Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Sneni
 | | Član od: 05 Svi 2008 | | Poruke: 446 | | Mjesto: Banjaluka |
|
Upisano: Sri Ruj 28, 2016 1:50 pm Naslov poruke: Cessna 150 Commuter 1/48 x2 (Revell + Academy/Minicraft) |
|
|
Ovo je klupski projekat kojeg smo radili kolega predsjednik kluba i ja. Rađen je po narudžbi za vlasnike ovakve Cessne, koja je stacionirana na aerodromu Zalužani kod Banjaluke.
Obe makete predstavljaju isti avion. Jedna maketa je Revell a druga Academy Minicraft, ali su isti kalupi. Kolega je radio unutrašnjost kabine, farbanje, samogradnju točkova i podloge. Ja sam radio sastavljanje maketa, prepress i štampanje dekala na dekal papiru, kao i postavljanje dekala.
Makete se uklapaju prilično loše, a uklapanje stakala je definitivno najgore koje sam ikad radio. Uz to, stakla su debela i mutna pa se unutrašnjost slabo vidi. Maketa je netačna jer ima predugačak korijen vertikalca, što smo skontali tek nakon uklapanja pa nije bilo mogućnosti prepravke. U obe kutije dolaze točkovi odliveni zajedno sa aerodinamičkim oblogama, a budući da Cessna koju smo pravili nema te obloge, novi točkovi su morali biti napravljeni.
Što se tiče izrade dekala, sreća je da je avion bijele boje pa smo mogli štampati dekale na obični providni dekal papir. U prednji dio maketa sam ubacio nevjerovatnu količinu balasta, ali one i dalje sjede na repu, pa je kolega koji je radio podloge smislio rješenje i napravio ovu “stepenicu” koja im omogućava da normalno stoje na podlozi.
Nadam se da ću uskoro imati priliku da fotografišem makete pored pravog aviona Do tad, evo ove slike:
 _________________ To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
http://www.facebook.com/MaketarskiKlubKastelBanjaluka |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dalibor
| | Član od: 22 Stu 2010 | | Poruke: 650 | |
|
Upisano: Sri Ruj 28, 2016 2:03 pm Naslov poruke: |
|
|
odlično! samo da je tako čist, čisto sumljam, klupski je to avijon  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sri Ruj 28, 2016 2:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| dalibor Napisao/la: | odlično! samo da je tako čist, čisto sumljam, klupski je to avijon  | klupski avioni su najcistiji jer uvijek ima dovoljno clanova za ribanje poslije letenja  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Ruj 29, 2016 8:29 am Naslov poruke: |
|
|
Bravo. Svaka čast. Znam kakve su ovo makete jer sam radio/radim Pipera od istoga proizvođača. Ajme. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Wishmaster
 | | Član od: 04 Stu 2012 | | Poruke: 434 | | Mjesto: Zenica |
|
Upisano: Čet Ruj 29, 2016 12:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Vrlo lijepo. Cestitke i pozdravi _________________ "Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do... Sail away from the safe harbor. Catch the tradewinds in your sails. Explore. Dream. Discover"
Srdacni pozdravi!!!
Elmir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 29, 2016 1:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako lijepe Cessne
Čini mi se da su na onom lijevom
kotači malo previše nakošeni i da li
ćete im stavljati antenu na krov ?
Nemojte me shvatiti kritički jer je
ovo samo konstruktivan komentar.
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Cessna.150.g-ojvh.arp.750pix.jpg _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 29, 2016 3:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Zašto problem sjedenja na repu ne rješite sa kompletnim pričvršćivanjem na podlogu? Mali šarafi ili štiftovi uz CA gel bi trebali držati maketu u pravilnom položaju i bez balasta, a zgodnije se manipulira sa podlogom i maketom- ovako maketa može kod rukovanja pasti sa podloge... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sneni
 | | Član od: 05 Svi 2008 | | Poruke: 446 | | Mjesto: Banjaluka |
|
Upisano: Čet Ruj 29, 2016 4:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala svima na komentarima
@mpuky1 u pravu si za antenu, zapravo ova Cessna nema takvu antenu već dvije manje, ali smo odlučili da ne stavljamo, jer su naručioci tražili da se makete samo čisto i uredno odrade, a najbitnije im je bilo da oznake tj. dekali odgovaraju onima na pravom avionu. Zbog toga smo izostavili prljanje i sitne dorade.
Kad gledam točkove, izgleda da su stvarno otišli malo ukrivo, ili je to ili maketa svojom težinom pritišće dosta tanak stajni trap.
@Grunf dobro pitanje, i mi smo mislili da to uradimo, međutim stajni trap je jako tanak i veoma bi lako popucao prilikom transporta automobilom. Zato smo isporučili makete odvojeno od podloge, a naručioci će ih lako moći zalijepiti za podlogu ako budu željeli. _________________ To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
http://www.facebook.com/MaketarskiKlubKastelBanjaluka |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|