Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Nostalgija
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Damir
Gost
PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 7:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

L 555 BAT Napisao/la:
... upecao isto takvo staro izdanje potpuno neoštećeno i to će biti jedina maketa u stashu koju sigurno neću raditi - ostat će u kutiji kao takva za uspomenu....

Ja takvu "kolekciju" skupljam vec dulje vrijeme. Originalna pakiranja kakva su bila kad sam ih kupio kao mali...
Natrag na vrh
YU-AMB

Član od: 06 Pro 2011
PorukaUpisano: Uto Pro 06, 2011 6:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

L 555 BAT Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
i na odjelu igračaka je bilo svega nekoliko vrsta maketa od Heller Mehanotehnike- Spitfire Vb, P-36Q Airacobra, Hurricane Mk.II, P-51D Mustang, Mirage IIIc, Polikarpov I-153 i brod Richeleu.

samo da dopunim (sjećam se tih maketa k'o da nije prošlo 30-tak godina): nosač aviona Arromanches (prodan nedavno na ebayu za 199$ i to originalno pakiranje mehanotehnike) civilni avioni u mjerilu 1/125 DC10 (sa jatovim oznakama), boeing 707 i 727, još par francuskih krstarica i razarača u 1/400 mjerilu, tenk AMX 30 .......

Da, slovenacka Mehanotehnika je napravila sjajan posao sa tim Heller maketatama. Bas me zanima da li igde moze da se danas nadje neotvorena kutija 727 ili DC-10 sa JAT oznakama. Negde, u mojoj arhivi imam i dalje broj YUVAM biltena iz 1987. sa slikama sastavljenog 727
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
YU-AMB

PorukaUpisano: Uto Pro 06, 2011 7:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Inace, da nije rec o WEB Platicart An-24? To je visokokrilac i prilicno velika maketa
Natrag na vrh
veteran

Član od: 29 Ruj 2010
PorukaUpisano: Uto Pro 06, 2011 10:03 pm    Naslov poruke: nostalgija Citiraj ovaj komentar

Izbor teme je fantastičan. Već sam nekoliko puta sve prošao i ponovo se vraćam na početak. Moja prva maketa kupljena u Trstu bila je F-101 Voodoo u 1/144 (proizvođač Otaki). Još uvijek je imam, sastavljena je za 2-3 minute bez bojanja. Poslije su došli Lincolnov Starfire, KP-jci iz Bogovićeve i Revell iz jedne prodavaone u Martićevoj (tamo je bilo i elektronike). Rado se sjećam tih vremena , pogotovo jer su sve te makete još na životu. Dobra stara vremena!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
YU-AMB

PorukaUpisano: Uto Pro 06, 2011 10:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sto se mene tice, prva maketa je bila jako davno..znam da je bio DC-8 i SAS.
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2011 1:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

YU-AMB Napisao/la:
L 555 BAT Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
i na odjelu igračaka je bilo svega nekoliko vrsta maketa od Heller Mehanotehnike- Spitfire Vb, P-36Q Airacobra, Hurricane Mk.II, P-51D Mustang, Mirage IIIc, Polikarpov I-153 i brod Richeleu.

samo da dopunim (sjećam se tih maketa k'o da nije prošlo 30-tak godina): nosač aviona Arromanches (prodan nedavno na ebayu za 199$ i to originalno pakiranje mehanotehnike) civilni avioni u mjerilu 1/125 DC10 (sa jatovim oznakama), boeing 707 i 727, još par francuskih krstarica i razarača u 1/400 mjerilu, tenk AMX 30 .......

Da, slovenacka Mehanotehnika je napravila sjajan posao sa tim Heller maketatama. Bas me zanima da li igde moze da se danas nadje neotvorena kutija 727 ili DC-10 sa JAT oznakama. Negde, u mojoj arhivi imam i dalje broj YUVAM biltena iz 1987. sa slikama sastavljenog 727

Pa evo, mogu se pohvaliti s originalnim pakovanjem Mehanotehnikinih DC-10 i Concordea. Možda je malo previše tražiti da su kutije još i neotvorene, ali ovi moji "vintage-si" su kompletni, uključujući tu i neotvorene bočice s originalnim Hellerovim bojama - premda ne bih jamčio za agregatno stanje istih ... Smile U kutiji DC-10 je čini mi se čak i originalni račun unutra ... Tu ću kutiju zadržati, a ako je pak neki "Mehanotehnika nostalgičar" zainteresiran, mogu mu ustupiti Concordea ...
S druge sam strane sam kod VEB-ova MiGa-15 u 1:50 bio dovoljno mudar i ne-nestrpljiv pa ga nisam dirao odn. otvarao, tako da je i celofan ostao nedirnut. Da sam i kod nekih drugih svojih "oldie but goldie" maketa bio toliko promućuran (premda to baš i nije u maketarskom điru), vjerujem da bih sada imao pravo malo bogatstvo u ormaru ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
YU-AMB

PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2011 3:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:
YU-AMB Napisao/la:
L 555 BAT Napisao/la:
Grunf Napisao/la:

Pa evo, mogu se pohvaliti s originalnim pakovanjem Mehanotehnikinih DC-10 i Concordea. Možda je malo previše tražiti da su kutije još i neotvorene, ali ovi moji "vintage-si" su kompletni, uključujući tu i neotvorene bočice s originalnim Hellerovim bojama - premda ne bih jamčio za agregatno stanje istih ... Smile U kutiji DC-10 je čini mi se čak i originalni račun unutra ... Tu ću kutiju zadržati, a ako je pak neki "Mehanotehnika nostalgičar" zainteresiran, mogu mu ustupiti Concordea ...
S druge sam strane sam kod VEB-ova MiGa-15 u 1:50 bio dovoljno mudar i ne-nestrpljiv pa ga nisam dirao odn. otvarao, tako da je i celofan ostao nedirnut. Da sam i kod nekih drugih svojih "oldie but goldie" maketa bio toliko promućuran (premda to baš i nije u maketarskom điru), vjerujem da bih sada imao pravo malo bogatstvo u ormaru ...

Mozes li makar da slikas, da i ostali vise kako je to izgledalo?
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2011 9:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobio za poklon u 3. razredu OŠ za rođendan i dobro se navukao. Danas zato uvijek imam doma 2-3 Hurrya u raznim omjerima i raznih firmi.
Heller je očito bio jedan od glavih trovača po ovim prostorima.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2011 9:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

P-51 Napisao/la:

Dobio za poklon u 3. razredu OŠ za rođendan i dobro se navukao. Danas zato uvijek imam doma 2-3 Hurrya u raznim omjerima i raznih firmi.

Sjecam se i omjera cijena u Aviotehnici: KP-ov Il-10 je kostao 8 (dinara ili "hiljada", ne sjecam se), a ovaj Hurricane u istoj trgovini 30... Gotovo 1:4. Cak su i WEB-ove velike makete bile jeftinije: Berijev (hidroavion) je bio oko 15 (dinara ili "hiljada"...)

Zbog toga smo milsili da su ti Helleri-Mehanotehnike zaista nesto vrhunsko... Wink
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2011 10:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

P-51 Napisao/la:

Sjećam se i ovoga! Crna plastika. Nakon sastavljanja, odmah dekali bez bojanja.. Među onima koji su tada u mom razredu u školi sklapali makete ( a bilo nas je dosta ) bio je jedan od glavnih kriterija dobro složene makete ako se propeler okretao kad si puhnuo u njega, a bio si "glavna faca" ako si sklapao bez sastavnice...Nažalost,nemam više sačuvanu ni jednu maketu iz vremena osnovne škole, ni sastavljenu, ni u kutiji, ali sam u srednjoj školi ponovno kupio 2 Hellerova Hurricanea i napravio ih-jednog kao IV R.P., a drugog baš kao ovog noćnog lovca sa kutije. čak sam i skrečao rezervare i spustio horizontalce...Ta maketa je još uvijek "živa". Bojana je kistom. Velika stvar je tada bila što je počeo izlaziti YU-Vam bilten i u prva dva broja časopisa su teme bile Spitfire i Hurricane, pa su te dvije Hellerove makete postale najtraženija roba među maketarima bivše Juge.

Mislim da je jedan od glavnih razloga što su Heller-Mehanotehnika makete dobro išle i činjenica da su imale lijepe i "borbene" box-artove. Sjećam se da je nama klincima bilo uvijek jako važno što je na kutiji-neprijateljski avion koji se ruši u plamenu u pozadini pobjedonosnog lovca, i maketa je odmah bila atraktivnija. Sjećam se razočaranja kad je Heller poslije, kao i Airfix počeo raditi kutije sa retuširanim fotografijama maketa-to jednostavno nije bilo ono pravo. Osim toga, Airfix je bio cijenjen i jer je imao lijepo napravljene pilote-jedna od glavnih zamjerki Helleru je bilo to što se sa maketom ne dobije pilot.. Te su makete služile kao igračke i sve su se malo po malo polomile u bezbrojnim "zračnim bitkama". prvo bi ostale vez antena, pa bez stajnog trapa, pa bez krakova propelera...Sa srednjom školom je došla i doza ozbiljnosti, pa su makete bile za gledanje. Nažalost, zbog nedostatka vitrine, stajale su na ormaru u prašini, ili visjele obješene na lusteru. Cijelu kolekciju VEB-ovih maketa 1/100 sam povješao sa "krenom" (ribički najlon) na krakove lustera u dnevnoj sobi. Roditelji su malo uzdisali, ali to je očito bilo manje strašno od Iron Maidena i W.A.S.P.-a koji su se vrtili na gramofonu. Laughing Koliko se sijećam, na lusteru su bili An-24, MiG-21 f-13, Saab Draken, Mil-Mi-2...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2011 10:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Od svega tog ostadoše Maideni, bog ih poživio, nije loš ovaj zadnji Final Frontier. Makete ubiše dodatci. Eto, neću više u OT.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
YU-AMB

PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2011 4:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na internetu sam uspeo da pronadjem boxart 727 kakav se tada prodavao. Nije bilo ni napomene da se unutra nalaze i JAT dekali, pa je to za sve bilo prijatno iznenadjenje
Natrag na vrh
husky011

Član od: 28 Ruj 2010
PorukaUpisano: Sri Velj 22, 2012 10:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Davno, neke 1986 godine, kad je jos bilo blagostanje u sada nam bivsoj drzavi, ziveo sam u Modrici, u Bosni, dok mi je otac radio u Beogradu i vikendom dolazio kod majke i mene.
U Modrici je, kao i u svim bosanskim palankama, postojao lanac robnih kuca UPi.
Koliko se secam to je bio neki sarajevski pandan Merkatoru ili Beogradskim robnim kucama...
Firma UPi je nabavljala WEB-ove makete i prva maketa koju sam uradio bio je njihov Boing 727.
Tad jos nije bilo ni lepkova ni farbi, sem lepka koji je pakovan u aluminijumskoj bocici i srebrne farbe u istom pakovanju koje dolaze uz maketu.
Plastika je uvek bila bela, a sa tom srebrnom, pa mislim da joj je kvalitet bio na nivou farbe za metalne cunke za peci,ipak si nesto mogao da uradis...
E kasnije su neke druge prodavnice pocele da uvoze i KP, pa sam se domogao i Lavockina 7 i Avie C-2 i jos nekih maketa tog proizvodjaca.
Tek mnogo kasnije, recimo neke 1992 godine sam video i dobio prvu maketu u kontradetalju, i to je bio ESCI Mirage F1.
Tih devedesetih bila je prava poplava ESCI maketa, i tenkova i aviona i vojnika i Molak i Modelmaster boja...

Danas mi je smesno kako sam nekada trcao u Shangri La na Crvenom krstu i pario oci na maketama koje je, meni tada cika, Veljko Vukmanovic drzao na policama u svojoj radnji, pazario nesto i sto brze doleteo kuci da uradim tu maketu, makar i za jedan dan...

Sada sedim ispred perfektnog Revellovog Tornada u 1/32 i razmisljam kako smo nekada radili makete, trudili se, dodavali plastiku i lim da budu autenticne, a sada imas sve gotovo, samo izbrusisi malo i kupis i ubacis sta god ti treba....
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Sri Velj 22, 2012 11:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prva maketa - matchbox Hawker Fury.....
ukradena kad sam se doselio u novu kucu od susjeda.....
pa sam prije par godina dobio jednog vintage ( prije revelovog reizdanja)
i zaijepio ga za pol sata kao nekad, i stavio na stalak s naljepnicama na plastici.....
imao sam srecu pa sam u prvom naleu sedamdesetih imao petnaestak matchboxa (19 dinara komad)...
kad sam dobio bon od stare iz njene skole za novu godinu ( 10 hiljada/100 dinara/jedna crvena) nisam mogao docekat podjelu darova u skoli- unutra 5!!!!! matchboxa.....
stara je bila zadovoljnija da slazem makete nego igram nogomet ( kriva procjena Cool , pa sam imao srecu da sam kogao sklapati sve kaj je dolazilo - sve webove, pa kpove,pa mehanotehnikine i na kraju escije....
plus ono kaj bi dobijal izvana od svih koji su isli van Very Happy
tada je u frankopanskoj bio ducan s elektronikom, pa kad je stari isao po materijal, uvijek bi kapnuo i bar jedan KP...visili su u ducanu neobojeni sivi....
polikarca sam sastavio kod tete na balkonu na tresnjevci dok su oni pili kavu
a helerovog mustanga na zadnjem sjedalu auta dok smo putovali iz zga u metkovic...do sarajeva je vec letio otraga... Cool Very Happy
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Velj 22, 2012 2:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slider Napisao/la:
a helerovog mustanga na zadnjem sjedalu auta dok smo putovali iz zga u metkovic...do sarajeva je vec letio otraga... Cool Very Happy
..a onda su svi nasnifani ljepilom pjevali do Metkovića. Laughing Lud To je slično mom skalpanju Hellerovog Mustanga na prozorskoj dasci, samo što je prozor bio otvoren...
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 3/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma