Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Na kioscima
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 84, 85, 86 ... 105, 106, 107  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dbezinov

Član od: 25 Sij 2013
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Uto Stu 12, 2013 1:01 am    Naslov poruke: Re: Koloturi sa dugim štropovima Citiraj ovaj komentar

millo Napisao/la:
Dakle imam pitanje za g. damacn i g.dbezinov i za svakog drugog sa iskustvom i znanjem.
Naime došao sam do izrade kolotura sa dugačkim štropovima ispod pramčanog koša. Kako ni u uputstvima ni na crtežima nije detaljnije objašnjeno, molim za uputu od kuda idu i gdje su ti štropovi vezani.

Radi se o koraku 85c.

Hvala unaprijed i pozdrav.

U uputama se ne vidi dobro, ali ti štropovi bi se trebali prebaciti i privezati za krstace ispod koša. Kasnije će se u uputama stalno spominjati da se razni konopi samo zalijepe za krstace (što je lakše), ali bilo bi bolje da se i privežu.

Pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
millo

Član od: 13 Pro 2009
Mjesto: zagorje zeleno
PorukaUpisano: Uto Stu 12, 2013 10:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na odgovoru dbezinov.

Kako nisam duže vrijeme ovdje ništa stavio od svog projekta, evo mali "updejt" sa fotografijama.

Dugački štropovi

Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Sri Stu 13, 2013 2:33 pm    Naslov poruke: millo Citiraj ovaj komentar

Bok millo,

jako lijepe fotke, čestitam.

Pozz Smile
Natrag na vrh
millo

PorukaUpisano: Sri Stu 13, 2013 2:40 pm    Naslov poruke: Re: millo Citiraj ovaj komentar

dbezinov Napisao/la:
Bok millo,

jako lijepe fotke, čestitam.

Pozz Smile

Hvala.

Pošto imam tu sreću da radim, doma dolazim kasno popodne pa fotke moraju biti sa umjetnim svjetlom.
Ali bar se nešto vidi.

U zdravlje
Natrag na vrh
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Sri Stu 13, 2013 2:52 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Pozz svima, pozdrav millo, lijepo si sve napravio svaka cast, ja jos nisam uradio koloture sa duzim stropovima, nestalo mi je konca, i njega cekam, lijepo si napravio te koloture sa duzim stropovima, jesi li ih isto radio kao i krace stropove, jeli znas koliko si krugova navio, ja na krace navijam po 8krugova, hvala unaprijed na tvom odgovru, pozz
Mozes li skicirati kako vezes stropove, meni na stropu virri jedan konac gore na stropu a jedan dole, a vidim u tebe su obadva konca izvucena na dole, neznam jesi li me shvatio, hvala ti
Vjerojatno vezes stropove kao sto je pokazao dbezino, dole na stropu ostaje jedan konac koji smo omatali i omca, ali posto se ovi duzi vezu na krstace, omcu si prekinuo i onda ces te krajeve vezati oko krstace, koliko mogu dokuciti, znaci dole su ti prakticno ostala 3 konca i gore na stropu jedan kojim ces kad svezes oko krstace stegnuti strop sa koloturom
Znas li kolike si duzine konca kidao za napraviti duzi strop,
Hvala i oprosti na dugom pisanju
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dbezinov

PorukaUpisano: Sri Stu 13, 2013 6:44 pm    Naslov poruke: Dulji štropovi Citiraj ovaj komentar

Bok damacn,

da malo uskočim - millo je ojačao štropove po većoj duljini, što je prikladno kada se taj ovijeni dio ovije kao omča oko jarbola ili krstaca, ili se tare o nešto drugo, tako da se manje troši. Ajmo kazat da je to napredniji način priveza za svu fiksnu oputu (pripone, zaputke, leta itd.).

Na ovoj maketi to nije predviđeno ali je lijep dodatak.

Pozz
Natrag na vrh
millo

PorukaUpisano: Sri Stu 13, 2013 7:20 pm    Naslov poruke: Štropovi Citiraj ovaj komentar

Evo da opišem kako sam ja radio štropove.
Skice ću naparaviti ali ih ne ću stavljati danas pošto kod kuće nemam skener, već sutra kad ih u firmi skeniram.

1. Konac nisam koristio iz časopisa, jer ga je trebalo voštati da bolje izgleda. Kako se to meni nije radilo, pala je narudžba sa jednog Shop-a.
Uzeo sam debljine koje mi trebaju za završetak svih konopa.
Za štropove su tu 0,2 mm.

2. Odrezao sam prvo konac dužine ca 70 mm duljine. Onda sam u sredinu presavijenog konca stavio kolutur i sa po kap ljepila na svaku stranu kanala kolotura sam fiksirao konac za isti. Tako sam tad imao konac oko kolotura u tri strane, a strana s kojom se kolotur veže je bila slobodna sa dvije niti konopa dužine više od 30 mm svaka.

3. Kolotur tad stavljam u štipaljku, a dva slobodna konopa uvrčem kao da pletem konop sve do kolotura. Kod kolotura tad ide kap ljepila, kao i na duljini od ca 4 mm od kolotura (također kap ljepila).
Tako mi sad tih 4 mm ostaje fiksno, a ostatak odmotam da mi može ići oko predmeta za koji vežem štrop.

4. Štrop vežem oko mjesta gdje treba biti sa jednim krajem preostalog konca, sve dok ne dođem oko debla pa do mjesta (onih 4 mm). Opet stavim jako malo ljepila da se drži. Usput stavim malo ljepila i na konac koji ide oko debla. koji kad ga konac upije dođe do drva i tako sve skupa još bolje drži.

5. Kako sam do sada iskoristio jedan kraj konca ostaje mi drugi kraj koji omatam oko onih 4 mm da dobijem pojačani dio štropa, sve do kolotura gdje opet ide kap ljepila.
Nakon toga svaki višak konca pažljivo odrežem skalpelom i imam gotovi štrop sa koloturom na mjestu gdje treba biti.

Kako mi je za ovo bilo potrebno dosta vježbe, potrošio sam i dosta konca i živaca. Kad mi nije dobro izgledalo bilo je tu i višestrukog ponavljanja.

Prvo kreneš sa većim komadom konca, pa kasnije kad usavršiš tehniku ide i sa mojom opisanom dužinom.

Što se dugih štropova tiče tu se radi sa većom dužinom. Za konop mi je trebalo oko 120 mm, ali i za pojačavanje isto toliko otprilike.

Bitno je što je moguće jače imati napetost konca od kolotura do debla da bi omatanje lijepo izgledalo.

Eto, ne znam koliko sam pomogao.

Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Sri Stu 13, 2013 9:45 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Millo hvala puno, procitao sam na brzinu, moram sjesti pa u miru procitati, a slike ne bi bile od viska, puno ti hvala , pozz damir
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Sri Stu 13, 2013 10:30 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Millo mislim da mi je jasno sta si radio, sasvim drugacije nego ja, ja sam radio po uputama gospodina dbezinova, hvala jos jednom na objasnjenju, pozz
Jos nesto
Znaci ti svaki kolotur radis na licu mjesta, dok ja to radim tako da jedan stap svezem u sarafstuk, i na njemu pripremim stropove sa koloturima, i onda postavim gdje treba omcu i zategnem kraci kraj konca, omca se stegne oko debla, postavim kap lijepila na jedan i na drugi kraj konca i odrezem krajeve makazama, jesam u pravu
Poz
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Čet Stu 14, 2013 8:39 pm    Naslov poruke: Ovijeni, bandažirani konopi (ligadura) Citiraj ovaj komentar

Evo par fotki o privezima na krstacima i upotrebi ojačanih (ovijenih, ligadure) djelova konopa. U šumi konopa nisu svi tako ojačani - samo oni izloženi jačem trenju. To je dugotrajan posao i tada to treba po istom principu primjeniti na svu oputu. Upotrebljava se na bolje rangiranim maketama.

Pozz

Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Pet Stu 15, 2013 5:35 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Pozz svima....
Pozicija 89a
Sastavljanje pramcanog deblenog kriza (31)
31 je pramcani kosni kriz!
Znaci greska

89b takodjer greska
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Pet Stu 15, 2013 7:19 pm    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Pozz svima....
Pozicija 89a
Znaci greska

89b takodjer greska

Bok damacn,

dobro je imati nekoga tko odmah prati upute i uhvati pogrešku, tako da je ostalima lakše. Provjerio sam - talijanski original dobar, engleski prijevod pogrešan kao i naš jer se koristila engleska podloga.

