Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Hokum
 | | Član od: 26 Lip 2006 | | Poruke: 247 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Kol 09, 2007 7:28 pm Naslov poruke: Dali je ovo nekakvo streljivo (bojevo ili vjezbovno)? |
|
|
Što bi ovo moglo biti?
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Kol 09, 2007 7:31 pm Naslov poruke: |
|
|
To je ''vježbovni metkić'' za ručni bacač M57 iz arsenala vojske bivše države...potkalibarski projektil, glava čelična, tijelo sa stabilizatorima izrađeno od Al legure, namijenjeno vježbovnim gađanjima. Napucao sam se toga...
zbocek: poruka promijenjena dana: Čet Kol 09, 2007 8:16 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Hokum
|
Upisano: Čet Kol 09, 2007 7:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala
Susjedu to stoji na polici ?!?!?!
Kakva je ono rupa na tijelu? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Kol 09, 2007 7:59 pm Naslov poruke: |
|
|
U principu, ako je ispucan, bezopasan je. Straga je to imalo nekakvo barutno punjenje koje ga je ispucalo balističkom putanjom približnom pravom projektilu, a kod pogotka, ovisno o meti (a ja sam uglavnom pucao u metu od lesonita) je to sve proletjelo kroz metu i zabilo se u zemlju iza, ili se projektil razdvojio na zrno (glavu) i tijelo s krilcima. Rupa na tijelu služi za izjednačenje tlaka, a kako je to bilo davno, nisam više siguran da nije postojala i rupica između komore s punjenjem i tijela, tako da se glava odvojila. Mene su oduševljavala gađanja bojevim projektilom u oklopnu metu (gađali smo tenk, mislim da je bio rani Sherman), učinak je bio zadivljujući, jer je projektil s kumulativnim punjenjem, a optički nišan je, uz pravilno rukovanje, izuzetno precizan i za pokretne mete (iako sam znao dobro pogoditi i s mehaničkim nišanom).
Glava, ili zrno, imalo je nekakvu obilježavajuću smjesu, tako da se vidjelo kad pogodiš, doduše u pravu metu, ali ne lesonit.
Ali, imao sam priliku zoljom pogoditi protivnički oklop, hehe, ipak je to nešto drugo ali to je druga priča. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Hokum
|
Upisano: Čet Kol 09, 2007 8:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| Pa meni onko kako sam ga ja vidio i kako samga uslikao ne izgleda ispucano |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Kol 09, 2007 8:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Pogledaj straga; ako je otraga rupa, promjera kojih 10 mm ili tako, prazna, duboka oko 15 mm, ispucan je.
Svejedno budi oprezan, jer postoji mogućnost da obilježavajuće punjenje u zrnu nije aktivirano, ako je udarilo malom brzinom u mekano.
Koliko se sjećam, bile su dvije verzije zrna, sa zaobljenim vrhom i obilježavajućim punjenjem, čelično, i s aluminijskim koničnim vrhom bez punjenja... na slici je ta druga varijanta, bez punjenja. Sorry što se prisjećam u ratama, ali puno je godina prošlo preko grbe od tada... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Kol 10, 2007 12:06 am Naslov poruke: |
|
|
i meni stoji isti vježbovni projektilčić na polici !ovaj sa slike je identičan mom s police i ima definitivno čelićnu glavu,dosta je težak,moj je ispucan jer je rep šupalj i vidi se čađa od izgorjelog punjenja unutra.dakle potpuno bezopasan,provjereno kod prijatelja pirotehničara  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|