Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| miro
 | | Član od: 16 Svi 2010 | | Poruke: 46 | | Mjesto: st. toplice |
|
Upisano: Čet Stu 24, 2011 8:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| pratim vašu raspravu i sve to stoji ,misli sa pomoć u vezi preluka-valangina,ona pravila s valanginima su u dobrom omjeru kako je tomislav napisa ali ne mora bit pravilo,što je valangin veći to je brod jači,to sa se uvjeri kad sa vidi kaki je valangin na jednemu staremu štilcu.mislim da ni potrebno proračunavat preluk na svakemu rebru nego ga učinit prema omjeru na najširem dilu broda.mene su na zanatiučili da je valangin svugdi isti od prve sponje-late od prove pa sve do krme samo sridu sponje-late uvik vaja držat u cl.a kratit krajeve livi idesni kraj jednako od cl ovisno o širini ito je to.što se tiče udužne čvrstoće na kuverti ,uzdužnu čvrstoću čini kuverta i razme,na većim brodima obavezno je postojala središnjica na kuverti morala bi bit šira i debja od ostalih trenica palube.sponje late obavezno ukopat na kontra centu kako je reka tomislav ,po zanati na rep od lastavice-vrsts zuba. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Uto Sij 03, 2012 8:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Miro hvala na komentaru! _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Uto Sij 03, 2012 8:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Rad na palubi:
 _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reef
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 32 | |
|
Upisano: Uto Sij 03, 2012 9:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Da brod ne stoji u tome okruženju nitko nebi pomislio da je u pitanju model!
Svaka čast, pozdrav iz Siska
Znao sam oduvijek da su sisčani u duši pravi kalafati. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
 | | Član od: 15 Velj 2011 | | Poruke: 105 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Sij 03, 2012 10:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlično. Nadam se da ga nećeš zatvoriti s palubom? Bilo bi šteta da se ne vidi unutrašnjost  _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Uto Sij 03, 2012 10:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislio sam zatvoriti samo jednu polovicu palube. _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Uto Sij 03, 2012 10:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reef Napisao/la: | ...
Svaka čast, pozdrav iz Siska
Znao sam oduvijek da su sisčani u duši pravi kalafati. |
Pa znaš ti nas!!  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Masster
 | | Član od: 25 Lip 2011 | | Poruke: 9 | | Mjesto: Šibenik |
|
Upisano: Sri Sij 04, 2012 1:11 am Naslov poruke: |
|
|
Dida šokira si me...malo si mi ubija volju za radom...kada ovo vidim mislim da necu nikada moći to izvesti...
PS. Na leutima se inače trup zatvarao sa velikim bukaportama (3 do 5 komada) koji su štitili od prodora vode i robu koju su prevozili...slike idu uskoro da vidite .. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sri Sij 04, 2012 3:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Masster Napisao/la: | | ... Na leutima se inače trup zatvarao sa velikim bukaportama (3 do 5 komada) koji su štitili od prodora vode i robu koju su prevozili...slike idu uskoro da vidite .. |
Hvala, čekam slike.  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav Viljetić
 | | Član od: 01 Ruj 2007 | | Poruke: 190 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 04, 2012 6:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Dida, koliko te nima na Forumu, toliko me uhitila debela starost
Vidim, postavia si late majore i inkanta ih na kontramadir (kontrafort).Dobro je, ali ne rabi. Svaku latu mora držati bracul s live i desne bande, koji su inbrokvani va lukoč i latu.Ispod kontramadijera se ljubi fudra - šotokuntrafort, koji tanji debljinom od kontramadijera. Prije zatvaranja dila ili cile kuverte digni štile - monkule od murade, pa onda zatvori kuvertelom (frižetom).
Ne zaboravi.Prije bokaoporti uradi solijer koji osloniš na petinel, livi i desni koji su ukopani u late.
