Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Oplata od furnira
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
miro23

Član od: 18 Svi 2012
PorukaUpisano: Ned Svi 27, 2012 6:35 pm    Naslov poruke: Oplata od furnira Citiraj ovaj komentar

Pozdrav, zanima me na koji se nacin izrezuju letvice od furnira i kako ih obradujete. Konkretno nabavio sam hrastov furnir.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
2milimetra

Član od: 26 Sij 2011
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Svi 27, 2012 7:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Furnir , obično je debljina 0,7mm.
Ne znam sad što imaš od alata ali pretpostavljam da tek krećeš u maketarske vode i da nemeš ništa tipa Proxxon cirkulara te ti ostaje skalpel.

Reži ga skalpelom. Ravnalo i svakih 5 - 6 ili 7 milimetara , ovisni koliku širinu želiš reži skalpelom. OPREZNO !!! PAZI PRSTE.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Ned Svi 27, 2012 11:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mala napomena - ravnalo bolje da je teže i metalno a bilo bi dobro da sa donje strane ima kakvu gumu ili sl. da ne klizi

dobro i čvrsto pritisni ravnalo, i lagano lagano vuci rezać uz ravnalo.
Za rezanje ti treba nekoliko prolazaka ukoliko pokušaš iz prve u boljem slučaju češ odrezati krivo a u gorem... (čuvaj prste)

(nije da ti staro magare govori jer zna a zato što je pametno već samo zato što je proboo Sad )

ukoliko moraš izrezati iz relativno uske trake, traku zalijepi ljepljivom trakom na podlogu da ne klizi
Leo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Pon Svi 28, 2012 7:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hrastov furnir je dosta nezahvalan za rezanje. Suh je, krt i puca. Orah je za početnika bolji, finiji je i mekši. Ako imaš nekog poznanika u tiskari možeš dati da ti izrežu na trake. (za flašu pelinkovca meni su hrastov furnir izrezali na trake 2 mm, što ja nikad ne bih mogao)
Very Happy
Natrag na vrh
miro23

Član od: 18 Svi 2012
PorukaUpisano: Pon Svi 28, 2012 8:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A da probam sa onim stolnim rezacima za papir? Probao sam namociti furnir i onda je dosta mekan i ne puca.
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pon Svi 28, 2012 9:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Možda bi ti bila dobra solucija ona vrsta stolnog rezaća koji ima rotirajuću oštricu (kotačić) u svakom slučaju polako i lagano jer se u protivnom ili lomi ili cijepa po strukturi.
Natrag na vrh
sponge

Član od: 16 Lis 2009
PorukaUpisano: Pon Svi 28, 2012 9:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

S jedne strane probaj zaljepiti pik traku pa onda probaj po njoj rezati ostrim skalpelom + ravnalo...ja sam tako nesto rezao i prilicno dobro je ispalo za skalpel...

Lijep pozdrav.

Sponge
Natrag na vrh
graffa

Član od: 07 Stu 2011
Mjesto: velika gorica
PorukaUpisano: Pon Svi 28, 2012 10:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svakako prije rezanja pokušaj ustanoviti u koju stranu teku žile na furniru.
Nikad nisu paralelne sa rubom furnira.
Neka ti žile kod rezanja idu prema ravnalu kojim se služiš kod rezanja kako ti nožić ne bi odvelo u stranu od pravca izrezivanja.
vox

Član od: 03 Ožu 2010
Mjesto: mostar
PorukaUpisano: Pon Svi 28, 2012 6:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Krep-traku samoljepljivu s obje strane, nacrtati trake i naravno ravnalo i skalpel. Poslije skineš traku. Provjereno ide čak i vrlo nezahvalan hrastov furnir.
Natrag na vrh
jedro

Član od: 06 Tra 2011
PorukaUpisano: Pon Svi 28, 2012 7:37 pm    Naslov poruke: krep traka Citiraj ovaj komentar

Dragi prijateljiu, kolega itd ...,

Molim Vas, da ne zamjerite ali takav proizvod u Hrvatskoj ( bar ne pod tim opisom NE POSTOJI ... smijali mi se danas u bar 2 "grosse trgovine" ).Molim Vas kod opisa proizvoda ne koristite proizvoljne ne službene naslove ... jer se lako mi malo gluplji zbunimo. npr. gdje su bakine "sarme" .. misli se na debele palačinke itd... dajte molim Vas kad pričate o konkeretnim stvarima dajte link na nešto konkretno ili slićno da Vas mi (gluplji) razumijemo odnosno link od proizvođaća, nešto slićno ili nešto konkretno a, ne kako kolega kaže da koristi npr. najlonsku foliju ( ja ih znam bar 500 vrsta uljučujući i "Kerum" škovaca kesu ... ),

Molim Vas da ne zamjerite na mome postu,

LP
Natrag na vrh
jedro

Član od: 06 Tra 2011
PorukaUpisano: Pon Svi 28, 2012 7:41 pm    Naslov poruke: krep traka Citiraj ovaj komentar

Uz ispriku prethodni post se odnosi na post kolege "vox"-a

LP
Natrag na vrh
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Pon Svi 28, 2012 8:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Krep traka je uobičajeni naziv za traku žućkaste boje koju koriste najviše autolakireri, ali i ostali majstori koji se bave bojom. Imaš je u svakom odjelu boja i lakova, Ako su ti se tamo smijali dok si ju tražio nemaju pojma i kreteni su oni. Ali ako si ju tražio među ranjglama ili hard diskovima onda...
Natrag na vrh
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Pon Svi 28, 2012 8:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Natrag na vrh
Tamburash

Član od: 18 Ruj 2011
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Pon Svi 28, 2012 9:00 pm    Naslov poruke: Re: krep traka Citiraj ovaj komentar

jedro Napisao/la:

Molim Vas, da ne zamjerite ali takav proizvod u Hrvatskoj ( bar ne pod tim opisom NE POSTOJI ... smijali mi se danas u bar 2 "grosse trgovine" ).

LP

Koliko ja znam, krep traka je krep traka. Dovoljno je bilo u google upisati "krep traka" i mislim da doslovno svaka slika prikazuje sto je to. U Osijeku u trgovini bojama i lakovima na cijeni pise: krep traka, kao i u svakom pevecu, baumax-u i slicnim trgovinama.
graffa

Član od: 07 Stu 2011
Mjesto: velika gorica
PorukaUpisano: Pon Svi 28, 2012 9:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nemojte biti tak oštri sa Jedrom. Možda čovjek osim volje za našom zanimacijom nema baš nikakvog tehničkog i samsvojmajstor iskustva.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma