Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Dali je ovo nekakvo streljivo (bojevo ili vjezbovno)?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> A što je ovo na fotki?!?
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Hokum

Član od: 26 Lip 2006
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Kol 09, 2007 7:28 pm    Naslov poruke: Dali je ovo nekakvo streljivo (bojevo ili vjezbovno)? Citiraj ovaj komentar

Što bi ovo moglo biti?

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Čet Kol 09, 2007 7:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To je ''vježbovni metkić'' za ručni bacač M57 iz arsenala vojske bivše države...potkalibarski projektil, glava čelična, tijelo sa stabilizatorima izrađeno od Al legure, namijenjeno vježbovnim gađanjima. Napucao sam se toga...

zbocek: poruka promijenjena dana: Čet Kol 09, 2007 8:16 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Hokum

PorukaUpisano: Čet Kol 09, 2007 7:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala

Susjedu to stoji na polici ?!?!?!

Kakva je ono rupa na tijelu?
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Čet Kol 09, 2007 7:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U principu, ako je ispucan, bezopasan je. Straga je to imalo nekakvo barutno punjenje koje ga je ispucalo balističkom putanjom približnom pravom projektilu, a kod pogotka, ovisno o meti (a ja sam uglavnom pucao u metu od lesonita) je to sve proletjelo kroz metu i zabilo se u zemlju iza, ili se projektil razdvojio na zrno (glavu) i tijelo s krilcima. Rupa na tijelu služi za izjednačenje tlaka, a kako je to bilo davno, nisam više siguran da nije postojala i rupica između komore s punjenjem i tijela, tako da se glava odvojila. Mene su oduševljavala gađanja bojevim projektilom u oklopnu metu (gađali smo tenk, mislim da je bio rani Sherman), učinak je bio zadivljujući, jer je projektil s kumulativnim punjenjem, a optički nišan je, uz pravilno rukovanje, izuzetno precizan i za pokretne mete (iako sam znao dobro pogoditi i s mehaničkim nišanom).
Glava, ili zrno, imalo je nekakvu obilježavajuću smjesu, tako da se vidjelo kad pogodiš, doduše u pravu metu, ali ne lesonit.
Ali, imao sam priliku zoljom pogoditi protivnički oklop, hehe, ipak je to nešto drugo Laughing ali to je druga priča.
Natrag na vrh
Hokum

PorukaUpisano: Čet Kol 09, 2007 8:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa meni onko kako sam ga ja vidio i kako samga uslikao ne izgleda ispucano
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Čet Kol 09, 2007 8:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pogledaj straga; ako je otraga rupa, promjera kojih 10 mm ili tako, prazna, duboka oko 15 mm, ispucan je.
Svejedno budi oprezan, jer postoji mogućnost da obilježavajuće punjenje u zrnu nije aktivirano, ako je udarilo malom brzinom u mekano.
Koliko se sjećam, bile su dvije verzije zrna, sa zaobljenim vrhom i obilježavajućim punjenjem, čelično, i s aluminijskim koničnim vrhom bez punjenja... na slici je ta druga varijanta, bez punjenja. Sorry što se prisjećam u ratama, ali puno je godina prošlo preko grbe od tada...
Natrag na vrh
chemical_ali
Gost
PorukaUpisano: Pet Kol 10, 2007 12:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

i meni stoji isti vježbovni projektilčić na polici Very Happy !ovaj sa slike je identičan mom s police i ima definitivno čelićnu glavu,dosta je težak,moj je ispucan jer je rep šupalj i vidi se čađa od izgorjelog punjenja unutra.dakle potpuno bezopasan,provjereno kod prijatelja pirotehničara Cool
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> A što je ovo na fotki?!? Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma