Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 7:55 pm Naslov poruke: |
|
|
| L 555 BAT Napisao/la: | | ... upecao isto takvo staro izdanje potpuno neoštećeno i to će biti jedina maketa u stashu koju sigurno neću raditi - ostat će u kutiji kao takva za uspomenu.... |
Ja takvu "kolekciju" skupljam vec dulje vrijeme. Originalna pakiranja kakva su bila kad sam ih kupio kao mali... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| YU-AMB
| | Član od: 06 Pro 2011 | | Poruke: 18 | |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2011 6:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| L 555 BAT Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | | i na odjelu igračaka je bilo svega nekoliko vrsta maketa od Heller Mehanotehnike- Spitfire Vb, P-36Q Airacobra, Hurricane Mk.II, P-51D Mustang, Mirage IIIc, Polikarpov I-153 i brod Richeleu. |
samo da dopunim (sjećam se tih maketa k'o da nije prošlo 30-tak godina): nosač aviona Arromanches (prodan nedavno na ebayu za 199$ i to originalno pakiranje mehanotehnike) civilni avioni u mjerilu 1/125 DC10 (sa jatovim oznakama), boeing 707 i 727, još par francuskih krstarica i razarača u 1/400 mjerilu, tenk AMX 30 ....... |
Da, slovenacka Mehanotehnika je napravila sjajan posao sa tim Heller maketatama. Bas me zanima da li igde moze da se danas nadje neotvorena kutija 727 ili DC-10 sa JAT oznakama. Negde, u mojoj arhivi imam i dalje broj YUVAM biltena iz 1987. sa slikama sastavljenog 727 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| YU-AMB
|
Upisano: Uto Pro 06, 2011 7:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Inace, da nije rec o WEB Platicart An-24? To je visokokrilac i prilicno velika maketa
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veteran
 | | Član od: 29 Ruj 2010 | | Poruke: 292 | |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2011 10:03 pm Naslov poruke: nostalgija |
|
|
| Izbor teme je fantastičan. Već sam nekoliko puta sve prošao i ponovo se vraćam na početak. Moja prva maketa kupljena u Trstu bila je F-101 Voodoo u 1/144 (proizvođač Otaki). Još uvijek je imam, sastavljena je za 2-3 minute bez bojanja. Poslije su došli Lincolnov Starfire, KP-jci iz Bogovićeve i Revell iz jedne prodavaone u Martićevoj (tamo je bilo i elektronike). Rado se sjećam tih vremena , pogotovo jer su sve te makete još na životu. Dobra stara vremena! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| YU-AMB
|
Upisano: Uto Pro 06, 2011 10:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Sto se mene tice, prva maketa je bila jako davno..znam da je bio DC-8 i SAS. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2011 1:36 am Naslov poruke: |
|
|
| YU-AMB Napisao/la: | | L 555 BAT Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | | i na odjelu igračaka je bilo svega nekoliko vrsta maketa od Heller Mehanotehnike- Spitfire Vb, P-36Q Airacobra, Hurricane Mk.II, P-51D Mustang, Mirage IIIc, Polikarpov I-153 i brod Richeleu. |
samo da dopunim (sjećam se tih maketa k'o da nije prošlo 30-tak godina): nosač aviona Arromanches (prodan nedavno na ebayu za 199$ i to originalno pakiranje mehanotehnike) civilni avioni u mjerilu 1/125 DC10 (sa jatovim oznakama), boeing 707 i 727, još par francuskih krstarica i razarača u 1/400 mjerilu, tenk AMX 30 ....... |
Da, slovenacka Mehanotehnika je napravila sjajan posao sa tim Heller maketatama. Bas me zanima da li igde moze da se danas nadje neotvorena kutija 727 ili DC-10 sa JAT oznakama. Negde, u mojoj arhivi imam i dalje broj YUVAM biltena iz 1987. sa slikama sastavljenog 727 |
Pa evo, mogu se pohvaliti s originalnim pakovanjem Mehanotehnikinih DC-10 i Concordea. Možda je malo previše tražiti da su kutije još i neotvorene, ali ovi moji "vintage-si" su kompletni, uključujući tu i neotvorene bočice s originalnim Hellerovim bojama - premda ne bih jamčio za agregatno stanje istih ... U kutiji DC-10 je čini mi se čak i originalni račun unutra ... Tu ću kutiju zadržati, a ako je pak neki "Mehanotehnika nostalgičar" zainteresiran, mogu mu ustupiti Concordea ...
S druge sam strane sam kod VEB-ova MiGa-15 u 1:50 bio dovoljno mudar i ne-nestrpljiv pa ga nisam dirao odn. otvarao, tako da je i celofan ostao nedirnut. Da sam i kod nekih drugih svojih "oldie but goldie" maketa bio toliko promućuran (premda to baš i nije u maketarskom điru), vjerujem da bih sada imao pravo malo bogatstvo u ormaru ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| YU-AMB
|
Upisano: Sri Pro 07, 2011 3:30 am Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: | | YU-AMB Napisao/la: | | L 555 BAT Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | | i na odjelu igračaka je bilo svega nekoliko vrsta maketa od Heller Mehanotehnike- Spitfire Vb, P-36Q Airacobra, Hurricane Mk.II, P-51D Mustang, Mirage IIIc, Polikarpov I-153 i brod Richeleu. |
Pa evo, mogu se pohvaliti s originalnim pakovanjem Mehanotehnikinih DC-10 i Concordea. Možda je malo previše tražiti da su kutije još i neotvorene, ali ovi moji "vintage-si" su kompletni, uključujući tu i neotvorene bočice s originalnim Hellerovim bojama - premda ne bih jamčio za agregatno stanje istih ... U kutiji DC-10 je čini mi se čak i originalni račun unutra ... Tu ću kutiju zadržati, a ako je pak neki "Mehanotehnika nostalgičar" zainteresiran, mogu mu ustupiti Concordea ...
S druge sam strane sam kod VEB-ova MiGa-15 u 1:50 bio dovoljno mudar i ne-nestrpljiv pa ga nisam dirao odn. otvarao, tako da je i celofan ostao nedirnut. Da sam i kod nekih drugih svojih "oldie but goldie" maketa bio toliko promućuran (premda to baš i nije u maketarskom điru), vjerujem da bih sada imao pravo malo bogatstvo u ormaru ... |
Mozes li makar da slikas, da i ostali vise kako je to izgledalo? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2011 9:37 am Naslov poruke: |
|
|
Dobio za poklon u 3. razredu OŠ za rođendan i dobro se navukao. Danas zato uvijek imam doma 2-3 Hurrya u raznim omjerima i raznih firmi.
Heller je očito bio jedan od glavih trovača po ovim prostorima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2011 9:46 am Naslov poruke: |
|
|
| P-51 Napisao/la: |
Dobio za poklon u 3. razredu OŠ za rođendan i dobro se navukao. Danas zato uvijek imam doma 2-3 Hurrya u raznim omjerima i raznih firmi.
Heller je očito bio jedan od glavih trovača po ovim prostorima. |
Sjecam se i omjera cijena u Aviotehnici: KP-ov Il-10 je kostao 8 (dinara ili "hiljada", ne sjecam se), a ovaj Hurricane u istoj trgovini 30... Gotovo 1:4. Cak su i WEB-ove velike makete bile jeftinije: Berijev (hidroavion) je bio oko 15 (dinara ili "hiljada"...)
Zbog toga smo milsili da su ti Helleri-Mehanotehnike zaista nesto vrhunsko...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2011 10:15 am Naslov poruke: |
|
|
| P-51 Napisao/la: |
Heller je očito bio jedan od glavih trovača po ovim prostorima. | Sjećam se i ovoga! Crna plastika. Nakon sastavljanja, odmah dekali bez bojanja.. Među onima koji su tada u mom razredu u školi sklapali makete ( a bilo nas je dosta ) bio je jedan od glavnih kriterija dobro složene makete ako se propeler okretao kad si puhnuo u njega, a bio si "glavna faca" ako si sklapao bez sastavnice...Nažalost,nemam više sačuvanu ni jednu maketu iz vremena osnovne škole, ni sastavljenu, ni u kutiji, ali sam u srednjoj školi ponovno kupio 2 Hellerova Hurricanea i napravio ih-jednog kao IV R.P., a drugog baš kao ovog noćnog lovca sa kutije. čak sam i skrečao rezervare i spustio horizontalce...Ta maketa je još uvijek "živa". Bojana je kistom. Velika stvar je tada bila što je počeo izlaziti YU-Vam bilten i u prva dva broja časopisa su teme bile Spitfire i Hurricane, pa su te dvije Hellerove makete postale najtraženija roba među maketarima bivše Juge.
