periodima kupio MM Lacquer Thinner misleći da će mi biti idealan za razrijeđivanje upravo MM Enamel boje, međutim taj thinner mi je umjesto razrijeđivao upravo grušao boju i pretvarao je u grudice. Skoro sam ga bacio iz očaja jer nisam znao za što ga iskoristiti, malo sam istraživao po netu i savršeno mi je poslužio kao sredsvo za razrijeđivannje Mr surfacera 500 i sl. iz te porodice.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma