Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Dalmatinski leut, drvo, M 1 : 16
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 45, 46, 47  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
miro

Član od: 16 Svi 2010
Mjesto: st. toplice
PorukaUpisano: Čet Stu 24, 2011 8:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pratim vašu raspravu i sve to stoji ,misli sa pomoć u vezi preluka-valangina,ona pravila s valanginima su u dobrom omjeru kako je tomislav napisa ali ne mora bit pravilo,što je valangin veći to je brod jači,to sa se uvjeri kad sa vidi kaki je valangin na jednemu staremu štilcu.mislim da ni potrebno proračunavat preluk na svakemu rebru nego ga učinit prema omjeru na najširem dilu broda.mene su na zanatiučili da je valangin svugdi isti od prve sponje-late od prove pa sve do krme samo sridu sponje-late uvik vaja držat u cl.a kratit krajeve livi idesni kraj jednako od cl ovisno o širini ito je to.što se tiče udužne čvrstoće na kuverti ,uzdužnu čvrstoću čini kuverta i razme,na većim brodima obavezno je postojala središnjica na kuverti morala bi bit šira i debja od ostalih trenica palube.sponje late obavezno ukopat na kontra centu kako je reka tomislav ,po zanati na rep od lastavice-vrsts zuba.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Dida

Član od: 05 Velj 2007
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2012 8:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Miro hvala na komentaru!
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Dida

PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2012 8:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Rad na palubi:

Reef

Član od: 01 Lis 2009
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2012 9:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da brod ne stoji u tome okruženju nitko nebi pomislio da je u pitanju model!
Svaka čast, pozdrav iz Siska Wink
Znao sam oduvijek da su sisčani u duši pravi kalafati.
Natrag na vrh
Baraba

Član od: 15 Velj 2011
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2012 10:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično. Nadam se da ga nećeš zatvoriti s palubom? Bilo bi šteta da se ne vidi unutrašnjost Smile
Dida

PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2012 10:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislio sam zatvoriti samo jednu polovicu palube.
Dida

PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2012 10:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reef Napisao/la:
...
Svaka čast, pozdrav iz Siska Wink
Znao sam oduvijek da su sisčani u duši pravi kalafati.

Pa znaš ti nas!! Wink
Masster

Član od: 25 Lip 2011
Mjesto: Šibenik
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2012 1:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dida šokira si me...malo si mi ubija volju za radom...kada ovo vidim mislim da necu nikada moći to izvesti...

PS. Na leutima se inače trup zatvarao sa velikim bukaportama (3 do 5 komada) koji su štitili od prodora vode i robu koju su prevozili...slike idu uskoro da vidite ..
Natrag na vrh
Dida

PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2012 3:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Masster Napisao/la:
... Na leutima se inače trup zatvarao sa velikim bukaportama (3 do 5 komada) koji su štitili od prodora vode i robu koju su prevozili...slike idu uskoro da vidite ..

Hvala, čekam slike. Very Happy
Tomislav Viljetić

Član od: 01 Ruj 2007
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2012 6:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dida, koliko te nima na Forumu, toliko me uhitila debela starost
Vidim, postavia si late majore i inkanta ih na kontramadir (kontrafort).Dobro je, ali ne rabi. Svaku latu mora držati bracul s live i desne bande, koji su inbrokvani va lukoč i latu.Ispod kontramadijera se ljubi fudra - šotokuntrafort, koji tanji debljinom od kontramadijera. Prije zatvaranja dila ili cile kuverte digni štile - monkule od murade, pa onda zatvori kuvertelom (frižetom).
Ne zaboravi.Prije bokaoporti uradi solijer koji osloniš na petinel, livi i desni koji su ukopani u late.
Pozdrav, Nostromo.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Dida

PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2012 7:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nema me, imaš pravo. Malo sam se zasitio turpijanja i uzeo si koji mjesec godišnjeg odmora. Sada sam se 'rekupera' i počinjem s poslom s puno elana.
Mislim da sve ovo što si mi rekao još stignem napraviti. Biti će tu dosta posla, ali ne smeta.
Hvala ti što si se javio. Smile
Tomislav Viljetić

PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2012 9:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tomislav Viljetić Napisao/la:
Dida, koliko te nima na Forumu, toliko me uhitila debela starost
Vidim, postavia si late majore i inkanta ih na kontramadir (kontrafort).Dobro je, ali ne rabi. Svaku latu mora držati bracul s live i desne bande, koji su inbrokvani va lukoč i latu.Ispod kontramadijera se ljubi fudra - šotokuntrafort, koji tanji debljinom od kontramadijera. Prije zatvaranja dila ili cile kuverte digni štile - monkule od murade, pa onda zatvori kuvertelom (frižetom).
Ne zaboravi.Prije bokaoporti uradi solijer koji osloniš na petinel, livi i desni koji su ukopani u late.
Pozdrav, Nostromo.

Prije nešto godišta spomene se gospar Slider da bi ti maritivni pojmovi morali imati i hrvatska imena. Uz malo truda s moje strane, nadam se da neće biti ništa jasnije.

late majore - sponje
kontramadir - na gornjem dijelu drvenog broda drvena dužnica koja ide uporedo s prvim gornjim madirom
lukoč - rebro
bracul - koljeno, klečka od sponje
fudra - ako kontramadir nije odmah ispod razme, onda između razme i kontramadira dolazi jš jedan madir, koji odozdo ljubi sponju.
štil - drveni nastavak rebara na koji su pribijeni madiri partigete i čine zajedno mrtvu moradu.
mankul - dvostruka drvena bitva za vetzivanje konopa ili sidrenjaka, a po krmi i škote o idra.
solijer - pražnice grotla
petinel - uzdužna potpražnica grotla.

Pozdrav, Nostromo
Natrag na vrh
Dida

PorukaUpisano: Pet Sij 06, 2012 10:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve je jasno! Dodatni podaci su razriješili sve dileme. Smile
Dida

PorukaUpisano: Sub Sij 07, 2012 1:30 pm    Naslov poruke: Špirun Citiraj ovaj komentar

Postavljanje skakala na mjesto:

Oslonac skakala: konj u simetrali i dva brka bočno.

Tomislav Viljetić

PorukaUpisano: Ned Sij 08, 2012 4:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ŠPIRUN- leuti ga nisu jemali tamo di su škrape a pjonbo jer bi ga deškapelali kad bi udra o kraj.
Rostrum Navis, Šperun, Tajamar, Ostruga, Skakal,Kljun, Kljunak,
Tal.Sperone; Venez. Spiron. Izvori. Coronelli Nave 1, X.
- S fušom Moro dopade pod Novijem,bijelijem carjevjem gradom, i na špirunu donese Sokolovu mrtvu glavu. - Nar. pjesma).
Špirun stoji vanka broda ispred karoca od prove za jedan metar dužine, učinjen je od jake daske, odozdola je pričvršćen sa konjem i brkovima. Špirun služi ribarima da se noću u škuro mogu lakše iskrcati na kraj.[b]
MANKUL - dvostruke drvene bitve (može biti i jedna) , po provi i kermi, o koje se brod armiža, surgaje oli vežu škote i škotine o idra i floka - Vrg.Jur; - i po kermi i po provi jema zvan ražmi po dva komadi, pol nogi visoko dervo z gavicun, a debelo po četire persti na sekoj bandi. To su mankuliće.
Moja mjerenja: - po stranah 1,5 debljine lukoča ,visine 4 voja surgadine od po 2 inča.
MANKUL NA LAVAJIC - mankul koi se može skinuti, da ne smeta mrižama kad se spivaju.
Tal. bittone mancolo, mancoli.
Pozdrav, Nostromo.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 45, 46, 47  Naprijed
Stranica 24/47

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma