Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| miro23
| | Član od: 18 Svi 2012 | | Poruke: 78 | |
|
Upisano: Ned Svi 27, 2012 6:35 pm Naslov poruke: Oplata od furnira |
|
|
| Pozdrav, zanima me na koji se nacin izrezuju letvice od furnira i kako ih obradujete. Konkretno nabavio sam hrastov furnir. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2milimetra
| | Član od: 26 Sij 2011 | | Poruke: 142 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Ned Svi 27, 2012 7:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Furnir , obično je debljina 0,7mm.
Ne znam sad što imaš od alata ali pretpostavljam da tek krećeš u maketarske vode i da nemeš ništa tipa Proxxon cirkulara te ti ostaje skalpel.
Reži ga skalpelom. Ravnalo i svakih 5 - 6 ili 7 milimetara , ovisni koliku širinu želiš reži skalpelom. OPREZNO !!! PAZI PRSTE. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2542 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Svi 27, 2012 11:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Mala napomena - ravnalo bolje da je teže i metalno a bilo bi dobro da sa donje strane ima kakvu gumu ili sl. da ne klizi
dobro i čvrsto pritisni ravnalo, i lagano lagano vuci rezać uz ravnalo.
Za rezanje ti treba nekoliko prolazaka ukoliko pokušaš iz prve u boljem slučaju češ odrezati krivo a u gorem... (čuvaj prste)
(nije da ti staro magare govori jer zna a zato što je pametno već samo zato što je proboo )
ukoliko moraš izrezati iz relativno uske trake, traku zalijepi ljepljivom trakom na podlogu da ne klizi
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Pon Svi 28, 2012 7:35 am Naslov poruke: |
|
|
Hrastov furnir je dosta nezahvalan za rezanje. Suh je, krt i puca. Orah je za početnika bolji, finiji je i mekši. Ako imaš nekog poznanika u tiskari možeš dati da ti izrežu na trake. (za flašu pelinkovca meni su hrastov furnir izrezali na trake 2 mm, što ja nikad ne bih mogao)
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| miro23
| | Član od: 18 Svi 2012 | | Poruke: 78 | |
|
Upisano: Pon Svi 28, 2012 8:54 am Naslov poruke: |
|
|
| A da probam sa onim stolnim rezacima za papir? Probao sam namociti furnir i onda je dosta mekan i ne puca. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2542 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Svi 28, 2012 9:29 am Naslov poruke: |
|
|
| Možda bi ti bila dobra solucija ona vrsta stolnog rezaća koji ima rotirajuću oštricu (kotačić) u svakom slučaju polako i lagano jer se u protivnom ili lomi ili cijepa po strukturi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sponge
 | | Član od: 16 Lis 2009 | | Poruke: 316 | |
|
Upisano: Pon Svi 28, 2012 9:59 am Naslov poruke: |
|
|
S jedne strane probaj zaljepiti pik traku pa onda probaj po njoj rezati ostrim skalpelom + ravnalo...ja sam tako nesto rezao i prilicno dobro je ispalo za skalpel...
Lijep pozdrav.
Sponge |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
 | | Član od: 07 Stu 2011 | | Poruke: 241 | | Mjesto: velika gorica |
|
Upisano: Pon Svi 28, 2012 10:24 am Naslov poruke: |
|
|
Svakako prije rezanja pokušaj ustanoviti u koju stranu teku žile na furniru.
Nikad nisu paralelne sa rubom furnira.
Neka ti žile kod rezanja idu prema ravnalu kojim se služiš kod rezanja kako ti nožić ne bi odvelo u stranu od pravca izrezivanja. _________________ Moja su samo moja dobra i loša djela.
Ostalo je Njegovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vox
 | | Član od: 03 Ožu 2010 | | Poruke: 118 | | Mjesto: mostar |
|
Upisano: Pon Svi 28, 2012 6:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| Krep-traku samoljepljivu s obje strane, nacrtati trake i naravno ravnalo i skalpel. Poslije skineš traku. Provjereno ide čak i vrlo nezahvalan hrastov furnir. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jedro
 | | Član od: 06 Tra 2011 | | Poruke: 32 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pon Svi 28, 2012 7:37 pm Naslov poruke: krep traka |
|
|
Dragi prijateljiu, kolega itd ...,
Molim Vas, da ne zamjerite ali takav proizvod u Hrvatskoj ( bar ne pod tim opisom NE POSTOJI ... smijali mi se danas u bar 2 "grosse trgovine" ).Molim Vas kod opisa proizvoda ne koristite proizvoljne ne službene naslove ... jer se lako mi malo gluplji zbunimo. npr. gdje su bakine "sarme" .. misli se na debele palačinke itd... dajte molim Vas kad pričate o konkeretnim stvarima dajte link na nešto konkretno ili slićno da Vas mi (gluplji) razumijemo odnosno link od proizvođaća, nešto slićno ili nešto konkretno a, ne kako kolega kaže da koristi npr. najlonsku foliju ( ja ih znam bar 500 vrsta uljučujući i "Kerum" škovaca kesu ... ),
Molim Vas da ne zamjerite na mome postu,
LP |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jedro
 | | Član od: 06 Tra 2011 | | Poruke: 32 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pon Svi 28, 2012 7:41 pm Naslov poruke: krep traka |
|
|
Uz ispriku prethodni post se odnosi na post kolege "vox"-a
LP |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Pon Svi 28, 2012 8:44 pm Naslov poruke: |
|
|
| Krep traka je uobičajeni naziv za traku žućkaste boje koju koriste najviše autolakireri, ali i ostali majstori koji se bave bojom. Imaš je u svakom odjelu boja i lakova, Ako su ti se tamo smijali dok si ju tražio nemaju pojma i kreteni su oni. Ali ako si ju tražio među ranjglama ili hard diskovima onda... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
 | | Član od: 27 Pro 2010 | | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Pon Svi 28, 2012 8:52 pm Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tamburash
 | | Član od: 18 Ruj 2011 | | Poruke: 71 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Pon Svi 28, 2012 9:00 pm Naslov poruke: Re: krep traka |
|
|
| jedro Napisao/la: |
Molim Vas, da ne zamjerite ali takav proizvod u Hrvatskoj ( bar ne pod tim opisom NE POSTOJI ... smijali mi se danas u bar 2 "grosse trgovine" ).
LP |
Koliko ja znam, krep traka je krep traka. Dovoljno je bilo u google upisati "krep traka" i mislim da doslovno svaka slika prikazuje sto je to. U Osijeku u trgovini bojama i lakovima na cijeni pise: krep traka, kao i u svakom pevecu, baumax-u i slicnim trgovinama. _________________ http://www.youtube.com/watch?v=c36A4Of1QFk&feature=youtu.be |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
 | | Član od: 07 Stu 2011 | | Poruke: 241 | | Mjesto: velika gorica |
|
Upisano: Pon Svi 28, 2012 9:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Nemojte biti tak oštri sa Jedrom. Možda čovjek osim volje za našom zanimacijom nema baš nikakvog tehničkog i samsvojmajstor iskustva. _________________ Moja su samo moja dobra i loša djela.
Ostalo je Njegovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|