Pozdrav, Nostromo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sri Sij 04, 2012 7:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Nema me, imaš pravo. Malo sam se zasitio turpijanja i uzeo si koji mjesec godišnjeg odmora. Sada sam se 'rekupera' i počinjem s poslom s puno elana.
Mislim da sve ovo što si mi rekao još stignem napraviti. Biti će tu dosta posla, ali ne smeta.
Hvala ti što si se javio.  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav Viljetić
|
Upisano: Sri Sij 04, 2012 9:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomislav Viljetić Napisao/la: | Dida, koliko te nima na Forumu, toliko me uhitila debela starost
Vidim, postavia si late majore i inkanta ih na kontramadir (kontrafort).Dobro je, ali ne rabi. Svaku latu mora držati bracul s live i desne bande, koji su inbrokvani va lukoč i latu.Ispod kontramadijera se ljubi fudra - šotokuntrafort, koji tanji debljinom od kontramadijera. Prije zatvaranja dila ili cile kuverte digni štile - monkule od murade, pa onda zatvori kuvertelom (frižetom).
Ne zaboravi.Prije bokaoporti uradi solijer koji osloniš na petinel, livi i desni koji su ukopani u late.
Pozdrav, Nostromo. |
Prije nešto godišta spomene se gospar Slider da bi ti maritivni pojmovi morali imati i hrvatska imena. Uz malo truda s moje strane, nadam se da neće biti ništa jasnije.
late majore - sponje
kontramadir - na gornjem dijelu drvenog broda drvena dužnica koja ide uporedo s prvim gornjim madirom
lukoč - rebro
bracul - koljeno, klečka od sponje
fudra - ako kontramadir nije odmah ispod razme, onda između razme i kontramadira dolazi jš jedan madir, koji odozdo ljubi sponju.
štil - drveni nastavak rebara na koji su pribijeni madiri partigete i čine zajedno mrtvu moradu.
mankul - dvostruka drvena bitva za vetzivanje konopa ili sidrenjaka, a po krmi i škote o idra.
solijer - pražnice grotla
petinel - uzdužna potpražnica grotla.
Pozdrav, Nostromo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Pet Sij 06, 2012 10:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Sve je jasno! Dodatni podaci su razriješili sve dileme.  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sub Sij 07, 2012 1:30 pm Naslov poruke: Špirun |
|
|
Postavljanje skakala na mjesto:
Oslonac skakala: konj u simetrali i dva brka bočno.
 _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav Viljetić
|
Upisano: Ned Sij 08, 2012 4:53 pm Naslov poruke: |
|
|
ŠPIRUN- leuti ga nisu jemali tamo di su škrape a pjonbo jer bi ga deškapelali kad bi udra o kraj.
Rostrum Navis, Šperun, Tajamar, Ostruga, Skakal,Kljun, Kljunak,
Tal.Sperone; Venez. Spiron. Izvori. Coronelli Nave 1, X.
- S fušom Moro dopade pod Novijem,bijelijem carjevjem gradom, i na špirunu donese Sokolovu mrtvu glavu. - Nar. pjesma).
Špirun stoji vanka broda ispred karoca od prove za jedan metar dužine, učinjen je od jake daske, odozdola je pričvršćen sa konjem i brkovima. Špirun služi ribarima da se noću u škuro mogu lakše iskrcati na kraj.[b]
MANKUL - dvostruke drvene bitve (može biti i jedna) , po provi i kermi, o koje se brod armiža, surgaje oli vežu škote i škotine o idra i floka - Vrg.Jur; - i po kermi i po provi jema zvan ražmi po dva komadi, pol nogi visoko dervo z gavicun, a debelo po četire persti na sekoj bandi. To su mankuliće.
Moja mjerenja: - po stranah 1,5 debljine lukoča ,visine 4 voja surgadine od po 2 inča.
MANKUL NA LAVAJIC - mankul koi se može skinuti, da ne smeta mrižama kad se spivaju.
Tal. bittone mancolo, mancoli.
Pozdrav, Nostromo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|