Mislim da je jedan od glavnih razloga što su Heller-Mehanotehnika makete dobro išle i činjenica da su imale lijepe i "borbene" box-artove. Sjećam se da je nama klincima bilo uvijek jako važno što je na kutiji-neprijateljski avion koji se ruši u plamenu u pozadini pobjedonosnog lovca, i maketa je odmah bila atraktivnija. Sjećam se razočaranja kad je Heller poslije, kao i Airfix počeo raditi kutije sa retuširanim fotografijama maketa-to jednostavno nije bilo ono pravo. Osim toga, Airfix je bio cijenjen i jer je imao lijepo napravljene pilote-jedna od glavnih zamjerki Helleru je bilo to što se sa maketom ne dobije pilot.. Te su makete služile kao igračke i sve su se malo po malo polomile u bezbrojnim "zračnim bitkama". prvo bi ostale vez antena, pa bez stajnog trapa, pa bez krakova propelera...Sa srednjom školom je došla i doza ozbiljnosti, pa su makete bile za gledanje. Nažalost, zbog nedostatka vitrine, stajale su na ormaru u prašini, ili visjele obješene na lusteru. Cijelu kolekciju VEB-ovih maketa 1/100 sam povješao sa "krenom" (ribički najlon) na krakove lustera u dnevnoj sobi. Roditelji su malo uzdisali, ali to je očito bilo manje strašno od Iron Maidena i W.A.S.P.-a koji su se vrtili na gramofonu. Koliko se sijećam, na lusteru su bili An-24, MiG-21 f-13, Saab Draken, Mil-Mi-2... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2011 10:40 am Naslov poruke: |
|
|
| Od svega tog ostadoše Maideni, bog ih poživio, nije loš ovaj zadnji Final Frontier. Makete ubiše dodatci. Eto, neću više u OT. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| YU-AMB
|
Upisano: Sri Pro 07, 2011 4:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Na internetu sam uspeo da pronadjem boxart 727 kakav se tada prodavao. Nije bilo ni napomene da se unutra nalaze i JAT dekali, pa je to za sve bilo prijatno iznenadjenje
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| husky011
 | | Član od: 28 Ruj 2010 | | Poruke: 307 | |
|
Upisano: Sri Velj 22, 2012 10:48 am Naslov poruke: |
|
|
Davno, neke 1986 godine, kad je jos bilo blagostanje u sada nam bivsoj drzavi, ziveo sam u Modrici, u Bosni, dok mi je otac radio u Beogradu i vikendom dolazio kod majke i mene.
U Modrici je, kao i u svim bosanskim palankama, postojao lanac robnih kuca UPi.
Koliko se secam to je bio neki sarajevski pandan Merkatoru ili Beogradskim robnim kucama...
Firma UPi je nabavljala WEB-ove makete i prva maketa koju sam uradio bio je njihov Boing 727.
Tad jos nije bilo ni lepkova ni farbi, sem lepka koji je pakovan u aluminijumskoj bocici i srebrne farbe u istom pakovanju koje dolaze uz maketu.
Plastika je uvek bila bela, a sa tom srebrnom, pa mislim da joj je kvalitet bio na nivou farbe za metalne cunke za peci,ipak si nesto mogao da uradis...
E kasnije su neke druge prodavnice pocele da uvoze i KP, pa sam se domogao i Lavockina 7 i Avie C-2 i jos nekih maketa tog proizvodjaca.
Tek mnogo kasnije, recimo neke 1992 godine sam video i dobio prvu maketu u kontradetalju, i to je bio ESCI Mirage F1.
Tih devedesetih bila je prava poplava ESCI maketa, i tenkova i aviona i vojnika i Molak i Modelmaster boja...
Danas mi je smesno kako sam nekada trcao u Shangri La na Crvenom krstu i pario oci na maketama koje je, meni tada cika, Veljko Vukmanovic drzao na policama u svojoj radnji, pazario nesto i sto brze doleteo kuci da uradim tu maketu, makar i za jedan dan...
Sada sedim ispred perfektnog Revellovog Tornada u 1/32 i razmisljam kako smo nekada radili makete, trudili se, dodavali plastiku i lim da budu autenticne, a sada imas sve gotovo, samo izbrusisi malo i kupis i ubacis sta god ti treba.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sri Velj 22, 2012 11:01 am Naslov poruke: |
|
|
prva maketa - matchbox Hawker Fury.....
ukradena kad sam se doselio u novu kucu od susjeda.....
pa sam prije par godina dobio jednog vintage ( prije revelovog reizdanja)
i zaijepio ga za pol sata kao nekad, i stavio na stalak s naljepnicama na plastici.....
imao sam srecu pa sam u prvom naleu sedamdesetih imao petnaestak matchboxa (19 dinara komad)...
kad sam dobio bon od stare iz njene skole za novu godinu ( 10 hiljada/100 dinara/jedna crvena) nisam mogao docekat podjelu darova u skoli- unutra 5!!!!! matchboxa.....
stara je bila zadovoljnija da slazem makete nego igram nogomet ( kriva procjena , pa sam imao srecu da sam kogao sklapati sve kaj je dolazilo - sve webove, pa kpove,pa mehanotehnikine i na kraju escije....
plus ono kaj bi dobijal izvana od svih koji su isli van
tada je u frankopanskoj bio ducan s elektronikom, pa kad je stari isao po materijal, uvijek bi kapnuo i bar jedan KP...visili su u ducanu neobojeni sivi....
polikarca sam sastavio kod tete na balkonu na tresnjevci dok su oni pili kavu
a helerovog mustanga na zadnjem sjedalu auta dok smo putovali iz zga u metkovic...do sarajeva je vec letio otraga...  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 22, 2012 2:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: | a helerovog mustanga na zadnjem sjedalu auta dok smo putovali iz zga u metkovic...do sarajeva je vec letio otraga...  | ..a onda su svi nasnifani ljepilom pjevali do Metkovića. To je slično mom skalpanju Hellerovog Mustanga na prozorskoj dasci, samo što je prozor bio otvoren... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|