Koristim priliku za upozoriti na pogrešku na vodilicama pripona, odnosno držaće pritega na oplati, Brojevi slika 50b, 50g i 62 g, 85g.
U brojevima 50b i 50g prikazano je lijepljenje za oplatu tako da su rupice usmjerene prema pramcu, a u 62g i 85g usmjerenje je prema krmi. Ispravno je ovo zadnje što će se vidjeti pri postavljanju konopa.
Rješenje je ponovno izbušiti rupice kako je pravilno, doduše u otežanim uvjetima.

Pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Pet Stu 15, 2013 7:43 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Gospodine dbezinov, jedno pitanje
91e na obje strane krmenog zrcala naciniti rupice promjera 1,5 mm pa u njih zalijepiti krajeve konca privezanog za ocni vijak

Pitanje?
Gdje tocno busiti rupice, mozete li iskotirati
Da li se ovo moze rijesiti i nekim manjim lancem kako sam vidio na nekim slikama da su drugi radili
Hvala pozz damir
Natrag na vrh
millo

PorukaUpisano: Pet Stu 15, 2013 7:45 pm    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

dbezinov Napisao/la:
damacn Napisao/la:
Pozz svima....
Pozicija 89a
Znaci greska

89b takodjer greska

Bok damacn,

dobro je imati nekoga tko odmah prati upute i uhvati pogrešku, tako da je ostalima lakše. Provjerio sam - talijanski original dobar, engleski prijevod pogrešan kao i naš jer se koristila engleska podloga.

Koristim priliku za upozoriti na pogrešku na vodilicama pripona, odnosno držaće pritega na oplati, Brojevi slika 50b, 50g i 62 g, 85g.
U brojevima 50b i 50g prikazano je lijepljenje za oplatu tako da su rupice usmjerene prema pramcu, a u 62g i 85g usmjerenje je prema krmi. Ispravno je ovo zadnje što će se vidjeti pri postavljanju konopa.
Rješenje je ponovno izbušiti rupice kako je pravilno, doduše u otežanim uvjetima.

Pozz

Hvala, sva sreća da sam dobro postavio.

Pozdrav
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Pet Stu 15, 2013 7:57 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Gospodine dbezinov, jedno pitanje
91e na obje strane krmenog zrcala naciniti rupice promjera 1,5 mm pa u njih zalijepiti krajeve konca privezanog za ocni vijak

Pitanje?
Gdje tocno busiti rupice, mozete li iskotirati
Da li se ovo moze rijesiti i nekim manjim lancem kako sam vidio na nekim slikama da su drugi radili
Hvala pozz damir
Gospodine dbezinov, kako vezati teokutaste supljace, da li je isto nacin vezanja kao i kolotura, i sa koje strane treba biti strop.
Od faze rada 92b pocinje vezanje konaca, molio bih vas da mi objasnite fazu rada 92 , to bi sluzilo za primjer za daljnja vezanja,
Pise ovako, ispod kosa ucvrstiti pramcano debleno leto 62 promjera 0,8 mm, sada gledam u tablicu pod 62 i pise, pramcano debleno leto fi 0,80X225, e sada reci te mi jel rezem konac na duzinu 225. , jedan kraj tog konca od 225mm vezem ispod kosa, a na drugi kraj vezem trokutastu supljacu, onda kaze da leto zategnemo pritegama 67, gledam u tablicu i pise da izrezem 3 komada konca fi0,15X350, znaci odrezem tri komada i koliko sam shvatio provucem 1 komad kroz jednu supljacu oa kroz drugu pa to isto napravim i sa dva druga konca, jeli dobro shvacam vezanje jel se to tako radi, znaci rezem konce koliko pise i onda radim i vezem gdje upute govore, Hvala vam i oprostite na smetanju, pozz veliki
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 84, 85, 86 ... 105, 106, 107  Naprijed
Stranica 85/107

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma